Asociația ”Da’DeCe” lansează proiectul ”Muzeu de buzunar” – kit de explorare creativă și autonomă – în două muzee din România

oct. 20th, 2022 | By | Category: Postcard

”Da’ de ce Muzeu de buzunar? Pentru că într-un buzunar găsești (doar) lucruri importante, de care ai nevoie (când nu te-aștepți), sau mici obiecte de care încă nu ești pregătit să te desparți – o piatră, o scoică, un fir de nisip, biletul de tren care încă poartă amintirea vacanței ce tocmai s-a încheiat, un bilețel care-ți face inima să bată mai tare. Și câte și mai câte lucruri de preț, mototolite de amintiri și ferite de privirile celorlalți.” 

Se discută tot mai mult despre rolul pe care îl joacă muzeele în prezent nu doar în conservarea și expunerea patrimoniului, dar și ca instrument-resursă pentru învățarea activă, ca vector de promovare a valorilor umaniste și de facilitare a dialogului socio-cultural. O preocupare continuă este atractivitatea muzeelor pentru un public larg și divers. Pentru vizitator este important să plece dintr-un muzeu cu amintiri bune de pus în buzunar, mai ales pentru copii. În sprijinul unor experiențe interactive în Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București sau la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Asociația Da’DeCe a conceput și pregătește două kit-uri interactive care îi vor ajuta pe copiii de +10 ani să parcurgă sălile muzeului și să înțeleagă mai bine obiectele păstrate acolo. 

Fiecare kit este un „ghid” la purtător și conține instrumentarul de bază pentru explorarea autonomă, interactivă și creativă a muzeului: o hartă, un set de carduri cu activități, un carnet pentru notițe, desene și activități și o carte poștală. Toate pregătite cu migală de  oameni care cunosc cele două muzee ca pe propriile buzunare și de două ilustratoare care iubesc patrimoniul.

Cele două kit-uri îi vor ajuta pe copiii de +10 ani să parcurgă sălile muzeului în ritmul lor, să se oprească și să-și pună întrebări, să caute răspunsuri. Să continue explorarea și apoi, și să revină la muzeu. Important este ca, la finalul zilei, atunci când „își va goli buzunarele”, să dea, de fapt, peste un muzeu prieten.  

Kiturile Muzeul de buzunar vor fi lansate în această toamnă în București și Baia Mare, și vor fi disponibile gratuit pentru copiii de +10 ani în cele două muzeele partenere, pentru vizitarea în familie sau grupuri (școlare etc.). 

Detalii în curând pe www.asociațiadadece.ro și pe FB @asociatiadadece sau Instagram @asociatia_da_de_ce, și pe paginile muzeelor partenere.

Proiectul Muzeu de buzunar este conceput și derulat de Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și cu Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Echipa de creație:

Concept: Iulia Iordan

Graphic design: Paula Rusu 

Kit Muzeu de buzunar la Muzeul Hărților și Cărții Vechi din București

Texte: Veronica Leca

Ilustrații: Maria Surducan 

Documentare: Despina Hașegan 

Kit Muzeu de Buzunar la Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”

Texte: Iulia Iordan

Ilustrații: Paula Rusu

Documentare: Dorel Topan și Bonta Emese

Facilitator: Oana Enășel

Proiect cultural de educație prin cultură, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Contact de presă & PR: Valentina Bâcu, 0742 011 027

Număr de vizualizări :68


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro