spot_img

Concert-bijuterie la Ateneul Român

Trei artiști de zile mari și seri memorabile, pianista Ana Silvestru, violonistul Rafael Butaru și clarinetistul Fabio di Casola, vor susține un recital cameral pe scena Ateneului Român miercuri, 9 noiembrie 2022, de la ora 19:00. În program, Robert Schumann –  ”Sonata nr. 2, în re minor, pentru vioară și pian, op. 121” (versiune pentru clarinet), Igor Stravinski – Suita „Povestea soldatului pentru clarinet, vioară și pian” și ”Divertisment pentru vioară și pian”, Béla Bartók – „Contraste pentru vioară, clarinet și pian”. Pentru bilete, accesați: https://ove.ro/recital-cameral-5582. „Nu sunt deloc mulțumit de prima mea sonată pentru vioară și pian, așa că am mai compus încă una, care sper să fie mai reușită”, spunea Robert Schumann înainte de a scrie, în doar câteva zile, o capodoperă, care va fi interpretată în deschiderea serii, pe scena Ateneului Român, de pianista Ana Silvestru și clarinetistul Fabio di Casola.

Povestea soldatului ispitit de diavol să renunțe la vioară în schimbul bogăției, dar care sfârșește cu nimic, este la fel de actuală în 2022 ca în 1918, când a avut premiera la Lausanne”, spune Ana Silvestru. 

Varianta pentru clarinet, vioară și pian, un cadou de suflet făcut de Igor Stravinsky pentru comerciantul, filantropul și patronul artelor Werner Reinhart, care era și clarinetist, va fi interpretată Fabio di Casola, Rafael Butaru și Ana Silvestru. 

Divertismentul pentru vioară și pian compus de același Igor Stravinsky, de la a cărui naștere s-au împlinit 140 de ani, va fi interpretat de Ana Silvestru și Rafael Butaru.

Trioul „Contraste” pentru vioară, clarinet și pian, lucrare scrisă de Béla Bartók în anul 1938, inspirată de muzica populară din Europa de Est, cere o mare măiestrie ritmică din partea interpreților. Prima oară, aceștia au fost violonistul Joseph Szigeti, clarinetistul Benny Goodman, la pian fiind însuși Béla Bartók. Pe scena Ateneului Român vor urca pentru acest moment Rafael Butaru (vioară), Fabio di Casola (clarinet) și Ana Silvestru (pian).

ANA SILVESTRU, despre care Konstantin Scherbakov spunea că este „extrem de talentată”, iar Dmitri Bashkirov că e „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid şi un repertoriu vast”, a studiat muzică la liceul „George Enescu” din București, Universitatea Națională de Muzică din București și la Universitatea de Arte din Zürich, unde a obținut prestigioasa diplomă de solist concertist cu cea mai înaltă distincție la clasa lui Konstantin Scherbakov. A concertat pe scene importante din Franţa, Spania, Italia, Austria, Germania, Olanda, Elveţia, Polonia, Ungaria, Serbia, Cehia, Israel, Japonia, Bhutan, în săli precum: St. Martin in the Fields în Londra, Gedächtniskirche, Tonhalle Zürich, Musikkollegium Winterthur, Bunkamura Tokyo, Universitatea de Studii Ebraice din Ierusalim, Catedrala Simon şi Juda din Praga, Universitatea Fryderyk Chopin din Varşovia. În 2020 a interpretat Sonata de Liszt pentru baletul „Marguerite et Armand” în cadrul programului „Alina Cojocaru Dream Project” din Japonia, într-o distribuţie din care au făcut parte Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Serghei Polunin şi Tokyo Ballet.

Audiobookul „Fremd bin ich eingezogen, fremd zieh’ wieder aus” (2015) și albumul  „Irresistible dreams of a pianist” (2016) s-au bucurat de aprecierea unanimă a criticilor. „Este, neîndoielnic, atât o realizare muzicală, cât și una grafică de mare rafinament și design, ce ar putea fi luate ca model și în lumea editorială românească” (Victor Ekenasy). În anul 2018 a apărut, la Editura Bäschlin, audiobookul „Mond Aus! ” (autor: Dana Grigorcea, la pian: Ana Silvestru).

FABIO DI CÀSOLA, despre care Sunday Times scria că este genial, iar publicația Musik & Theater că e, „incontestabil, clarinetistul numărul 1 al Elveției”, câștigătorul prestigiosului concurs de la Geneva (1990), al premiului „Grand Prix Patek Philippe”, declarat „Muzicianul elvețian al anului” (1998), este unul dintre cei mai importanți clarinetiști contemporani. A fost invitat ca solist de unele dintre cele mai importante orchestre (Russian National Orchestra, the Prague Chamber Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestra della Svizzera Italiana, Lucerne Festival Strings, Camerata Zürich, Musikkollegium Winterthur). Interpretarea excepțională a concertului de Mozart de la Tonhalle Zürich a avut ca urmare publicarea mai multor CD-uri sub egida SONY, dintre  care înregistrarea lucrărilor pentru clarinet de Carl Maria von Weber a fost „Editor’s Choice” a revistei Grammophone. Fabio di Càsola este profesor de clarinet și muzică de cameră la Universitatea de Arte din Zürich, director artistic al festivalului „Klang” și membru în juriile unor competiții precum: ARD, Capri, Assisi, Bari etc.

RAFAEL BUTARU, concertmaistrul Filarmonicii „George Enescu” din București și al Operei Naționale, a interpretat alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, iar în cadrul Festivalului SoNoRo, alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov, Alina Pogostkina etc. Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, este numit „Prieten al Fundației Principesa Margareta a României”, iar împreună cu ansamblul „ArGenTango” a susținut turnee naționale și numeroase concerte internaționale de mare succes, rezultând și un CD înregistrat în concert, „Live at Sala Radio”, alături de Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro și Răzvan Suma. Este membru „Romanian Chamber Orchestra”, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, membru al „Ludens Piano Trio”, al ansamblului de muzică veche „I Ludici”, alături de care concertează frecvent în cadrul Festivalului SoNoRo, Vara Magică, Enescu și Muzica Lumii și al ansamblului de muzică veche ce organizează „Bucharest Early Music Festival”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508