O nouă instalație interactivă adresată comunității locale și turiștilor, în Drobeta Turnu-Severin

nov. 7th, 2022 | By | Category: Postcard

Palatul Culturii ”Teodor Costescu” din Drobeta Turnu-Severin, în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu-Severin și cu Biblioteca Județeană I.G.Bibicescu, anunță lansarea oficială a unei noi instalații interactive adresată comunității locale și turiștilor, cu ajutorul căreia fiecare vizitator își poate configura propria istorie a orașului folosind o serie de simboluri și de elemente puse la dispoziție în interiorul acestei construcții ingenioase. Întreaga instalație comunitară este amplasată în vechiul Turn de Apă al orașului, actualul Castel al Artelor, monument iconic al Drobetei, iar interacțiunea cu aceasta va putea avea loc începând cu data de 15 noiembrie 2022, de luni până duminică, în intervalul 8.30 – 17.30 (ultimul vizitator).

Acest nou produs cultural continuă opera de intervenție asupra Turnului de Apă din Drobeta Turnu-Severin, pe fiecare dintre cele 5 inele ale sale. Proiectul ”Muzeul de jos în sus” inițiază practic al doilea strat de conținut din interiorul monumentului istoric restaurat în anul 2014 din fonduri trans-frontaliere. După ce am închis primul proces de refuncționalizare completă a monumentului prin implementarea a 5 proiecte anterioare, ”Impact”, ”Fotokaleh”, ”Orașul și Apa”, ”3 inele” și ”Hubitudine” (cel care a inițiat primul spațiu colaborativ adresat creativilor dintr-o instituție publică de cultură din România), prin acest nou proiect ne-am propus o incursiune curatorială, senzorială și participativă, prin istoria orașului care nu s-a povestit niciodată.

” Te invităm în fostul Turn de Apă pentru a intra în spațiul instalației noastre comunitare în care te încurajăm să reprezinți istoria orașului Drobeta Turnu-Severin văzută prin ochii și prin experiențele tale personale, fie că ești născut aici, fie că locuiești încă aici, fie că ești un turist aflat pentru câteva ore în oraș. Cheamă-l și pe vecinul tău de bloc sau, mai bine, cheamă-ți toți prietenii să facă același lucru. Cel mai convingător putem povesti despre orașul nostru alegând acele elemente cu valoare simbolică care-l definesc cel mai bine. Imaginați-vă un dialog sau o plimbare cu cineva care nu a mai fost niciodată în Drobeta Turnu-Severin. Ce i-ați arăta în mod special?” (echipa proiectului).

Instalația este amplasată la parterul monumentului și a fost realizată prin efortul creativ al unei echipe de curatori și arhitecți din cadrul Q Group și al Rețelei Naționale a Muzeelor din România. Proiectul este finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Număr de vizualizări :95


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro