Teatru documentar și ateliere de educație prin artă adresate adolescentilor din zone defavorizate cultural

oct. 20th, 2022 | By | Category: Postcard

Asociația Art Revolution” organizează în lunile octombrie și noiembrie 2022 o serie de ateliere de educație prin artă adresate adolescentilor din zone defavorizate cultural din proximitatea Bucureștiului și din cartierele capitalei. Atelierele își propun să stimuleze gândirea critică și empatia adolescenților prin acces direct la experiențe artistice, prin exerciții de argumentare și de imaginație. Atelierele ComunitArte au ca punct de pornire spectacolul de teatru Foreplay (2017, text & regie: Ozana Nicolau), spectacol docu-fiction ce abordeză mai multe problematici sociale de actualitate: egalitatea de gen, deschiderea față de grupuri minoritare, importanța solidarității și a incluziunii în comunități. În cadrul atelierelor elevii vor explora aceste valori în mod experiențial-participativ și creativ, prin exerciții de joc de rol, prin realizarea de arbori decizionali care să îi ajute să înțeleagă și să poată asuma relația individului cu comunitatea și rolul acesteia în realizarea unui plan de viață benefic.

Atelierele vor fi ghidate de specialiști în educație non-formală & alternativă: Alexandra Mihalache – specialist în educație pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen (Fundația Tineri pentru Tineri), Mihaela Rădescu și Viorel Cojanu – actori și mediatori culturali, fondatori ai Centrului de Teatru Educational Replika București. 

240 de adolescenți din școli și licee din Clinceni, Cernica, Buftea și din cartierele Rahova și Pantelimon vor viziona spectacolul și vor participa la 10 ateliere educaționale. Primele ateliere vor avea loc în perioada 20 – 21 octombrie în Clinceni , la Liceul Sportiv “Helmut Duckadam” și la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară “D. Moțoc”. 

După  31 octombrie atelierele ComunitArte vor continua în Buftea, la Liceul Thenologic “Barbu Stirbey”, la Școala nr. 1 din Cernica, iar București la Liceul Tehnologic “Sf. Pantelimon” și la Liceul teoretic “Dante Aligheri”. 

Proiectul ComunitArte a luat naștere ca răspuns la probleme acute în societatea actuală românească, precum: rata ridicată de abandon școlar în comunele din jurul Bucureștiului (peste 60% conform INS), având ca principală cauză sărăcia, aceasta fiind, circular, și implicație asupra adolescenților alături de stima de sine scăzută și intrarea în anturaje periculoase. De asemenea, cifrele ridicate de analfabetism funcțional indicate de Testele Pisa indică lipsa gândirii critice și a abilității tinerilor de a identifica, procesa și utiliza pentru binele propriu informații și oportunități.

În complementaritate cu activitatile pentru elevi, proiectul include și realizarea unui ghid pentru profesori ca resursă open-souce, ce decantează experiența atelierelor și le oferă profesorilor informații, exemple și o exerciții concrete pentru a îngloba în activitatea pedagogică (dirigenție, consiliere și pregătire pentru viață) metode de educație prin artă cu un potențial de impact pozitiv deja demonstrat. Ghidul va fi distribuit gratuit cu sprijinul partenerilor în proiect și la cerere, poate fi trimis profesorilor interesați din țară.

Spectacolul Foreplay poate fi văzut pe 20 octombrie la orele 18.00 la Centrul de Teatru Educational Replika. Intrarea este sunt gratuită, accesul se face pe baza unei rezervări la adresa artrev.ro@gmail.com

Mai multe detalii: https://shortest.link/5MMx

ComunitArte este un proiect cultural conceput și derulat de Asociația Art Revolution. Parteneri: Centrul de Teatru Educațional Replika , Asociatia Teach For Romania, Fundația Tineri pentru Tineri.

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării. 

Detalii pe https://shortest.link/5MN0.

Număr de vizualizări :63


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro