spot_img

Pe 16 decembrie, peste 20 de persoane publice se implică să ajute 25 de școli din București și din țară prin campania Narada „Salvează o școală” 

Iv cel Naiv: „Orice gest, oricât de mic ar fi, micșorează prăpastia dintre România în care trăim și România pe care ne-o dorim”

                             Zeci de cântăreți, actori, artiști, scriitori și persoane publice din diverse domenii spun #EokSăFacemNoi, implicându-se astfel în campania „Salvează o școală”, inițiată de organizația Narada, prin care elevii devin antreprenori pentru o zi, pentru a rezolva nevoile din școlile lor.                             

                             Astfel, pe 16 decembrie, în 25 de școli din întreaga țară se vor organiza simultan târguri de Crăciun, unde elevii vor scoate la vânzare obiecte confecționate de ei și vor licita și  obiectele donate de persoanele publice. Alertele cu nevoi semnalate pe HartaEdu sunt pe cât de multe, pe atât de variate și constau în reparații ale claselor, ale mobilierului, renovări interioare și exterioare în școli, schimbarea acoperișului, a rețelei de electricitate sau termoficare, investiții în lucrări și instalații care să crească siguranța copiilor în clase, investiții în calculatoare, materiale didactice, cărți și biblioteci. 

                             Alături de Smiley, Feli, Marius Moga, Antonia, Selly, Randi, Edward Sanda, Cleopatra Stratan, WRS, Alex Velea, Cosmin Savu, Olimpia Melinte, Daddy Cool, Alina Ceușan, Irina SSW (Deaconescu), Bogdan Ioan, Eugenia Nicolae, Roxana Hulpe, Aluziva, Răzvan Munteanu se află și scriitorii Camelia Cavadia, Iv cel Naiv și Remus Boldea, bucuroși să contribuie cu cărți pentru bibliotecile școlilor desemnate de Narada, din lista celor cu astfel de nevoi. „Dincolo de gesturile politice, de multe ori goale de conținut, ce contează e ceea ce facem noi, oamenii. M-am alăturat campaniei pentru că orice gest, oricât de mic ar fi, micșorează prăpastia dintre România în care trăim și România pe care ne-o dorim. Pentru că nu putem ajunge în România viselor noastre decât dacă îi ajutăm pe cetățenii ei să fie mai educați. E obligatoriu și, dacă ne pasă, trebuie să punem umărul cu toții”, spune Iv cel Naiv. 

La rândul ei, scriitoarea Camelia Cavadia declară că s-a alăturat cu toată bucuria campaniei Narada, nu doar pentru că îi place foarte mult entuziasmul organizației, convingerea cu care însuflețește fiecare acțiune pe care o întreprinde pentru a sprijini educația în toate formele posibile, ci și pentru că empatizează foarte mult cu nevoia semnalată de școala pe care o va susține. „Din fericire, copiii de la Școala Gimnazială Nr. 195 citesc și împrumută cărți și își doresc cât mai multe în biblioteca școlii, iar eu sunt de părere că, pe lângă lecturile obligatorii e necesar să poată avea acces și la apariții editoriale noi, cărți care să îi bucure, să le dea răspunsurile de care au nevoie sau, dimpotrivă, care să-i facă să-și pună întrebări, să le dezvolte vocabularul și imaginația, să le stârnească curiozitatea. În orice perioadă a vieții ne-am afla, cărțile pot fi un prieten de nădejde și un companion inegalabil, așa că voi dărui bibliotecii acestei școli câteva dintre cărțile scrise de mine, oferite de Editura Trei, care sper să însemne nu doar o lectură plăcută, ci și o experiență. Mi-ar plăcea ca „Purgatoriul îngerilor” să-i facă să vadă lumea și din alte perspective, iar la final să se poată uita cu alți ochi la copiii străzii, iar „Sufletul lumii” să-i împrietenească cu povestea, cu misterul și cu frumusețea unei lumi ce stă parcă ascunsă, dar așteaptă să fie descoperită. Cei care mă cunosc știu că la rândul meu, cu ani în urmă, mi-am mobilizat familia, prietenii și cunoscuții pentru a pune pe picioare o bibliotecă în satul copilăriei mele, unde nu (mai) exista așa ceva, iar mulți copii se aflau în imposibilitatea de a-și face temele, de a parcurge măcar lecturile obligatorii. Prin urmare, nu se putea o cauză mai potrivită cu mine precum cea pentru care pledez acum.

Remus Boldea, autorul cărții „A râs și tata”,spune că a ales să participe la campania „Salvează o școală” pentru că „este vorba despre copii. E primul eveniment de acest fel la care particip și sunt foarte entuziasmat. Cred că fiecare elev are dreptul să se simtă în siguranță la școală, iar școala are obligația să le ofere copiilor toate condițiile necesare. Din păcate multe școli nu le oferă, de asta #EokSăFacemNoi.”

În ceea ce privește siguranța copiilor la școală și Marius Moga declară că a fost unul dintre principalele motive pentru care a ales să se implice și să promoveze campania „Salvează o școală”. „Atât ca artist, cât și ca tată vreau ca școlile să fie un mediu sigur care să îndrume copiii să își descopere pasiunile. Fac parte din această campanie pentru că îmi doresc o schimbare pentru sectorul educațional, pentru o incluziune mai bună atât în mediul urban, cât și rural și îmbunătățirea condițiilor școlilor.

În acest moment, la nivel de țară, potrivit cifrelor organizației Narada, 1,2 milioane de copii din România învață în școli cu infrastructură inadecvată. În  ultimii 10 ani, cel puțin 11 instituții de învățământ s-au prăbușit peste elevi la ore. 4.200 de școli din România însumând peste 155.486 de elevi nu au acces la grupuri sanitare în incinta școlii și ¼ dintre școlile din România utilizează încă sobele ca principală sursă de încălzire.

Despre Narada:

Narada este organizația care luptă pentru îmbunătățirea actului educațional, prin instituirea unui model regenerativ care să scoată la suprafață nevoile educatiei și să mobilizeze societatea în a găsi soluții proprii. De asemenea, construiește soluții inovative de tehnologie pentru a pune în mișcare motorul educațional românesc, creează o conexiune între mediul privat și cel de business, între comunități și oameni cheie care susțin iniţiativele în educație. 

Vizionari, strategi, profesioniști IT, oameni de business, de comunicare, manageri și voluntari care înțeleg că educația stă la baza dezvoltării comunităţilor sănătoase. O echipă de minți agile care proiectează soluții bazate pe tehnologie pentru democratizarea accesului la educaţia ce duce la împlinirea potenţialului fiecărui copil. O organizație formată din oameni care susțin inovația în educație, încă din anul 2017, prin proiectarea şi dezvoltarea unor produse care să contribuie la sprijinirea copilului în întreaga sa complexitate și umanitate. Copiii viitorului cresc cu Narada. Narada este un proiect născut sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation. Mai multe informații despre Narada sunt disponibile pe website, www.narada.ro, și pe canalele de comunicare Facebook, Instagram și LinkedIn.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508