Despre G. Bacovia în romanul „Iorgu”, o discuție online cu Adrian Jicu, Radu Vancu și Doris Mironescu

nov. 8th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

​”Iorgu” este romanul prin care curge viața lui George Bacovia, o biografie literară a unui provincial inadaptat, rebel idealist pe care familia îl readuce periodic în limitele societății, care a transformat banalul și cenușiul în ritm poetic repetitiv și obsesiv. Miercuri, 9 noiembrie 2022, de la ora 19.00,  Editura Humanitas vă invită să urmăriți online&live o discuție despre „Iorgu”, primul roman al lui Adrian Jicu, publicat recent în colecția ”821.135.1 – Scriitori români contemporani”. Participă: Adrian Jicu, Radu Vancu, Doris Mironescu. Discuția va fi transmisă live pe pagina de Facebook Humanitas și pe cea a colecției 821.135.1 – Scriitori români contemporani. Într-un roman-document, care surprinde în acorduri fine viața unuia dintre cei mai importanți poeți români, Adrian Jicu recreează totodată o epocă de semnificative transformări istorice și mentalitare. Cu o informație bogată, pornind de la surse edite și inedite, cu verosimile dezvăluiri ale unui univers privat, așa cum trebuie să fi fost el, și incursiuni imaginare în existența zbuciumată a lui G. Bacovia, romanul de față e mai mult decât o reconstituire a vieții acestuia, e o restituire necesară.

„Dacă mi-ar fi spus cineva că voi publica un roman, l-aș fi luat în râs…

Ca orice băcăuan (prea) serios, lucram la un studiu dedicat lui Bacovia. Un studiu pe care l-am tot amânat, deoarece mereu apărea ceva mai important de făcut. Acum îmi dau seama că, de fapt, trăgeam de timp, fiindcă nu găseam abordarea potrivită.

Acestei cărți i-a venit sorocul, pe neașteptate, în 2020. Am scris-o, cu nesfârșite reveniri și ezitări, într-un moment dificil pentru mine. M-am refugiat în lumea lui Bacovia, încercând să-l înțeleg, dincolo de clișee și de prejudecăți.

Sper ca Iorgu să spună povestea unui om viu. Dacă am reușit sau nu vor decide cititorii…“ – ADRIAN JICU

Născut în 1979, la Bacău, ADRIAN JICU este lector la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău și director al Bibliotecii Județene „C. Sturdza“. A absolvit Facultatea de Litere și Științe a Universității din Bacău şi este doctor în ştiinţe umaniste cu o teză intitulată „H. Sanielevici: studiu monografic”. În prezent semnează cronici literare, comentarii critice, recenzii etc. în revista Ateneu și ține rubrica „Debuturi“, în revista Convorbiri literare. A publicat volumele „Dinastia Sanielevici: Prințul Henric, între uitare și reabilitare” (Cartea Românească, 2008), „Coordonate ale identității naționale în publicistica lui Mihai Eminescu: Context românesc și context european” (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2012), „Caruselul cu hamsteri: Decupaje din literatura post-decembristă” (Casa Cărții de Știință, 2014), „Mon cher Basile: Eseu despre identitarul lui Vasile Alecsandri” (Casa Cărții de Știință, 2014), „Baricada de hârtie: Cronici, recenzii și alte anacronisme” (Casa Cărții de Știință, 2020). A obținut Premiul Special „Mihai Eminescu“ al Centrului Cultural și al Societății Scriitorilor din Bucovina (2014) și Premiul de Excelență pe anul 2013 în domeniul eminescologiei, acordat de Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău (2014)

Număr de vizualizări :62


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro