spot_img

Blues-uri, nu vorbe!

Claudiu Komartin

Scriind la începutul lui 2015 despre poeții care debutaseră în volum în anul precedent, făceam observația că, în lipsa unor criterii și indicatori mai concludenți, editura unde îți publici prima carte rămâne – în contextul atomizării extreme a „peisajului” sau scenei poetice contemporane – un reper rezonabil ce te poate ghida în torentul de apariții ale unui an. Lucrurile nu s-au schimbat defel în timpul scurs de atunci și, printr-o curioasă întâmplare, trei dintre poeții care au publicat un prim volum cu receptare favorabilă și cu potențial de evoluție în 2014 au ieșit de abia în 2022 cu o a doua carte, girată de câte una dintre editurile care țineau capul de afiș și în deceniul trecut – Merlich Saia (cutia toracică) la Tracus Arte, Cătălina Matei (Iubirea pentru morți e cea mai mare) la CDPL și Ligia Pârvulescu (Intracranian) la Casa de Editură Max Blecher. În 2021 reveniseră, confirmând nezgomotos câte un prim pas mai puțin hotărât făcut tot acum opt ani, Emanuela Ignățoiu-Sora (Clinamen) la CDPL și Ioana Iuna Șerban (Un viitor care se potrivește trecutului) la Vellant.

Cu Iubirea pentru morți e cea mai mare, Cătălina Matei adâncește după vârsta de 30 de ani experiența intensă, dar încă nesedimentată și pe alocuri destul de naivă din Lanul cu sârme întinse (Tracus Arte, 2014). Poetă post-confesivă încă foarte legată de clasicii acestei școli atât de influente începând cu anii ’50-’60 ai secolului trecut (în special Anne Sexton, pe care a și tradus-o în românește), Cătălina are acum, cel puțin teoretic, un repertoriu mai întins și o claviatură cu mai multe acorduri pentru criza interioară căreia încearcă să-i dea glas. Zbuciumată și vehementă, instanța poetică nu iartă și nu se iartă, stăruind, la fel ca în prima carte, pe corporalitatea malignă, boală, alienare, despărțire și moarte. Poemele sunt împărțite în trei secțiuni separate prin două „intermezzo”-uri alcătuite din câte patru texte, iar volumul se deschide cu un fel de declarație de intenții care ar fi putut la fel de bine să lipsească – dacă nu întregul crochiu, atunci măcar cele trei versuri cu care se încheie („pandemia m-a învățat să mă d espart / cu d de la definitiv. de la durere. Distrugere. / de la război nu vreau să învăț nimic”).

Calitatea de căpătâi a acestei poezii directe și ardente, deopotrivă lamentuoase și revendicative este și marele ei defect. Vrând să spună totul, prezența feminină setată pe tumult și despovărare devine adesea haotică și dezlânată în text (văzusem asta de curând și la pătimașa Gabriela Feceoru), nu mai există negociere a registrelor și a efectelor, tonul e precipitat, hipic, à bout de souffle („lumea în care se umblă descusut pe stradă / a celui care-și ascute cuțite frecându-le de inimă / a celui ce dinamitează podul când trece pe partea cealaltă / unde totul se întâmplă pentru prima dată / unde brațele nu se leagă de celelalte / unde somnul e moartea zilei ce s-a dus / unde nimeni nu se poartă albastru” etc. etc.).

Pentru mine, Cătălina Matei face poezie, versuri de nivelul unor excelente poete biografiste ale ultimelor promoții (de la Rodica Draghincescu la Domnica Drumea) atunci când trece pe blues și nu lasă torentul de cuvinte năvalnice să obtureze ceea are de transmis, precum în primul poem cu adevărat reușit din această carte, care se deschide cu versul „după ce-ai plecat cu tot cu câine”. Când vacarmul se resoarbe în blues, și textul se redimensionează – parcă nu o mai apucă în toate părțile deodată, are o anumită disciplină impusă, un scenariu ce poate surprinde cititorul (torenții de lamentări încetează în general să o mai facă după două-trei șocuri inițiale de genul „știați că și mamele înjură și regretă și se fut?”), o impetuozitate cravașată inteligent („patru feluri de întrebuințare a cepei” și „două moduri de întrebuințare a coșului” sunt printre poemele foarte reușite ale cărții).

În acest univers domestic, scrâșnetele eului depresiv-angoasat își găsesc ecoul în prezențele cele mai simple („am luat cuțitul tocătorul și ceapa / așa începe totul la bucătărie / când te retragi să pregătești hrană / de parcă e singurul lucru care te ține / în viață și-apare cel făcut din apropiere / de ce plângi mama / tai ceapa / nimeni n-are voie să plângă decât sfârtecat”) și de-abia asta face poezia Cătălinei Matei în mod hotărât convingătoare.

Nu pot încheia acest comentariu la Iubirea pentru morți e cea mai mare fără să citez integral poate cea mai bună poezie a acestui volum – cred că aici, laolaltă cu celelalte câteva citate mai sus, se află punctul nodal și radiant al literaturii pe care o scrie (și pe care o poate scrie mai departe) Cătălina Matei, odată ce va renunța la lesturile năcăjelii de paradă: „Pe gresia din bucătărie stau crude / inimile de pui. / Câinele așteaptă comanda. / Mănâncă! / Cineva s-a dovedit mai puternic. / Cineva a luat ce-i mai bun. / Cineva a ales pe cine să lase sălbatic. / O chestiune de cine-i mai mic, / de cine scoate mai multe foloase, / cine-i mai plăcut la atingere, / cine are dinții mai ascuțiți. // Marele deformator al realității / se înțelege pe sine și doar pe sine. / În altă ordine, / eu mi-aș fi murdărit botul de sânge / mâncând inimi / date de animalul-șef / ca să slujesc mai bine.”

Claudiu KOMARTIN

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508