În curând, la editura  EIKON, „Cronica unui lutier” de Catia Maxim

oct. 24th, 2022 | By | Category: Agenda de carte, Carte in lucru

Editura EIKON din București urmează să publice romanul Catiei Maxim, „Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară”. Scris în perioada pandemiei, romanul aduce în fața iubitorilor de literatură și muzică figura lutierului Dumitru Cărbunescu, născut la 1892, în comuna Cărbunești (Prahova). Un destin îngemănat cu evenimente cruciale din veacul XX (Primul și Al doilea Război Mondial), culminând cu prăpădul bolșevic. Un omagiu adus unui lutier,  autor a patru sute de viori, treizeci de viole și trei violoncele. Puțini știu că Dumitru Cărbunescu a construit, printre altele, trei viori pentru George Enescu și o vioară pentru violonistul Jacques Thibaud.

Catia Maxim s-a născut la 27 noiembrie 1957, la București. Absolventă a Facultății de Litere, secția Română – Franceză, din cadrul Universității București, după stagiul la o școală dintr-o comună din județul Giurgiu, predă limba română în câteva școli din București. Ia examenul de definitivare în învățământ, apoi participă la un concurs pentru obținerea unui post de corector la editura Ion Creangă, unde desfășoară o susținută activitate. După un timp, câștigă prin concurs un post de redactor și începe să redacteze cărți pentru copii, printre care și piesa în trei acte a lui Matei Vișniec, ”Țara lui Gufi”. În anii ‘90 părăsește sistemul editorial și se dedică scrisului.

Catia Maxim

Catia Maxim debutează în 2007 cu romanul Încă un pas. Urmează Clipe salvate, Ghici pe cine iubesc eu?, Între timpuri, Îngerii din Moscopole, Îngerii din Moscopole. Exilul, Îngerii din Moscopole. Istorii îngemănate, slow motion, Altarul din Carcera Oarbă, Sipetul cu îngeri. Publică povestirea Visul în antologia Balaurul și Miorița (Proză fantastică îngrijită de Mihail Grămescu) și texte inedite în revistele Cervantes, Tribuna literară, Actualitatea literară, Lumina, Contact Internațional, Timpul etc. Un proiect al editurii Bata Press din Skopje, de traducere a trilogiei Îngerii din Moscopole, e aprobat de Ministerul Culturii din Macedonia și astfel e publicată varianta macedoneană a trologiei. În timpul pandemiei, Catia Maxim scrie Cronica unui lutier, roman în curs de apariție la editura EIKON.  

Număr de vizualizări :246


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro