Vadim Neselovskyi și suita ODESA în premieră în România la Jazz Fan Rising

nov. 22nd, 2022 | By | Category: Postcard

Pianistul și compozitorul Vadim Neselovskyi revine la concertele Jazz Fan Rising cu o premieră pentru România: suita sa de jazz Odesa, interpretată în peste 100 de reprezentații. Vadim Neselovksyi – new-yorkez de adopție, german de cetățenie, ucrainean de origine va prezenta în premieră în România suita sa ODESA la București – marți,  22 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la cinema Elvire Popesco (concert SOLD OUT) și la Cluj-Napoca – miercuri, 23 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima”.

București, 21 noiembrie 2022  – Două concerte cu încărcătură specială cu Vadim Neselovksyi, pianist virtuoz, compozitor și profesor la Berklee College of Music, cea mai renumită școală de muzică americană. La București (22 noiembrie) și la Cluj (23 noiembrie), melomanii vor avea privilegiul de a asculta în premieră suita pentru pian solo “ODESA – O plimbare muzicală printr-un oraș legendar”. 

„M-am născut și am crescut în Odesa, Ucraina – un oraș portuar superb la Marea Neagră” – povestește Vadim. „Știu că aproape toată lumea a auzit de Odesa și totuși, nu mulți oameni știu mai multe despre ea. Unii au auzit de acest oraș datorită filmului lui Einsenstein “Crucișătorul Potemkin”, alții îl cunosc drept locul de naștere al violonistului David Oistrakh. Mulți cunosc Odesa ca un centru foarte important al vieții evreiești la începutul secolului XX… în noul meu proiect vreau să vă spun povestea mea personală despre acest oraș.”

Suita pentru pian Odesa a fost compusă înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, dar a căpătat o actualitate înspăimântătoare și poartă ascultătorul într-o călătorie muzicală prin orașul pianistului. “Artificii percutante, motive melodice cu tonuri est-europene, multe pauze bruște, de exemplu de la cântatul frenetic la claviatură direct la melancolie sau liniște – Vadim Neselovskyi îl face pe ascultător să simtă Odesa. Uneori se aud sunete ca niște fulgi de nea, când povestește despre iarna în oraș, pe chei. Apoi o bătaie ritmică te cucerește și ajungi la gara din Odesa. Cât de mult îl doare și îl mișcă situația actuală din patria sa, ucraineanul transmite aceste sentimente minunat surprinse la pianul de concert. Artă emoționantă, unică, grozavă.” consemnează Jazzwise, în ediția din noiembrie a acestui an, după un concert memorabil cu suita Odesa, la Vilnius.

Link video: Gara Centrală din Odesa : https://www.youtube.com/watch?v=BK2IiRtujko

Link video : Scările Potemkin : https://www.youtube.com/watch?v=UYRdiZUxvz8

Vadim Neselovskyi este o mai veche cunoștință a publicului Jazz Fan Rising. În 2015, a făcut parte dintr-un concert intitulat “Duo for One”, în care ne-a uimit cu improvizațiile sale spontane, realizate împreună cu publicul. În martie 2020, Vadim Neselovskyi a fost așteptat la București pentru concertul „Piano Battle”, alături de francezul Thomas Enhco, concert SOLD OUT cu peste o lună înainte. Pandemia, cu listele sale colorate de țări în continuă mișcare, nu i-a permis să intre în România în toamnă, când concertul ar fi putut să aibă loc. L-a recomandat în locul său pe prietenul său Dan Tepfer, care a fost strălucitor.

“ODESA este „reîntoarcerea” lui Vadim la publicul din România, și vă asigurăm că va fi un concert memorabil. L-am urmărit la Jazzahead!, la Bremen, în primăvară și interpretarea lui ne-a tăiat suflarea. Așa se va întâmpla și cu dumneavoastră !” – spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING.

Concertele lui Vadim Neselovskyi sunt propuse de Jazz Fan Rising, prima asociație privată a connoisseur-ilor de jazz din România, în partenariat cu Institutul Francez și Goethe Institut. 

Concertul de la București se bucură de patronajul UNHCR România, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Biletele la concert pot fi cumpărate de pe www.eventbook.ro și www.eventim.ro

sau direct din librăriile Humanitas și Cărturești și rețelele Vodafone, Germanos, Carrefour Voyage, OMV.

Jazz Fan Rising este formată din întreprinzători, manageri din multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile grupului completează agenda de jazz din România. “Invitații JFR” sunt „rarități”: artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Asociația îți dorește să constituie o voce a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte. 

Număr de vizualizări :67


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro