spot_img

Intrucțiuni de utilizare a memoriei: ”Cum să ții minte ce nu vrei să uiți”

7 lucruri de făcut pentru îmbunătățirea memoriei de la specialista în neuroștiințe Lisa Genova, autoarea cărții de nonficțiune ”Ține minte” și a romanului „Altfel… și totuși Alice”, publicate de Editura Trei. Adevărată super putere a creierului uman, memoria este esențială pentru funcționarea normală în viața de zi cu zi, dar și pentru identitatea fiecărui individ. Memoria ajută la îndeplinirea treburilor zilnice și cu ajutorul ei se formează amintirile. Avem nevoie de memorie pentru trecerea cu brio a examenelor, pentru șofat sau pentru a reține unde este parcată mașina. Totodată, amintirile formează povestea vieții unui om. În ”Ține minte”, carte publicată de Editura Trei, specialista în neuroștiințe Lisa Genova explică modul de funcționare a memoriei și ce trebuie făcut pentru a-i îmbunătăți performanțele. Cum să ții minte ce nu vrei să uiți? Iată 7 lucruri simple care îmbunătățesc randamentul memoriei. 

Fii atent! Să acordăm atenție lucrurilor pe care nu vrem să le uităm este esențial pentru memorarea lor. În lipsa atenției, amintirile nu se formează. În epoca multitaskingului, specialista în neuroștiințe Lisa Genova spune cititorilor să pună telefonul deoparte și să facă treburile pe rând, dacă vor ca acestea să le rămână în memorie. Cu un doctorat în neuroștiințe la Universitatea Harvard, Lisa Genova recomandă meditația de conștientizare și yoga pentru cultivarea capacității de a fi atent în momentul prezent. „O atenție maximă înseamnă o capacitate maximă de a memora”, explică aceasta. 

Vizualizează. Când învață, multe persoane obișnuiesc să folosească markere colorate, să sublinieze, să încercuiască sau să adauge note cu majuscule. Este un obicei foarte eficient pentru o mai bună memorare spune Lisa Genova. „Adăugând lucrurilor pe care dorești să le reții o imagine mentală, îți ajuți memoria. Întotdeauna”. Prin vizualizarea lucrurilor de memorat se adaugă mai multe conexiuni nervoase și se adâncesc asocierile. Astfel, amintirile create sunt mult mai rezistente în fața uitării. 

Conferă sens! Studiile despre memorie și performanțele ei citate de Lisa Genova în Ține minte evidențiază un lucru intuit chiar și de nespecialiștii în domeniul neuroștiințelor: oamenii rețin mai bine ceea ce are sens pentru ei. Informațiile haotice, fără nicio legătură între ele sunt șterse din memorie în decursul a câtorva zeci de minute. Cei care vor să memoreze anumite informații trebuie să le integreze într-o poveste cu sens pentru ei. „Când vine vorba despre memorie, sensul contează. Raportează ceea ce încerci să memorezi la lucrurile care contează pentru tine. Creează o poveste despre informațiile sau evenimentele pe care încerci să le reții. Poveștile pot fi memorate, fiindcă au un sens”, explică Lisa Genova. 

Scapă de rutină! Specialista în „știința de a memora și arta de a uita” spune foarte limpede în Ține minte: „Monotonia este sărutul morții pentru memorie”. Lucrurile plictisitoare, repetitive se șterg din memorie ca și când nici nu ar fi existat. Memoria reacționează selectiv, reține mai degrabă întâmplările cu caracter de eveniment decât cele cufundate în cotidian. Aceasta este explicația din spatele faptului că primul sărut este mai întotdeauna reținut, pe când cel de-al 15-lea cade în uitare. Soluția de contracarare a acestui fapt este potrivit Lisei Genova folosirea imaginației pentru crearea unei povești care să scoată din rutină evenimentul care se dorește memorat.

Somnul ajută. Disprețuit astăzi de multă lume ca o pierdere de vreme, somnul este unul dintre cei mai buni prieteni ai memoriei. Este nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte pentru consolidarea optimă a amintirilor create peste zi. „Somnul este esențial pentru a stoca în memoria de lungă durată ceea ce ai învățat și trăit. Dacă nu dormi destul, vei trăi a doua zi o formă de amnezie. Unele dintre amintirile tale de ieri vor fi vagi, inexacte sau chiar absente”, avertizează specialista în neuroștiințe. În plus, lipsa de somn crește nivelul de amiloid din organism și totodată riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Relaxează-te! Un alt inamic redutabil al memoriei este stresul de lungă durată, devenit cronic. Dacă pentru perioade scurte acesta este benefic memoriei, stresul cronic o deteriorează și micșorează hipocampul. Cum stresul este deja o problemă la nivel global ce pare că nu poate fi evitată, Lisa Genova oferă cititorilor volumului Ține minte sugestii pentru gestionarea lui: „Prin yoga, meditație, mișcare și exerciții de conștientizare, recunoștință și compasiune ne putem antrena creierul să aibă mai puține reacții negative, să înfrâneze reacția incontrolabilă la stres, să rămână sănătos în condițiile stresului cronic, toxic”.

Exersează! Proverbul care spune că „repetiția este mama învățăturii” conține un mare adevăr. Repetiția și recapitularea întăresc amintirile indiferent de tipul lor (semantice, episodice sau musculare). Pentru mai buna memorare a informațiilor pentru un examen învățarea spațiată (desfășurată de-a lungul unei perioade mai mari de timp) este mai eficientă decât „toceala”. De asemenea, „supraînvățarea (când stăpânești materia 100%, dar continui să înveți) consolidează și mai bine amintirea. Reții mai bine materia când te autoexaminezi și nu te mulțumești doar să o recitești”, explică experta în arta de a memora. Exersarea este benefică în cele mai multe cazuri, însă există și un pericol: rememorarea constantă unui episod poate conduce la abateri semnificative de la adevărul faptic – cu alte cuvinte, oamenii își pot aminti…minciuni.  În volumul ”Ține minte” publicat de Editura Trei, Lisa Genova explică în detaliu mecanismele memorării, dar și pe cele ale uitării. Spune ce se poate face pentru îmbunătățirea memoriei și când uitarea trece în registrul patologic. Foarte interesant este capitolul dedicat prevenirii bolii Alzheimer. De altfel, acesta este subiectul romanului „Altfel… și totuși Alice” publicat de Editura Trei, tradus în 36 de limbi și transformat în serial pe Netflix.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508