spot_img

9 concerte, 6.500 de spectatori și un sunet care vestește Crăciunul de 60 de ani: ”Madrigal”

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu. Spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului” va fi difuzat pe 24 decembrie, de la ora 10:00, la postul de radio Europa FM și, tot în ajun de Crăciun, va putea fi vizionat la Televiziunea Română, pe canalul TVR Cultural. AgențiadecArte.ro a fost partener media al evenimentului.

Publicul ne-a întâmpinat din nou cu un emoționant entuziasm în toată țara. A fost un tur de forță pentru noi – am călătorit „Pe drumul Crăciunului” aproape 3.000 de kilometri pentru a ne întâlni cu peste 6.500 spectatori. Aproape 2.000 de copii din 50 de coruri ale Programului Național Cantus Mundi au urcat pe scene alături de Corul Madrigal, ceea ce a fost un imens efort logistic pentru echipa de organizare și pentru copiii care uneori vin de departe pentru a se întâlni cu mentorii lor. Singurul nostru regret este că nu am avut posibilitatea suplimentării de spectacole pentru nenumăratele cereri ale celor care nu au mai găsit bilete disponibile. Acest turneu a fost un excepțional debut al proiectului aniversar Madrigal 60 de ani! – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal  – Marin Constantin” și regizorul spectacolului.

La cele nouă spectacole „Pe drumul Crăciunului” au cântat copii din corurile Cantus Mundi din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Iași, București, Galați, Buzău, Pecica, Gurahonț, Argetoaia, Gherla, Turda, Fălticeni, Gura Humorului, Bâcu, Sărmașu, Miroslava și Chișinău – Republica Moldova. Participarea copiilor din programul Cantus Mundi este deja o tradiție de un deceniu și mai ales o consolidare constantă a filozofiei de mentorat și incluziune socială pe care Madrigal o promovează prin proiectele sale.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale Corului Madrigal, turneul „Pe drumul Crăciunului” s-a bucurat de cronici elogioase și mesaje emoționante.

Neașteptat de bun, de bine lucrat, de surprinzător, de emoționant, acest spectacol al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”(…). În spectacol nu este nimic ostentativ, nimic obligatoriu („de Crăciun fii mai bun!”), nimic despre mese îmbelșugate, nimic care să sune strident, fals, habotnic. (…) Ofelia Popii și Marius Turdeanu ne arată cum suferința, lipsa de libertate, crimele, inechitățile, sărăcia sunt bine instalate în această lume gregară, devin cosubstanțiale. (…) Speranța, în spectacol, este adusă de „Madrigal”, care vine și contrapune durerii cântecele copiilor. Dintr-o dată, pe acest fundal apăsător, în scenă și în sală, în toate părțile de trecere, la balcon, vin copii. Doar copiii salvează această lume traumatizată, chinuită. Când apar copiii – pe scenă, pe toate culoarele de trecere, la balcon – abia atunci simți că a venit Crăciunul. (…)” Ovidiu Șimonca, critic, Iași

Madrigal ne arată că în artă se poate atinge perfecțiunea…Pentru noi, acest ansamblu reprezintă o Catedrală a sunetului…(…)” Emil Boroghină, actor, fondatorul Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova

„A fost un eveniment extraordinar… Am crezut că sunt în rai și îmi cântă îngerii! Felicitări tuturor! Cred că așa e zgomotul de fond din Rai” – spectator, Suceava.

Este o vorbă în vogă: 60 este noul 30! Fiecare generație ajunge să se reinventeze, iar în cazul Madrigalului, ori de câte ori se va reinventa, va rămâne un reper fundamental al societății românești, pentru valorile noastre. Cred că în acest moment semnificativ pentru viața și activitatea Madrigalului, urându-i La mulți ani, îi spunem că dorim să-l revedem în noile sale tinereți. La mulți ani și Crăciun fericit! – întorc această urare pe care atât de frumos ne-a făcut-o Madrigal în spectacolul său de Crăciun!” – Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial

Am avut șansa de a fi martorul unei extraordinare tradiții – Concertul de sărbători al Corului Madrigal. Dar înlăuntrul acestei tradiții, constat cu bucurie că de 56 de ani Corul Madrigal o cultivă pe cea a colindelor. De 56 de ani merge pe acest drum al Crăciunului, indiferent de vremurile care au trecut pe lângă sau peste noi. Sper ca și peste alți 56 de ani – sau alți 60 de ani – acest drum al Crăciunului să fie continuat, alături de toate celelalte drumuri pe care va calatori Corul Madrigal. La mulți ani, Madrigal!” – András István Demeter, Secretar de Stat, Ministerul Culturii.

Turneul național „Pe drumul Crăciunului” reprezintă primul proiect aniversar din seria de evenimente incluse în programul „Madrigal 60”, ce se va desfășura pe tot parcursul anului 2023, când Corul Național de Cameră „Madrigal  – Marin Constantin” împlinește 60 de ani de existență neîntreruptă.

Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Cezar Verlan, dirijorul secund, au pregătit pentru „Pe drumul Crăciunului” un repertoriu cuprinzător, construit în jurul semnificației Crăciunului, care a creat o succesiune emoțională dinamică între sunetul unic al ansamblului și textele interpretate de cei doi invitați.

Regia și scenariul Spectacolului Extraordinar „Pe drumul Crăciunului” sunt semnate de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturica. Selecția textelor dramatice a fost realizată de Mădălin Guruianu, cu inserții din „Cântarea Cântărilor”, poeme de Eugen Jebeleanu, Lucian Blaga și Costache Ioanid și texte semnate de Khaled Hosseini, Sfânta Tereza de Avila și Paulo Coelho.

Partener Compania Națională Aeroportuti București , Carpatina, Opera Comică pentru Copii, TVR

Recomandat de Europa FM

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Itsy Bitsy, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Zile și Nopți

Parteneri media locali: Cluj24.ro, Crai Nou Suceava,iași4u.ro, Jurnal de Craiova, News Bucovina, Radio AS Suceava, Radio România Cluj, Radio Renașterea Cluj-Napoca, Radio România Târgu Mureș, Radio România Timișoara, Zi de Zi Târgu Mureș, Ziua de Cluj

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut mii de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. 

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. 

Cu aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.850 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508