„Ce-ți doresc eu ție, dulce… poezie”, un spectacol de Ziua Culturii Naționale la BMB

ian. 12th, 2023 | By | Category: Postcard

Luni, 16 ianuarie 2023, ora 15:00, la sediul Central „Mihail Sadoveanu” al Bibliotecii Metropolitane București (BMB) din str. Tache Ionescu nr. 4, va avea loc spectacolului de muzică și poezie intitulat „Ce-ți doresc eu ție, dulce… poezie”. Amfitrionii evenimentului vor fi doamna Ramona Ioana MEZEI,  managerul BMB, și poetul Dan Mircea CIPARIU. Actorii Monica DAVIDESCU și Ovidiu CUNCEA vor susține un recital din creațiile eminesciene, iar interpreții Daniela CIOCIEA – soprană și Ștefan CÂRSTEA – bass, acompaniați la pian de Cosmin PĂTRAN, vor prezenta arii de operă și de operetă din componistica românească.

Cu acest prilej va avea loc și o dezbatere despre importanța poeziei în cultura românească. Dr. Anabella – Gloria NICULESCU – GORPIN, lector asociat la Universitatea din București, va susține prelegerea „Mihai Eminescu și teatrul”.

Elevii Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” și elevii Colegiului Național „Spiru Haret” vor susține și ei recitaluri din creațiile reprezentative pentru cultura românească.

Ziua Culturii Naționale va fi marcată în perioada 12 – 16 ianuarie și în filialele BMB prin ateliere de lectură și expoziții de carte.

„Ce-ți doresc eu ție, dulce… poezie” este organizat de Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti.

Dan Mircea Cipariu

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2022, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.

În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).

În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

Număr de vizualizări :123


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro