spot_img

Festivalul Internațional de Film Studențesc ”CineMAiubit” – ediţia a 26-a 

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc ”CineMAiubit”, va fi  deschisă marți 6 decembrie 2022 la Cinemateca EFORIE din București, la ora 19:00. În  timp,  ”CineMAiubit” a  devenit  un  eveniment  de  tradiție  a  spațiului  cultural  și  educațional  românesc,  fiind locul unde au debutat unele dintre cele mai cunoscute  nume  ale  filmului  românesc  contemporan. Desfășurându-se  într-un  format  hibrid,  live la Cinemateca EFORIE și online-simultan pe CINEPUB.RO, festivalul aduce în fața  publicului  și  criticilor  de  film  producții  studențești  din  mai  multe  țări  de  pe  tot  mapamondul.  AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

În cele aproape două decenii și jumătate de existență, CineMAiubit a  fost martorul  distrugerii  unei  părți  importante  a  patrimoniului  cinematografic  național,  dar,  totodată, a fost și garantul viitorului: noi generații de cineaști au debutat pe ecranele  festivalului,  voci  promițătoare  au  fost  remarcate  – și,  ulterior,  au  confirmat.  De-a  lungul timpului, CineMAiubit a premiat nume care ulterior au devenit pilonii de bază  ai  filmului  românesc  contemporan:  Cristian  Mungiu,  Călin  Peter  Netzer,  Corneliu  Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian  Nemescu, Tudor Cristian Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc. 

Festivalul  este  organizat  de  Universitatea  Națională  de  Artă  Teatrală  și  Cinematografică  ‘’I.L.Caragiale’’  București  (UNATC) și  Fundația  Cinemaiubit cu  sprijinul  Centrului  Național  al  Cinematografiei  (CNC),  al  Uniunii  Cineaștilor  din  România (UCIN), DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual și  are ca parteneri principali Cinemateca EFORIE și platforma CINEPUB.RO

CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al  Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este, încă de la debut, mai  mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în  educația universitară cinematografică.  

Juriul festivalului este compus din personalități recunoscute din țară și străinătate:  – producătoarea de film Oana Iancu – președinta juriului; 

– producătoarea, regizoarea și inițiatoarea de festivaluri Suzy Gillett (UK); – actrița Rodica Lazăr

– monteurul de film Corina Stavilă

– regizorul de teatru și film, dramaturg și profesor Dragan Milinkovic Fimon (Serbia);

– directorul de fotografie Marius Panduru

– criticul de film Călin Boto

În ultima zi de festival, CineMAiubit va prezenta o proiecție specială din ciclul Arhiva  Activă, în care vor fi prezentate filme de patrimoniu din filmoteca UNATC, restaurate  și redate publicului. Proiecția va fi urmată de o discuție cu autorii filmelor. 

CineMAiubit își  continuă  programele  educaționale,  fiind  organizat  atelierul  ScriptLAB,  sub  coordonarea  regizorului  maghiar  Csaba  Bollok  și  un  atelier  de  modelare a personajelor 3D susținut de profesoara Mirela Vlad. 

În paralel cu Festivalul, la UNATC va avea loc reuniunea SEECS (South-East European  Cinema Schools), organizație care reunește școlile de film din regiune afiliate CILECT.  Vor participa rectori, decani și directori de universități de teatru și film din: Bulgaria,  Croația, Albania, Grecia, Turcia.  

Programul  festivalului  poate  fi  consultat  pe  site-ul  CINEMAIUBIT,  precum  și  pe  paginile de Facebook: CINEMAIUBIT, CINEPUB și UNATC.  

Vă  așteptăm  cu  drag,  la  CineMAiubit ISFF,  între  6 şi  10 decembrie  2022,  la  CINEMATECA  EFORIE  și  UNATC,  precum  și ONLINE  (pentru  competiție),  pe  CINEPUB.RO

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508