
Miercuri, 23 noiembrie 2022, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București, a avut loc cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Juriul format din Maestrul Mircia Dumitrescu (președinte), scriitorul Dan Mircea Cipariu și conf.univ.dr. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, a acordat 11 premii pentru anul editorial 2021 . Laureații acestei ediții sunt: George Volceanov– Premiul Cartea anului 2021 pentru volumul ”Un Shakespeare pentru mileniul trei”, apărut la Editura Tracus Arte; Premiul APLER Opera Omnia: Silviu Angelescu și Ștefan Borbély; Ioana Crăciunescu (”Chit sau dublu”, Editura Charmides) și Claudiu Komartin (”Autoportret în flama de sudură”, Casa de editură Max Blecher) – Premiul Cartea de Poezie a anului 2021; Corina Ciocârlie (”București, kilometrul zero: o istorie ilustrată a călătoriilor literare”, Editura Tracus Arte) – Premiul Cartea de critică literară a anului 2021; Editura Școala Ardeleană – Premiul Editura anului 2021; „Contemporanul. Ideea Europeană”, fondată la 1881, a sărbătorit în 2021 – 140 de ani – Premiul revista anului 2021; Carmen Tania Grigore (“Taina în care locuiesc”, Editura Neuma) și Jan Cornelius (”Al Doilea e Chaplin”, Editura Tracus Arte) – Premiul Special APLER; Teodor Dună – Premiul Redactorul de carte al anului 2021. Prof.univ.dr. Ioan Cristescu, președintele APLER, a acordat Premiul pentru Jurnalism Cultural doamnei Mihaela Helmis, Radio România Actualități. Cele 12 diplome APLER sunt concepute de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Partenerii media ai Premiilor APLER sunt Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro.
Evenimentul Galelor Premiilor APLER a fost deschis de Prof.univ.dr. Ioan Cristescu, președintele APLER: ”Premiile pe care le acordăm recompensează lucruri, întâmplări și situații pe care eu le consider astăzi autentice și exponențiale din punct de vedere al valorii. După cum știți, APLER înglobează un număr de edituri și publicații, cu o cotă de piață de aproximativ 17% din ceea ce înseamnă piața editorială. Noi premiem, în cadrul acestor gale care au ajuns la a douăzeci și patra ediție, realizările celor care lucrează în aceste edituri și publicații. Acest lucru a fost sprijinit de fiecare dată pe de o parte de Asociație, din fondurile ei, și pe de altă parte de Ministerul Culturii pe baza unor proiecte pe care le-am aplicat. Alături de mine este Dan Mircea Cipariu, vicepreședintele Asociației. Am avut în acest an un juriu format din Mircia Dumitrescu, Mireille Rădoi și Dan Mircea Cipariu. Nu întâmplător sunt aleși, pentru că încercăm de fiecare dată să recompensăm și zona editorială, și zona creativă individuală. A fost destul de greu să analizăm cele câteva sute de titluri pe care le-am avut în vedere și propun, dacă este de acord și colegul meu, Dan Mircea Cipariu, să începem cu poezia.”

Dan Mircea Cipariu: ”O seară fastuoasă! Iată, sunt bucuros că ne aflăm la a douăzeci și patra ediție. Îi mulțumesc lui Ioan Cristescu, președintele APLER-ului pentru că, sprijiniți și de Ministerul Culturii, reușim să ducem acest proiect început acum douăzeci și patru de ani. Îmi face plăcere să vă spun că am ales două cărți, fiecare cu universul ei și valoarea sa literară. Voi începe cu primul titlu, apărut la editura Charmides. Întâmplarea, fiica vitregă a destinului, cum ar spune Caragiale, a făcut să fiu membru al comisiei AFCN care a acordat finanțarea acestei cărți. Cartea a apărut în condiții care vizează bibliofilia, la editura prietenului nostru, Gavril Țărmure. Titlul ei este Chit sau dublu. Ioana Crăciunescu împarte cărțile jucătorilor de o viață. Este o carte spectacol, o carte eveniment și pentru faptul că ea rezonează cu câteva nume importante ale literaturii române, din care, la o repede ochire, îi pot numi pe Mircea Ivănescu, Florin Iaru sau Matei Vișniec, într-o formulă cu adevărat spectaculară, gândită de Sebastian – Vlad Popa și un cuvânt înainte absolut minunat al Simonei Gabriela Noapteș, colega mea de doctorat. O carte spectacol pentru că propune poeme dedicate de Mircea Ivănescu Ioanei Crăciunescu, sau invers, după cum îmi amintesc minunatul poem Dumbrava Sibiului. Este aici o selecție din poemele de succes ale autoarei, ori poeme inedite, o carte care sunt convins că va produce certe delicii de lectură. Cu acest volum, Ioana Crăciunescu își consolidează numele poetic în generiația 70, drept pentru care Ioan Cristescu și cu mine suntem fericiți că îi putem acorda Ioanei Crăciunescu Premiul pentru Cartea de Poezie a anului 2021, pentru volumul Chit sau dublu, Editura Charmides.”
Ioana Crăciunescu: ”Mă simt făcând parte din familia Muzeului Literaturii înainte de a exista acest sediu, iar munca mea voluntară este să fac cât pot mai bine ca să nu vă fie rușine de mine.”
Dan Mircea Cipariu: ”Al doilea premiu îi revine lui Claudiu Komartin pentru Autoportret în flama de sudură, Casa de Editură Max Blecher. Claudiu mi-a transmis că nu poate ajunge astăzi. Această carte a lui Komartin ar putea fi un kaddish poetic pentru că ea acumulează tensiunile pe care eul poetic al autorului le-a resimțit o dată cu plecarea în eternitate a tatălui său. Dar dincolo de acest kaddish poetic rămân temele de forță ale poeziei lui. O carte tensionată, tensionantă, care sunt convins că, dacă am fi trăit într-o lume literară în care să existe mai mult fair play, ar fi luat mai multe premii. Acesta e primul premiu pe care îl ia cartea Autoportret în flama de sudură a lui Claudiu Komartin, pe care îl felicit!”
Ioan Cristescu: ” Sunt multe lucruri importante de menționat astăzi, iar eu, prin Muzeul Literaturii, spun că nu putem ignora o cifră a revistei anului 2021: Contemporanul. Ideea Europeană.”

Dan Mircea Cipariu: ”Aura Christi ne-a trimis un text pe care l-am publicat pe AgențiadecArte.ro, pentru că realizăm și o înregistrare pentru memoria vie a Muzeului, dar și a postului Radio România Actualități, așadar o să o rog pe Aura Christi să ne spună despre ce celebrare este vorba, felicitând-o și bucurându-ne că, iată, Contemporanul. Ideea Europeană primește Premiul pentru Revista anului 2021”
Aura Christi: ”APLER-ul este una din cele mai importante instituții, care la ora actuală întrunește peste 80 de edituri și reviste, publicații de cultură. Cred că noi suntem printre cei mai vechi membri și am dus împreună nu puține războaie. Adevărul este că, în vremuri tulburi, fiind aici mi-a dat senzația că sunt mai acasă. Contemporanul este membru al acestei mari familii, unul dintre stâlpii APLER. Când spun Contemporanul mă gândesc la directorul revistei, care a dat o direcție foarte fermă, națională, o direcție pe care am respectat-o, apoi mă gândesc la tribul Conte, câțiva membri ai acestui trib fiind aici în sală. Apoi mă gândesc la cuvântul iubire, care presupune și prietenie, și complicitate, mă gândesc la nevoia de solidaritate în aceste vremuri mai puțin prietenoase față de cultura scrisă. Și mă gândesc la Ioan Cristescu și lupta lui admirabilă pentru una din cele mai importante instituții al statului, Muzeul Național al Literaturii Române, pentru care s-a luptat, pe care a reinventat-o și lansat-o. Contemporanul înseamnă 140 de ani și mă gândesc ce înseamnă 30 de ani în această instituție, e o mică porțiune, dar sper că reușim să punem umărul la acest mecanism care este cultura română și sper că vom onora această distincție de care suntem onorați.”
Ioan Cristescu: ”Eu propun că dacă tot am început cu cea mai veche revistă, să dăm Premiul Opera Omnia”
Dan Mircea Cipariu: ”Sunt foarte bucuros să acordăm Premiul APLER Opera Omnia domnului profesor Silviu Angelescu. Cred că orice student de la Litere are în minte cel puțin câteva cărți fundamentale scris de domnul profesor, fie că e vorba despre Portretul literar, Legenda ori Mitul și literatura.”
Ioan Cristescu: ”Domnul Angelescu face parte din cei doi profesori cu care de la profesorat și mentorat am trecut la prietenie și uneori la un fel de comuniune familială. Aici vorbesc despre Mircea Martin și despre domnul profesor Silviu Angelescu. Acest premiu este fals, pentru că opera domniei sale nu este încheiată, dânsul are față de mine două datorii: un roman și o ediție revizuită a volumului Legenda. Domnule profesor aveți de muncă!”

Ioan Cristescu: ”E foarte greu să îl contextualizezi pe Ștefan Borbély, pentru că dânsul face parte dintr-o tagmă foarte rară în cultura română: are erudiție, are sistem și are și o prezență în acest sistem. În același timp, reușește să impună opinii cu o argumentație imbatabilă.”
Dan Mircea Cipariu: ”Aș mai avea de adăugat un lucru foarte important, această relație specială cu opera literară vie, în spațiul nostru literar. Nu întâmplător, câteva din cărțile domnului Ștefan Borbély sunt dedicate unor mari critici literari, Matei Călinescu sau Ion Pop. Mă bucur foarte tare că domnia sa a venit la Galele APLER și putem să-i oferim Premiul APLER Opera Omnia.”
Ștefan Borbély: ”Bună seara, am rămas fără grai. Extrem de onorat de acest premiu. Îi sunt extrem de recunoscător Aurei Christi, Contemporan-ului pentru că ne găzduiește și ne acceptă așa cum suntem. În acest moment încerc să îmi înțeleg propria pensie, un lucru la care nu mă gândisem înainte. Dacă până acum timpul meu a fost fragmentat, m-am trezit cu întregul meu timp la dispoziție, ceea ce este o chestie periculoasă. În sfârșit, stau pe o anumită temă două-trei săptămâni și îmi face o enormă plăcere. Pe de altă parte, această euforie este ambiguă, în sensul în care te păcălești pe tine însuți.”

Ioan Cristescu: ”Aș propune să anunțăm Premiul pentru Cartea anului 2021”.
Dan Mircea Cipariu: ”E vorba despre Un Shakespeare pentru mileniul trei, apărut la Editura Tracus Arte, premiu care i se acordă domnului George Volceanov.”
George Volceanov: ”Această carte are trei secvențe, una de memorialistică, una științifică – o analiză contrastivă între noile și vechile traduceri. Generația de aur a făcut multe greșeli la vremea ei, unii au fost aserviți ideologic, alții nu aveau pregătirea filologică necesară și astfel s-au născut tot felul de comicării, de greșeli din păcate osificate. A treia parte a cărții e o trecere în revistă a impactului noii ediții și m-am bucurat foarte mult să ne vedem traducerile jucate de monștri sacri ai scenei românești. Ne bucură mult că vin și tinerii regizori la noi. Vă mulțumesc!”
Ioan Cristescu: ”Am realizat cu George Volceanov 16 volume într-o nouă ediție Shakespeare, am început acum o altă aventură cu contemporanii lui Shakespeare, de ce? Din punctul meu de vedere nu există o mare cultură fără niște traduceri la timp. Cred că meritul acestei cărți este că domnul Volceanov nu ne-a dat o nouă traducere, ci ne-a adus în mileniul trei. ”
Dan Mircea Cipariu: ”Premiul Editura anului 2021 se acordă Editurii Școala Ardeleană. Am vorbit cu Vasile George Dâncu, proprietarul editurii, care a trimis un text prin domnul Iustin Moraru, pe care îl invit în fața domniilor voastre să primească Premiul Editura anului 2021.”
Iustin Moraru: ”Mulțumesc foarte mult! E ceva care crește foarte bine la această editură, iar sub bagheta lui Dâncu toți cântă la unison. Cu umorul lui ardelenesc mi-a trimis rugăciunea editorului, pe care a scris-o chiar el și pe care v-o citesc. Vreau să mai spun că în toată această adunare se vede o solidaritate tăcută în temeinicie. Vă mulțumesc!.”

