spot_img

”Bestia” de Carmen Mola, romanul dezbătut mai mult ca meciurile de fotbal în pub-urile spaniole

Când romanul ”Bestia” publicat de Editura Trei câștiga premiul Planeta în valoare de 1 milion de euro, autoarea, Carmen Mola, era deja un nume celebru în Spania și nu numai. Trilogia de romane polițiste care o are ca protagonistă pe Elena Blanco se vânduse în sute de mii de exemplare și fusese adaptată pentru televiziune. Carmen Mola era deja o scriitoare populară când „bomba” literară a deceniului a fost detonată la decernarea premiului Planeta: în spatele pseudonimului Carmen Mola se ascundeau 3 bărbați, scenariști de televiziune – Agustín Martínez, Jorge Díaz și Antonio Mercero. Pseudonime literare sunt utilizate dintotdeauna, dar decizia celor 3 de a folosi un nume feminin a fost dezbătută de toată lumea, de la scriitori, la politicieni și simpli oameni. „Nu ne-am așteptat la o dezbatere publică atât de virulentă”, a spus Antonio Mercero într-un interviu pentru Iberia Plus Magazine. „Timp de câteva săptămâni am fost atacați din toate părțile. Ne tot întrebam ce s-a întâmplat, dar pe de altă parte, a fost cool, pentru că dintr-o dată, intram într-un bar și oamenii vorbeau despre Carmen Mola în loc să discute despre meciurile de fotbal, ca de obicei”, povestește scriitorul spaniol. 

Experiment literar unic în Spania, dacă nu și în lume, Díaz, Martínez și Mercero au câștigat celebritatea literară scriind romane la 6 mâini. Acesta a fost și motivul pentru care au ales un pseudonim. Potrivit mărturisirii scriitorilor, „a durat în jur de un minut jumătate să-l alegem pe acesta dintre nume de bărbați, femei, cu sonorități exotice etc”. Acuzați că s-au folosit de pseudonim feminin ca să vândă mai bine, Antonio Mercero spune: „Nu știu dacă un pseudonim feminin vinde mai bine. Nu ne ascundem în spatele unei femei, ci doar a unui nume”. 

            Polemica literară desfășurată în principal în mediul online a fost descrisă de Jorge Díaz ca „sângeroasă”. Margaret Atwood a numit decizia celor 3 scriitori de a folosi pseudonim feminin o „mare cascadorie publicitară”, iar în dispută au intervenit și politicieni. „Ni s-a părut ceva tipic vremurilor noastre”, a comentat Jorge Díaz pentru Epe.es. 

  Un succes care i-a luat prin surprindere: autorii romanului Bestia s-au încurcat în minciuni

            Scriitorii spanioli recunosc că scrierea romanelor la 3 perechi de mâini a fost foarte distractivă, iar folosirea pseudonimului a avut avantaje: „Un pseudonim presupune să nu faci promovare, să nu faci prezentări… Cu alte cuvinte, editorul nu a fost foarte încântat”, explică Antonio Mercero. Succesul celor 3 scriitori spanioli creștea însă cu fiecare roman publicat, iar lui Carmen Mola îi erau solicitate tot mai multe interviuri. Scriitori au realizat o dublă muncă de ficțiune: când au conceput romanele, plus biografia așa-numitei Carmen Mola. Aceasta a fost prezentată cititorilor ca fiind o profesoară universitară în vârstă de 40 de ani. În ce privește numărul copiilor ei, scriitorii s-au încurcat în propriile declarații, atribuindu-i când doi, când trei copii. 

            Câștigarea premiului Planeta pentru romanul Bestia a evidențiat un lucru uimitor: „Toată lumea știe că în spatele numelui Carmen Mola sunt trei bărbați, dar nu ne rețin numele și nimeni nu ne recunoaște pe stradă. Carmen Mola e foarte faimoasă, noi mai puțin”, a mai spus Jorge Díaz pentru Epe.es. 

                        „Trăim conform principiului plăcerii, suntem scriitori hedoniști” 

Într-o manieră magistrală, Carmen Mola țese, cu firele celui mai bun thriller, acest roman captivant, febril și implacabil despre infern și tenebrele sale”, aceasta a fost motivația juriului pentru atribuirea premiului Planeta 2021 romanului Bestia. Dar cartea nu este numai un thriller, ci un roman multigen, istoric, cu accente horror. Acțiunea e plasată în Madridul anului 1834, afectat de o epidemie de holeră. În plus, în mahalalele orașului apar cadavrele dezmembrate ale unor tinere, care par ucise de o fiară apocaliptică. Să fie oamenii capabili de astfel de orori? Autorii își poartă cititorii din mahalalele scufundate în sărăcie și lipsă de speranță până în palatele opulente, unde se țes jocuri politice incredibile și conspirații. Autorii realizează un portret bine documentat al Madridului vremii și creează o galerie de personaje de care cititorii se pot atașa. Însă, cel puțin pentru moment, nu au de gând să conceapă o nouă saga, din care Bestia să fie primul roman. „Ne-am simțit foarte bine când am lucrat la acest gen”, spune Martínez. „Trăim conform principiului plăcerii, suntem scriitori hedoniști, nu autori care suferă când scrie. Credem că atunci când te simți bine și cartea iese mai bine. Aceasta este ceea ce ne dorim: să ne distrăm când scriem”, mai spune scriitorul spaniol.  

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508