spot_img

Muzica pe înțelesul tuturor: Artiștii Filarmonicii „George Enescu” se prezintă. ”Dimineți cu Beethoven”

Pentru luna în curs, proiectul Muzica pe înțelesul tuturor propune duminică, 20 noiembrie 2022, ora 11, în Sala mare a Ateneului Român, o întâlnire cu muzica lui Ludwig van Beethoven. Organizatorii doresc să introducă treptat publicul în atmosfera creației camerale a genialului compozitor prin trei lucrări, o sonată pentru vioară și pian, un trio pentru vioară, violoncel și pian și un cvartet pentru două viori, violă și violoncel, sperând ca, la sfârșitul audiției, după ce muzicologul Octavia Dinulescu va ajuta audiența să descopere și să înțeleagă câte ceva din procesul de creație, publicul sa se fi convins că acest univers sonor, intim dar plin de forță și de emoție, merită să fie cunoscut și apreciat întocmai ca și marele repertoriu simfonic beethovenian.

Cu totul alta este propunerea pe care instrumentiștii Filarmonicii o fac, în cadrul aceluiași proiect, Muzica pe înțelesul tuturormiercuri, 23 noiembrie, ora 19, în Sala mică a Ateneului Român. Trei trio-uri semnate Beethoven, Schubert și Debussy se află înscrise pe afiș. Dacă lucrarea clasicului-romantic Franz Schubert este concepută pentru formația cvasi-tradițională de trio – vioară, violă și violoncel – implicarea flautului, alături de vioară și violă, în trio-ul lui Beethoven și alături de violă și harpă – în lucrarea lui Debussy – colorează neașteptat universul sonor într-un amalgam, în egală măsură, surprinzător și plăcut. Același muzicolog Octavia Dinulescu va ajuta publicul să vadă, să audă și să înțeleagă parte dintre secretele capodoperelor.

Muzica pe înţelesul tuturor
Duminică, 20 noiembrie, ora 11, Ateneul Român

Dimineți cu Beethoven

NATALIA PANCEC  vioară, TANIA ZÂMBREANU vioară, EUGEN BOGDAN POPA violoncel, ADRIANA TOACSEN pian, CLEMENTINA RISTEA CIUCU pian

Cvartetul Virtuoso : VIOREL BUŞTEAN vioara I, MONICA BUŞTEAN vioara a II-a, FLORIN MATEI violă, ALEXANDRU DUŢULESCU violoncel

Program Beethoven

Sonata nr. 5, în fa major, op. 24, Sonata primăverii

Trio cu pian nr. 3, în do minor, op. 1, nr. 3
Cvartetul de coarde nr. 4, în do minor, op. 18

Comentează  OCTAVIA DINULESCU

Muzica pe înţelesul tuturor (Sala mică)
Miercuri, 23 noiembrie ora 19, Ateneul Român, Sala mică

De trei ori 3!

IOANA BALAŞA  – flaut, IOANA NICOLESCU – harpă, CORINA MITROI – vioară, IULIA GOIANĂ – violă, EUGEN BOGDAN POPA – violoncel

Program

Ludwig van Beethoven – Serenadă în re major pentru flaut, vioară şi violă, op. 25

Franz Schubert – Trio în si bemol major pentru vioară, violă şi violoncel, D 471

Claude Debussy – Sonata pentru flaut, violă și harpă

Comentează OCTAVIA DINULESCU

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant. De aceea, acest nou proiect se numește Muzica pe înțelesul tuturor. Comentarii de specialitate vor transmite, într-un limbaj accesibil și atrăgător, informații despre compozitori și piesele incluse în programe. Iar instrumentiștii și cântăreții filarmoniști vor oferi interpretări de referință. Recitalurile și concertele se vor desfășura, fără pauză, cu o durată de aproximativ 75 de minute.

Mai multe informații despre concert pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar

Biletele se pot cumpăra:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata se face doar în numerar.Telefon: 021.315.68.75)

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508