VASILE GEORGE DÂNCU: RUGĂCIUNEA EDITORULUI
Tatăl nostru
Care ești în manuscrise,
Consacră-se numele Tău
În volume publicate.
Vie împărăția Ta
De cultură scrisă.
Facă-se voia Ta
În difuzarea și promovarea
Producției editoriale,
Precum în biblioteci
Așa și-n librării.
Iartă-ne nouă greșelile de tipar,
Precum îi iertăm și noi
Pe cei fără har,
Deşi îşi spun scriitori.
Nu ne lăsa pe noi
În ispita cărților comerciale
Și ne izbăvește de scrierile
Piratate și plagiate.
Că a Ta este împărăția,
Puterea și slava
Cuvântului tipărit.
În numele Autorului,
Al Editorului
Și al Sfântului Cititor,
Amin!
Dan Mircea Cipariu: ”Trebuie să spunem că anunțăm un calup de trei premii pentru că autorii nu sunt în România:
Premiul Cartea de critică literară a anului 2021: Corina Ciocârlie (”București, kilometrul zero: o istorie ilustrată a călătoriilor literare”, Editura Tracus Arte)
Premiul Special APLER: Carmen Tania Grigore (“Taina în care locuiesc”, Editura Neuma) și Jan Cornelius (”Al Doilea e Chaplin”, Editura Tracus Arte)

Pentru că multe cărți premiate apărute la editura Tracus Arte au avut și un redactor, vom decerna un premiu unicat în industria editorială din România: Redactorul de Carte al anului 2021 lui Teodor Dună.”
Teodor Dună: ”Vreau să spun doar că în 2021 am trimis la tipar 58 de cărți, așa că din cauza migrenelor culturale, vorba lui Caragiale: mă fac mic, mă duc într-un colț și tac. Mulțumesc mult!”
Dan Mircea Cipariu: ”Prin tradiție, Premiul pentru Jurnalism Cultural se acordă de douăzeci și patru de ani de către președintele APLER, așa că îi dau cuvântul lui Ioan Cristescu.”

Ioan Cristescu: ” Premiul pentru Jurnalism Cultural de anul acesta se acordă Mihaelei Helmis, din cel puțin două motive: rar am întâlnit în jurnalismul cultural o apropiere și o înțelegere a oamenilor de cultură ca a Mihaelei Helmis. Ea îți dă senzația de curiozitate, dar de fapt vine foarte bine pregătită. Are această generozitate care mi se pare mai mult decât un har, mi se pare o dragoste față de cultură. Dacă ar mai fi câțiva precum Mihaela Helmis în jurnalismul cultural, din punct de vedere al produselor culturale promovate am fi în actualitate cu noi înșine.”
Mihaela Helmis: ”Mulțumesc tare mult ambilor și celor care s-au gândit la mine în felul ăsta. Ce poate să mă bucure mai mult decât să fiu utilă publicului pentru care de fapt vin să vă întâlnesc. Câteodată, în vremuri mai puțin limpezi, m-am simțit cu urechi de mamut și singura existentă la un eveniment cultural. Dacă dumneavoastră. faceți lucruri bune și interesante eu voi continua să fiu acolo și mă bucur că pe cei mai mulți dintre dumneavoastră îi cunosc dinainte de a ne fi întâlnit aici.”

Ioan Cristescu: ”Doamnelor și domnilor, aceasta a fost întâlnirea din 2022 a premiilor APLER, eu vă propun să ciocnim un pahar de vin și să ne bucurăm pentru premiați, să le mulțumim membrilor APLER că sunt alături de noi și să sperăm că în 2023 galele acestea vor fi așa cum au fost înainte, cu muzici și faze, vorba unui prieten care s-a dus. Mulțumesc foarte mult.”
Tudor Voicu
Fotografii: Loreta Popa & Cristian Sultana