spot_img

Corul Madrigal în 2022: 5 premiere, 33 de spectacole, 84.500 de spectatori și o creștere cu 430% a încasărilor

Anul 2022 a însemnat, pentru echipa Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” revenirea la normalitate, după restricțiile impuse de perioada pandemiei. Pe parcursul anului 2022, Corul Madrigal a desfășurat 3 turnee naționale sold-out în 10 orașe, precum și 3 internaționale (Berlin, Zagreb și Belgrad), a susținut 8 recitaluri corale în cadrul unor evenimente oficiale, 6 Concerte extraordinare și nu mai puțin de 19 reprezentații ale Spectacolelor din repertoriul propriu, desfășurate la nivel național și internațional. AgențiadecArte.ro a fost partener media al evenimentelor. În 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” împlinește 60 de ani de activitate neîntreruptă și anunță derularea programul aniversar „Madrigal 60”.

Totodată,anul acesta a fost organizat, în premieră, Turneul Național de Percuție Cantus Mundi – Young Beats, coordonator Zoli Toth, care a cuprins 4 concerte la Bacău și București susținute în exclusivitate de copiii din ansamblurile de percuție Cantus Mundi. 

„Splendoarea, frumuseţea unei tradiţii culturale importante – cum este Madrigalul – este această capacitate perpetuă de a se reînnoi, de a se reinventa şi de a purta în acelaşi timp tradiţia. O porţi, dar o şi creezi în momentul în care o faci.” – Ion Marin, Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

În cadrul Programului Național Cantus Mundi rezultatele anului 2022 sunt optimiste pentru dezvoltarea sistemului de educație culturală și integrare socială prin cânt coral: 158 de noi coruri de copii, 13.400 de copii participanți la evenimentele Madrigal, 2.340 de profesori/dirijori pregătiți în cadrul workshopurilor organizate și nu mai puțin de 165 voluntari implicați în organizarea evenimentelor Madrigal – Cantus Mundi. Astfel,  Programul Național Cantus Mundi reunește sub aceeași umbrelă 1.806 coruri, însemnând 63.210 copii. 

Noile proiecte „OPEN HOUSE MADRIGAL – CANTUS MUNDI” și „MADRIGAL – CASA COLINDELOR” – implementate la sediul din Dealul Mitropoliei nr. 11, din București – s-au remarcat prin scenografiile și montările lor speciale. 

Cele cinci premiere puse în scenă de echipa Madrigal – Cantus Mundi sunt spectacolele „Săptămâna Patimilor”,  „Shakespeare – Sunet și Cuvânt”, „Muzica Renașterii Europene”, „Ave Maria” și „Salve Regina”. 

Premiera Spectacolului extraordinar „Săptămâna Patimilor” a avut loc pe 13 aprilie, la Arad în cadrul turneului național de Paște și i-a avut ca invitați pe actorii Corneliu și Pavel Ulici. Pe 26 mai, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu a susținut premiera spectacolului „Shakespeare – Sunet și Cuvânt”, în cadrul Ediției a XIII-a a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, avându-l ca invitat special pe actorul Emil Boroghină, fondatorul festivalului. Premiera spectacolului „Muzica Renașterii Europene” a avut loc pe 9 iunie, la Sala „Vatroslav Lisinski”, Zagreb. Spectacolul, dirijat de Cezar Verlan s-a desfășurat la invitația Ambasadei României în Croația, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii și a Institutului Cultural Român. Pe 16 august, Corul Madrigal a susținut în premieră la malul Mării Negre, pe faleza Cazinoului Constanța, spectacolul „Ave Maria”, avându-l ca invitat pe actorul Marius Manole, iar pe 8 octombrie, Catedrala Sf. Iosif din București a găzduit premiera Concertului extraordinar „Salve Regina”, susținut de Corul Madrigal, dirijat de Alexander Drčar, coordonatorul Catedrei de dirijat a Universității „Mozarteum” din Salzburg, Austria.

De asemenea, în cadrul programului său de diplomație culturală, Corul Madrigal a prezentat noile filmări ale Imnurilor naționale ale statelor din Uniunea Europeană, oferite drept cadou cu prilejul zilelor naționale. Acestea s-au bucurat de peste 500.000 de vizualizări online. Programul a fost posibil cu sprijinul Senatului României, loc în care Corul Madrigal a inaugurat un nou spațiu concertistic, în cadrul Galei „Madrigal 59”. 

Cel mai mare eveniment diplomatic desfășurat la București în 2022 – Conferința Plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, cea mai veche organizație din cadrul ONU – s-a bucurat de participarea Corului Madrigal și a copiilor din corurile Cantus Mundi la evenimentele de deschidere și de închidere, iar imnul oficial al ITU-PP22 poartă semnătura și interpretarea instituției noastre.  

În ceea ce privește încasările instituției, acestea au cunoscut o creștere spectaculoasă, de la 382.000 lei în 2021 la 1.645.000 lei în 2022. Astfel, se înregistrează o creștere de 430 % a veniturilor propri. Pentru anul 2023 se estimează o creștere a veniturilor cu 50% față de anul 2022, astfel încât încasările se vor ridica la un total de 2.500.000 de lei. 

În 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” împlinește 60 de ani de activitate neîntreruptă și anunță derularea programul aniversar „Madrigal 60”, ce va include o serie amplă de proiecte dedicate celebrării unei moșteniri uriașe: șase decenii de excelență în muzică, diplomație culturală și încredere în schimbarea României prin muzică și cultură. Programul integral al anului aniversar Madrigal 60 va fi făcut public pe data de 15 ianuarie 2023, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. 

**************

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Itsy Bitsy, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Zile și Nopți

Biroul de presă 

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Programul Național Cantus Mundi

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508