spot_img

Festivalul de Poezie ”Ion Monoran”, aflat la a patra ediție, e despre Revoluție, Poezie, Libertate

În cele trei zile de manifestări culturale, 16-18 decembrie 2022, vor fi susținute lecturi publice, lansări de carte, muzică, film, tur ghidat „Pe urmele Revoluției”; evenimentele vor avea loc în Tramvaiul istoric al Revoluției, la Porto Arte, Teatrul Merlin și Centrul Reformat Noul Mileniu. Pentru prima dată Festivalul a fost susținut de oameni solidari cu Revoluția de la Timișoara donând bani, în cadrul campaniei MONOfest Poetry organizată pe platforma sprijină.ro. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Programul se conturează astfel:

Vineri, 16 decembrie ’22, ora 16.00-17.45 – MONOTRAM

Lectură în tramvaiul istoric, al Revoluției, Piața Libertății, pe linia moartă

Invitați: Alexandru Potcoavă, Ela Iakab, Borco Ilin, Alexandru Higyed, Mădălina Aldescu, Ionuț Manea, Alina Dumitrescu, împreună cu cei mai activi membri ai Cenaclului „Pavel Dan”.

Porto Arte, ora 18.00 – UNDERGROUND TM. Orașul care nu se vede. (Antologie de proză scurtă coordonată de Cristian Vicol), Lansare de carte și recital jazz.

Evenimentul, prezentat de Cristian Vicol, îi are ca invitați pe Daniela Rațiu, Bogdan Munteanu, Borco Ilin, Cosmin Leucuța, Andrei Ursu, Vlad Marko Tollea, Alexandru Maniu, Daniel Timariu, Lucian-Vasile Szabo, Tudor Crețu, Mugur Ioniță.

În pauzele de lectură vă propunem un recital susținut de trupa Jazz à la Jais (Alina Giurgiu și Ion Dorobanțu), duo timișorean ce interpretează teme clasice de jazz și compoziții evergreen într-o manieră originală.

Intrarea liberă.

Sâmbătă, 17 decembrie ’22, ora 15.30-17.45 – Pe urmele Revoluției. Tur ghidat

Invitați: Scriitorii invitați la Festival și elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Timișoara

Teatrul Merlin, ora 19.30 – Proiecție film documentar. „We don’t die”

Proiecție film „Omul care a oprit tramvaiele”, de Daniela Rațiu

Lansare de carte, Dragă Poezie, de Ion Monoran, ediția a treia, revizuită.

Invitat: Viorel Marineasa

MARATON Literar cu și despre Revoluție. Poezie. Libertate

Invitați: Adrian Bodnaru, Milica Milovanovici, Alexandru Potcoavă, Ela Iakab, Sorin Sunshine Stanca, Mădălina Aldescu, Ionuț Manea, Alina Dumitrescu, Alexandru Higyed, Traian Abruda.

Prezintă: Marcel Tolcea

Seara va fi acompaniată de un mic târg de carte, de Librăria La Două Bufnițe.

Intrarea liberă.

Duminică, 18 decembrie ’22,

Centrul Reformat Noul Mileniu

ora 19.30 – MARATON DE POEZIE

DUMINICĂ, de la ora 19:30, avem parte de o seară cu SIR BLUES NIGHT – Raul Kusak & Vali Răcilă care ne vor încânta la propriu, iar cei 10 poeți invitați vor susține un recital poetic special.

Invitați: Péter Demény, Doru Arăzan, Radu Vancu, Nicolae Silade, Dana Catona, Marius Morariu, Adela Dragomir, Doina Magheți, Liubița Raichici.

Prezintă: Robert Șerban

Suport artiști: 60 lei.

Biletele se pot cumpăra și online: [https://monofest.art/pro…/concert-raul-kusak-vali-racila-1](https://monofest.art/…/concert-raul-kusak-vali-racila-1…)

Organizator: Asociația Memoria Culturii

Co-finanțat de: Consiliul Județean Timiș

Pentru prima dată Festivalul a fost susținut de OAMENI solidari, cu Revoluția de la Timișoara donând bani, în cadrul campaniei MONOfest Poetry organizată pe platforma sprijină.ro. LE MULȚUMIM!

Parteneri: Asociația Culturală și Socială „Ion Monoran”, Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie din Timișoara, Teatrul Merlin, Centrul Reformat Noul Mileniu, Muzeul Consumatorului Comunist, Societatea Transport Public Timisoara, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin TItel”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Timișoara, Teatrul Auăleu, Scârț. Loc lejer, Editura Brumar, Timisoara Tour Guide, Societatea Timișoara.

Parteneri media: Agenția de carte, Observator cultural, Banatul Azi, Pressalert, TVR Timișoara, Ziarul Timișoara, Revista Orizont, O mie de semne, Actualitatea literară.

portret afiș: Ovidiu Batista, desen în creion

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508