Luni, 17 octombrie 2022, ora 19.30, publicul este invitate la lansarea online a volumului ”Poză de familie și alte povestiri”, de Ivo Andric, traducere din sârbă de Octavia Nedelcu, apărut la Editura Cartier în colecția ”Biblioteca deschisă”. Vor participa : Octavia Nedelcu, Robert Șerban și Emilian Galaicu-Păun. Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești. Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.
„Marile povestiri istorice nu sunt citite, în general, ca şi cum ar fi istorice. Citindu-le însă, simţi că te afli în timpul şi spaţiul lor. Cât de uimitor este, aşadar, să descoperi pe neaşteptate un maestru al genului, şi încă unul care se afla în văzul lumii de aproape şaizeci de ani: era 1961 când lvo Andric primea Premiul Nobel pentru Literatură.” (The New York Review of Books)
„Povestirile lui Andric par simple, nişte fantezii distractive; însă, întocmai ca basmele bosniace, ele sunt deseori mai adevărate decât adevărul insuşi; iată cum ni se dezvăluie vasta înţelegere umană şi psihologică a autorului. O abordare luminoasă — si încântătoare — a unor teme serioase.” (Kirkus Reviews)
„Deşi proza scurtă a lui lvo Andric e de factură realistă, croită din punctul de vedere al rigorii compoziţiei, al tonului naraţiunii, al perfecţiunii stilistice în maniera Occidentului artistic, aceasta este puternic impregnată de elementul Orientului ca document şi poezie.” (Isidora Sekulk)
IVO ANDRIĆ (1892-1975), poet, romancier, eseist sârb și iugoslav, este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1961. S-a născut în orașul Travnik din Bosnia și Herțegovina, pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar. După copilăria petrecută la Višegrad, urmează liceul la Sarajevo, cele trei orașe determinând și reperele geografice ale operei sale. Face studii de litere și filozofie la Zagreb, Viena, Cracovia și Graz, unde își va susține, în 1924, doctoratul în filozofie, cu o teză despre viața spirituală a Bosniei în perioada dominației otomane. La începutul Primului Război Mondial, este inițial arestat de autoritățile habsburgice, suspectat fiind pentru activitatea revoluționară în cadrul mișcării „Tânăra Bosnie”, iar apoi consemnat cu domiciliu forțat la o mănăstire franciscană din Bosnia. Are o bogată activitate diplomatică de peste 20 de ani în multe metropole europene. Timp de peste un an (1920-1921) se va afla la legația diplomatică din București. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce demisionează în aprilie 1941, din postul de ambasador la Berlin, trăiește retras la Belgrad, unde va scrie cele trei romane, care îi vor aduce consacrarea internațională, constituind un adevărat opus magnum balcanicus, publicate după război în 1945: E un pod pe Drina, Cronică din Travnik și Domnișoara.
A debutat în tinerețe ca poet, iar la începutul anilor ’20 publică două volume de poeme în proză: Ex ponto și Anxietăți. Se face remarcat prin volume de proză scurtă (Povestea cu elefantul vizirului, 1924, Povestiri din singurătate, 1968) și de eseuri și reflecții (Semne lângă drum, postum). Se vor adăuga alte romane: Curtea blestemată (1954) și Omer-pașa Latas (postum).
Octavia NEDELCU este traducătoare din literaturile sârbă și croată. Cele mai recente cărți traduse: Dasa Drndic, Trisete, Editura Art, 2021 și Ivo Andric, Poză de familie și alte povestiri, Editura Cartier, 2022.
Robert ȘERBAN, poet și scriitor. Cea mai recentă carte publicată: Numai copilăria e glorioasă (Robert Șerban în dialog cu Dorin Tudoran), Editura Trei, 2022.
Emilian GALAICU-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.
Evenimentul este organizat de către Editura Cartier în colaborare cu Librăriile Cărturești.
Poză de familie și alte povestiri, de Ivo Andric. Traducere din sârbă de Octavia Nedelcu (Biblioteca deschisă). Broșată, 256 pag. Preț: 39RON/169 MDL. Carte gustată și recomandată de Scena9 și Taverna sârbului.
Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
De asemenea, poate fi comandată și online:
https://carturesti.ro/carte/poza-de-familie-si-alte-povestiri-1577225134?p=1