”Stati d’animo”,  un Solo Show Anca  Boeriu la Galeria de Artă a Accademia di Romania – Roma

dec. 14th, 2022 | By | Category: Postcard

În perioada  9 – 29 decembrie 2022 poate fi vizionată, în Galeria de Artă a Academia di Romania din Roma, expoziția  Stati d’animo, un solo show al artistei Anca Boeriu. Expoziția curatoriată de Ana Negoiță este organizat de Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania în Roma, în  parteneriat cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) din cadrul Universității București și Galeria Galateca  din București. 

”Expoziția Stati d’animo aduce  în prim plan rezultatele unui proces de  practică artistică și cercetările vizuale  întreprinse de una dintre cele mai active personalități artistice feminine, promotoarea unui discurs vizual care vizează în mod direct probleme  sociale  și culturale  precum: stereotipurile de  gen, relația  genurilor în  societate, problematica  traumei. 

Proiectul presupune o sondare a stărilor și gândurilor artistei care se plasează într-un plan de  demarcație, la  intersecția între lumi,  care investighează vizual evenimente transformatoare și perioade atipice. Instalația este o reflecție a acestora, o sinteză vizuală care integrează tipuri diferite de tehnicitate,  de la gravură și desen până la experiment, din ce în ce mai prezent în practica Ancăi Boeriu, în ultimii ani. Expoziția este gândită ca o instalație colaj cu lucrări și obiecte de diferite dimensiuni, o metaforă  prin care artista îi aduce pe cei din jurul ei, pe cei pierduți sau pe cei re-găsiși, pe cei visați și pe cei doriți, alături de un amalgam de idei, gânduri și sentimente.

Anca  Boeriu abordează pentru această expoziție o serie de tehnici diverse care sunt integrate într-un demers multimedia: lucrări de  grafică de mari  dimensiuni,  ceramică, instalații obiect etc, lucrări care  relevă o cercetare  interdisciplinară.”, a scris Ana Negoiță, curatorul expoziției.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 9 – 29 decembrie 2022, în intervalul orar 14:00 – 17:00.

***

Anca Boeriu

Anca Boeriu născută în 1957,  în localitatea Pucioasa, jud. Dâmbovița. În anul 1982 a absolvit secția Grafică la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, iar din anul 2008 este Doctor în Arte Vizuale. În prezent este lector la Universitatea Națională de Arte din București, secția Grafică.

Anca Boeriu este membru U.A.P din 1999 și din 2016 este Președinte Filiala de Grafică București, membru fondator in Asociația Internațională Prietenii Muzeului Național de Artă al Romaniei, membru al Asociației Internaționale MitOst Germania, delegat pentru Romania al Trienalei de Gravură de la Chamallier, Franța, iar din anul 2014 este inițiatorul și coordonatorul BIPB-Bucharest International Print Biennale. Dintre premiile primite menționăm premiul UAP pentru Curatoriat în anul 2017, iar în anul 2014 Premiul pentru Grafică.

Ana Negoiță

Ana Negoiță este istoric și critic de artă, absolventă a Universității Naționale de Artă din București, doctor în arte vizuale, lector asociat în cadrul CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București și curator specializat  în artă contemporană.

Doctor, cercetător specialist în artă și civilizație islamică cu stagii doctorale la departamentul de studii orientale al Univesității La Sapienza din Roma. Are o complexă activitate publicistică care include articole în diferite  reviste de specialitate și publicații academice.

Număr de vizualizări :104


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro