spot_img

Concert extraordinar al chitaristului brazlian Joao Carlos Victor în cadrul ”The Guidar Lab”

Ultima sesiune a proiectului „The Guitar Lab”, desfășurat de Asociația Culturală Kitharalogos și co-finanțat de AFCN, are loc la București în perioada 17-23 octombrie 2022, avându-l ca invitat pe chitaristul brazilian Joao Carlos Victor, vârf de lance al generației sale, cu o carieră de succes în Europa, interesat deopotrivă de muzica şi instrumentele de epocă, cît şi de idiomul muzical contemporan. Acesta va susține un concert extraordinar în Sala de concerte „George Enescu” a UNMB (23.10, ora 19:30, rezervări la kitharalogos@gmail.com) la finalul proiectului început în luna martie și care a avut invitați 4 maeștri chitariști din Italia, Brazilia și Belgia. Joao Carlos Victor propune o călătorie muzicală ce pornește de la J. S. Bach și Robert de Visée, unul dintre cei mai apreciați chitariști și lutiști din epoca Barocă, și ajunge în universul muzicii latino-americane de secol XX (Piazzolla, Antonio Sánchez și Sardinha), un program în care grația și exuberanța dansurilor baroce se împletește cu melancolia care caracterizează sufletul sud-american. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

        În cadrul ultimei săptămâni The Guitar Lab, se vor mai desfășura următoarele evenimente:

Recital Ion Bogdan Ștefănescu (flaut)-Costin Soare (chitară) la Universitatea Națională de Muzică din București, Sala „George Enescu”, luni, 17.10, ora 19:30, cu ocazia desfășurării Galei Concursului Național de Compoziție „Ştefan Niculescu”. În program: Mozart, Chopin, Piazzolla, Tadic, şi lucrări ale laureaţilor concursului: Oana Vardianu, Andrei Petrache, Toma Verly şi Andreea Petrescu. Protagoniștii serii propun un program care combină repertoriul tradițional al ansamblului de duo flaut-chitară, de la celebra Sonată K. 331 de Mozart la Istoria tango-ului de Astor Piazzolla, cu un set de lucrări premiate în cadrul Concursului Național de Compoziție „Ştefan Niculescu”, scrise de câțiva dintre cei mai talentați tineri compozitori români. 

Finala Concursului Internaţional “The Guitar Lab”, care aduce trei tineri chitarişti, Daniel Montes (Mexic), Ioan Bănescu şi Mihail Petre, pe scena Sălii Auditorium a Universităţii Naţionale de Muzică, sâmbătă, 22.10, ora 19:30.

cursuri intensive la Universitatea Naţională de Muzică pentru 6 dintre cei mai buni tineri chitarişti români sub 26 de ani, selecţionaţi în urma unui apel naţional (19-21.10); 

conferinţa susţinută de Joao Carlos Victor, urmată de o discuţie liberă cu publicul prezent (22.10, ora 12, Sala „Constantin Silvestri”).

       Tinerii chitarişti români se pot înscrie pe site-ul www.guitarlab.ro, iar cei 6 interpreţi selecţionaţi vor aprofunda timp de 3 zile repertoriul ales; proiectul urmăreşte unul dintre obiectivele fundamentale ale asociaţiei, şi anume sprijinirea şi dezvoltarea carierei tinerilor instrumentişti prin interacţiunea cu maeştri ai instrumentului de pe întreg mapamondul.

          Accesul la toate evenimentele proiectului este liber; pentru concertele de la Sala Enescu a UNMB, este necesară rezervarea printr-un email la: kitharalogos@gmail.com. Mai multe detalii pe: www.guitarlab.ro , https://www.facebook.com/TheGuitarLab.Kitharalogos/  ,

www.facebook.com/kitharalogos

Concertele vor putea fi urmărite şi online, pe pagina de youtube a asociaţiei:

https://www.youtube.com/c/AsociatiaCulturalaKitharalogos .

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos

Parteneri principali: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, UCIMR (Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România), ICon Arts Transilvania 2022.

Cu sprijinul: Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; Savvy Finance; Tecnoservice Equipment SRL; Savarez; Institutul Italian de Cultură.

Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Agerpres, IQads, BookHub.ro, Liternet.ro, AgenţiadeCarte.ro, Cimro.ro.

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

     Câștigător al Concursului Internațional de Chitară „Francisco Tárrega” din 2015 și descris ca „o stea în devenire” de către ziarul „Liechtensteiner Vaterland”, João Carlos Victor este deja un muzician bine cunoscut pe scena internaţională, cu apariţii în festivaluri de renume de pe întreg mapamondul.

     Interesul său pentru muzica contemporană i-a oferit ocazia de a colabora cu compozitori de renume precum: Sofia Gubaidulina, Paulo Costa Lima, Wellington Gomes, Leonardo Boccia și Paulo Rios Filho.

     De asemenea, dedicat studiului muzicii vechi, Joao a avut ca profesori muzicieni importanți precum: Peter Croton (profesor de lăută la „Schola Cantorum Basiliensis”), Bettina Seeliger (profesor de clavecin la „Hochschule für Musik Luzern”) și Julian Behr (profesor de lăută la „Hochschule für Musik Nürnberg”). A urmat cursuri speciale și masterclass-uri cu Paul O´Dette (lăută), Eduardo Egüez (lăută), Marieke Spaans (clavecinist, ultimul elev al lui Gustav Leonhardt) și cu duo-ul Maccari-Pugliese (duo de chitară specializat în muzică din secolul al XIX-lea).

     João are o listă impresionantă de concursuri în palmares, cu 18 premii care includ: „Francisco Tárrega” International Guitar Competition, Ligita International Guitar Competition, Kammermusikwettbewerb des Mozartvereins 1829, Nürnberg, Concurso Internacional Vital Medeiros, câștigând și premiul publicului; Concurso Nacional Heitor Villa-Lobos, câștigând premiul pentru cel mai bun interpret Villa-Lobos.

    Născut în Salvador-Bahia în 1985, Joao și-a obținut diploma de licență la Universidade Federal da Bahia, la clasa prof. dr. Mario Ulloa. În 2008 a primit o bursă DAAD pentru programul post-universitar din Germania sub tutela lui Franz Halasz la Hochschule für Musik Nürnberg. La scurt timp, João s-a mutat în Elveția pentru a urma un Master în Interpretare la Hochschule für Musik Luzern, sub îndrumarea reputatului specialist în muzică contemporană Mats Scheidegger.

     În iulie 2014, João a obținut cel mai important titlu academic din zona de interpretare muzicală din Eleveţia, cu cea mai mare notă: “ Master of Arts in Spezialisierter Musikalischer Performance Solist” de la Musik-Akademie der Stadt Basel, la clasa apreciatului chitarist Pablo Marquez.

    Recent, Joao a înlocuit-o pe celebra chitaristă Raphaella Smits la Lemmens Institute din Belgia, devenind profesor principal al colegiului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508