Fundația Universitară Carol I sprijină educația copiilor din Odorheiu Secuiesc

nov. 28th, 2022 | By | Category: Postcard
Nicu Alifantis la Așezământul Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc

În perioada 8 – 28 noiembrie 2022, Fundația Universitară „Carol I” a desfășurat, la Odorheiu Secuiesc, programul Mens Sana in Corpore Sano, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare.

Pe parcursul a douăzeci de zile, prin acest proiect, au fost oferite cu succes o serie inedită de ateliere. Plecând de la diversitatea nevoilor educaționale ale tinerilor participanți, organizatorii au acordat posibilitatea ca cei peste 170 de copii și tineri cu vârstele cuprinse între 3 și 18 ani din cadrul Așezământului Casa Sf. Iosif să își dezvolte creativitatea literară, exprimarea în arte plastice, talentul actoricesc și simțul muzical, prin cursuri și ateliere coordonate de personalități de referință precum: managerul Muzeului Național al Literaturii Române, prof. dr. Ioan Cristescu, scriitorul Dan Mircea Cipariu, academicianul Mircia Dumitrescu, muzicianul și compozitorul Nicu Alifantis, actrița Diana Mihăiță, scriitoarea și antrenoarea de creativitate Gabriela Toma și sportivul și campionul mondial Tudor Mihăiță. De asemenea, au fost derulate sesiuni de îngrijire și igienă personală în cadrul cărora toți cei prezenți au învățat cât de important este să avem grijă atât de sănătatea corpului nostru cât și de atenta stimulare a minții și cultivarea sufletului așa încât să avem o dezvoltare armonioasă.

Premianții programului Mens Sana in Corpore Sano

În funcție de înclinații și pasiuni, cei mici și-au ales cu entuziasm activitatea la care au participat, dintre ei fiind premiați, inclusiv financiar, în funcție de performanțe. Vineri, 18 noiembrie 2022, președintele Fundației Universitare Carol I, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, le-a înmânat diplomele de participare tuturor celor care au urmat cursurile, 32 dintre aceștia fiind nominalizați pentru premiile I, II, III, respectiv mențiuni, ca urmare a lucrărilor și rezultatelor deosebite prin care s-au afirmat la următoarele secțiuni: scriere creativă, lectură creativă, artă plastică, muzică, actorie, educație fizică. Pe lângă premiile oferite, creatorii textelor câștigătoare din cadrul atelierelor de creație literară au beneficiat și de o vizibilitate mai mare, prin publicarea lor pe www.AgențiadeCarte.ro. Tot în cadrul proiectului, copiilor din casa Sf. Iosif le-au fost oferite echipamente sportive, treninguri și încălțări de sport, tablete, o gamă amplă de rechizite, precum și un număr impresionant de volume din literatura clasică și contemporană

Mireille Rădoi

Mens Sana in Corpore Sano este, înainte de toate, unproiect de suflet, construit din dorința de acontribui la îndeplinirea visurilor unei comunități care nu beneficiază de privilegiile de care cei mai mulți dintre noi se bucură. Astfel îndeplinim și misiunea afirmată la întemeierea Fundației, potrivit căreia avem onoarea și datoria de a le transmite tinerelor generații educație de calitate și de a le acorda un sprijin substanțial în drumul lor către cunoaștere, deoarece numai prin știință și cultură reușim să fortificăm o națiune, să creăm o identitate de valoare și să formăm caractere.” – a declarat managerul proiectului, Conf. univ. dr. Mireille Rădoi

Mens Sana in Corpore Sano reprezintă un proiect educativ, cultural, artistic care urmărește pregătirea participanților pentru o inserare lipsită de asperități în viața socială și profesională, prin identificarea și cultivarea vocației, consolidarea educației extracuriculare și a unei vaste culturi, prin acumularea de noi cunoștințe și stimularea curiozității, promovarea unui stil de viață activ și sănătos, construit pe valori și principii echitabile și, mai ales, încurajarea unei gândiri pozitive, centrate atât pe calitățile și aptitudinile participanților, cât și pe rezultatele obținute datorită eforturilor personale.

Sora Emilia, Nicu Alifantis și elevul Andrei Todoran

Casa „Sf. Iosif” din Odorheiul Secuiesc este un așezământ care îngrijește copii proveniți din cazuri sociale deosebite cu scopul de a-i ajuta să își finalizeze studiile, să își întemeieze o familie, ca într-un final să se integreze mai ușor în societate. A fost înființată în urmă cu 25 de ani, și se află sub coordonarea și îngrijirea a opt surori provenite din Congregația Inimi Neprihănite și își desfășoară activitatea sub coordonarea sorei Emilia.

Inițiativa continuă tradiția vechii Fundații Universitare Carol I, al cărei principiu de bază este, încă din 1891, egalitatea de șanse, asigurarea condițiilor optime de studiu și sprijinirea demersurilor educaționale pentru tineri, indiferent de situația materială și socială a acestora. Reînființată în anul 2012, Fundația a derulat mai multe proiecte de acest fel, printre care și acordarea unor burse de merit studenților cu rezultate deosebite și posibilități financiare limitate.

Partenerii media ai proiectului sunt Radio România Cultural, Cațavencii, Observator cultural și     AgențiadeCarte.ro.

Număr de vizualizări :197


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro