spot_img

Ziua Națională a Lecturii la MNLR, cu Maia Morgenstern și Mircea Dinescu

Mircea Dinescu și Dan Mircea Cipariu, la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” (Foto: MNLR / Monica Morariu)

Miercuri, 15 februarie 2023, la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din București a avut loc o lectură publică susținută de Maia Morgenstern și Mircea Dinescu, moderată de Dan Mircea Cipariu în cadrul programului “Ziua Națională a Lecturii la MNLR”. Bun prilej pentru liceenii și profesorii prezenți să asculte un fragment din cartea “Nu sunt eu” de Maia Morgenstern, apărută la Editura Litera și pusă în scenă de regizorul Victor Ioan Frunză la Teatrul Dramaturgilor Români. „Mi-am cumpărat un creion. Cu gumă, la celălat capăt. Să scriu de mână. Să nu uit să scriu de mână. Degetele încep să mă doară (am un fel de mont la degetul mijlociu al mâinii drepte): să fie oare un semn că mă dezobișnuiesc să scriu de mână?”, așa a început mini-recitalul Maiei Morgenstern. Mircea Dinescu, “primul scriitor în carne și oase” pe care l-au văzut liceeni de la Iorga, a citit câteva hituri (printre care “Sunt tânăr, Doamnă” ori “Cântec de inimă albastră”), însoțite și de poveștile biografice ori livrești din spatele lor. În avanpremieră, Mircea Dinescu a citit din noul său volum, “Corabia nebunilor”, o carte ce va fi lansată în curând și care are titlul unui poem cenzurat de o cunoscută rețea de socializare.

Desfășurată pe parcursul a două zile, în 15 și 16 februarie 2023, la sediile MNLR și ale partenerilor săi, ediția din 2023 a Zilei Naționale a Lecturii la MNLR încearcă să răspundă unei serii de întrebări: ■ ce citesc adolescenții azi? ■ cum citim textul multimodal modern: banda desenată, romanul grafic și arta graffiti? ■ ce (re)citim de dragul secretului? ■ cum transformăm poezia în performance? ■ cum ne informăm corect despre evenimentele curente? ■ care este importanța discursului nonliterar (textul publicitar) în dezvoltarea imaginii afacerilor locale? ■ cum citim o scenă de film? Se va discuta despre gândirea critică, textul publicitar, creatorii de conținut și artiști ai inscripțiilor caligrafice, despre piața de carte pentru adolescenți și despre „lectura” scenelor de film, subiecte provocatoare și actuale, aduse în fața publicului ca modalități de reflecție asupra aspectelor ce vizează lectura în prezent. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Maia Morgenstern și Dan Mircea Cipariu, la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” (Foto: MNLR / Monica Morariu)

Muzeografii de la Casele memoriale ale MNLR vor susține o serie de lecturi în București-Mall Vitan (Calea Vitan 55-59) din operele scriitorilor români Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și Anton Pann și vor împărți răvașe parfumate celor care vor fi prezenți în centrul comercial în 15 februarie 2023, de la ora 15.00.

Scriitori, actori și artiști români recunoscuți vor participa în liceele din Capitală la întâlniri cu elevii pentru a discuta despre importanța lecturii, despre arta scrisului și, respectiv, arta actorului, vor citi și recita din operele scriitorilor români.

Data de 15 februarie a fost aleasă pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, susținută de autoritățile române pentru a încuraja proiectele și evenimentele care promovează lectura pe tot parcursul vieții. Această dată ilustrează, totodată, ziua nașterii lui Titu Maiorescu și a lui Spiru Haret, personalități importante care au realizat schimbări esențiale în peisajul cultural românesc de secol XIX.

Parteneri: Teatrul de Comedie, ISMB, MNLR Iași, Fundația Colegiului Național de Apărare, Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Liceul Teoretic Național, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic „Nichita Stănescu”, Liceul Teoretic Traian, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național International de Informatică „Tudor Vianu”, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Colegiul Național „Ion Neculce”, București-Mall Vitan, Editura Arthur, Seneca Anticafe, Alternative Bucharest Tour, Gramatica de marți, Danivers, GenȘtiri, Romanian Innovators, Politica la minut, Arta cu Irina,  Aici a stat, Istoria zilei, Ceașca de literatură, Cartea lui Tarkan, Cărturăreasa,  Iubitori de carte, Raftul cu experiențe culturale, Ioana în lumea cărților, Creative&More, Vreau să fiu antreprenor, Audio Tribe

Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” (Foto: MNLR / Monica Morariu)

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Agenția de carte, revista Observator cultural, IQool, revista Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Ordinea Zilei,  revista de cultură Familia, Ficțiunea OPT m, revista Timpul

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Un eveniment destul de important in viața liceenilor, îndemnându-i pe aceștia să mai deschidă și o carte. Nu numai telefoanele mobile pe care uneori le folosesc intr-un mod destul de îngrijorător pentru ei dar și pentru părinți.
    Acum au învățat, sper … modalitatea prin care pot să ajungă la cunoștințe folositoare pentru viață. Mânuind cărțile cu un scop în care să le aducă beneficii in existența lor de zi cu zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508