spot_img

Expoziție-semnal Pia Massaci, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Pia Massaci: Restituire, un parcurs subiectiv”, care va avea loc vineri, 4 noiembrie 2022, începând cu ora 17.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Este prima expoziție Pia Massaci de la dispariția pictoriței, în urmă cu 30 de ani, și tot prima, după aproape 50 de la ultima sa expoziție personală. Vernisajul va include un moment muzical – inspirat din foaia de repertoriu ce i-a aparținut Piei Massaci, păstrată în arhiva familiei – ce va fi susținut de tânăra soprană Isabela Stănescu, o speranță a artei lirice românești, ghidată și acompaniată la pian de conf. univ. dr. Raluca Ouatu, moment posibil prin amabilitatea prof. univ. dr. Verona Maier. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 4 noiembrie 2022 – 22 ianuarie 2023. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

 „Pia Massaci (1908-1992) este o artistă afirmată în perioada interbelică, viața și opera ei stârnind în ultima vreme un interes deosebit. În patrimoniul Pinacotecii București, pictorița este reprezentată cu trei lucrări, dintre care două au fost prezentate în cadrul expoziției «Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România», organizată de către Muzeul Municipiului București în cadrul Art Safari 2021. Inițiativa MMB a fost apreciată de către urmașii Piei Massaci, care au contribuit substanțial la organizarea expoziției-semnal dedicată artistei, inaugurată la Palatul Suțu. 

Menționăm că a mai existat un demers de recuperare care s-a intersectat cu preocupările noastre, respectiv volumul «Artiste uitate din România: cercetări și studii despre contribuția femeilor la istoria artei românești», publicat în cadrul unui proiect derulat de Asociația PostModernism Museum pe parcursul anului 2021, cu sprijin financiar din partea Administrației Fondului Cultural Național, care a cuprins un capitol semnat de Aurelia Mocanu, intitulat «Pictorița Pia Massaci. Pudră, voaletă şi flori».

Bunicul artistei, originar din zona Saarland, a emigrat în România în 1884, fiind ulterior naturalizat, cu schimbarea numelui din Massatsch în Massaci. Născută la Constanța, Pia Massaci a debutat în 1935, la Salonul Oficial de pictură și sculptură, în cadrul căruia a expus «Autoportret» și «Păpuși italiene». În expoziția de față prezentăm autoportrete ale artistei alături de alte câteva lucrări atent selectate.

Portrete, scene de interior, flori, păpuși sau peisaje se derulează sub privirile noastre într-o desfășurare ritmică și vibrantă” – Angelica Iacob, șef Secție Artă MMB, curator al expoziției.

 „Unele întâmplări chiar sunt uimitoare. În urmă cu un an, un prieten ne-a întrebat dacă avem vreo legătură cu Pia Massaci: era încântat că descoperise două lucrări, care i-au plăcut mult, în expoziția «Seducție și triumf în artă», organizată de către Muzeul Municipiului București în cadrul Art Safari. Așa am descoperit și noi, neașteptat, pe simeza-gazdă Gabroveni, două lucrări ale lui tanti Pia: minunate, necunoscute familiei, și foarte prețioase. Le numim prețioase pentru că, scoase la lumină din colecția Pinacotecii București, reprezintă momentul lăudabil, bine-venit și ne-sperat în care o importantă instituție culturală a inițiat un proiect de recuperare pentru publicul contemporan a creației unei pictorițe aproape uitate, Pia Massaci.

În acest context, ne-am oferit fără rezerve să devenim co-echipieri cu excelenta și inimoasa echipă a secției de artă a Muzeului, și să contribuim la extinderea cercetării asupra operei acestei artiste de un farmec și de o forță aparte.

Elevă a lui Jean Al. Steriadi și Camil Ressu, laureată cu Premiul Moldovei al Academiei de Arte frumoase din Iași, Pia a debutat în interbelic, având douăsprezece expoziții personale în palmares, până spre sfârșitul anilor ’70, când a intrat într-un nemeritat con de umbră. A fost cunoscută drept un personaj glamour, fiind totodată stoică în fața greutăților care nu au ocolit-o. Suntem, întreaga familie, onorați și recunoscători să lucrăm alături de Muzeu în acest proiect, care coincide cu împlinirea a treizeci de ani de la dispariția artistei” – Gabriela Massaci | artMoves.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508