Lansare de carte – ”De la zero”, de Emilia Toma

sept. 26th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Asociația Hearth vă invită vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 19:00, la o întâlnire cu prozatoarea Emilia Toma și romanul publicat la Editura Celestium în luna august, De la zero. Întâlnirea are loc în casa unde regretata scriitoare și jurnalistă Silvia Kerim a creat și a trăit, pe Strada Parfumului, nr. 19, București. La discuție participă: Emilia Toma, autoarea și Vicențiu Popa, inițiator al proiectului ”O carte pe săptămână”. 

Sinopsis De la zero, Emilia Toma

Un roman ce pendulează între realitatea cruntă a traumelor generate de relațiile toxice și speranța că dintr-o asemenea stare se poate ieși în vreun fel. Vanda încearcă să-și depășească trauma, să o ia de la zero. Povestea ei ilustrează o cale de a ieși din amorțeală, de a-și recâștiga spațiul pierdut, de a tinde spre regăsirea sinelui după o infinită rătăcire în mrejele înșelătoare ale agresorului. În același timp, este o poveste despre dependență, clarobscurul recuperării, despre cum să NU treci puntea atunci când aceasta scârțâie din toate încheieturile.

Pavel NEDELCU, scriitor, traducător, critic literar:

„Romanul Emiliei Toma se concentrează pe cealaltă poveste, cea a Vandei, partenera traumatizată a protagonistului din primul roman, boxeurul Ovidiu Anghelache.

Acțiunea principală începe atunci când cuplul problematic se desparte, însă prin diferite tehnici narative (jurnal, confesiune sau narațiune la persoanele I ori a III-a) cititorul va avea acces și la trecutul Vandei, continuând să îi urmărească parcursul anevoios de vindecare a traumei.

Pendulând între trecut, prezent și viitor, cu o tehnică a scrierii inovativă, romanul povestește viața unei femei aflate între ciocan și nicovală. Dependențe, traume, vieți la limită sunt trecute în revistă, ca întotdeauna în proza Emiliei Toma, cu instrumentele fine ale cercetării sociologice.”

Dorian DRON, scriitor

„De la zero e un roman construit ca un șotron. Vezi o copilă ce aruncă o piatră peste o căsuță, sare pe pătrățică, își spune povestea din acel moment și merge mai departe. Dacă ratează pătrățica reîncearcă să arunce piatra, până când jocul se termină și povestea e spusă. Un roman despre dragoste în diverse forme, dezamăgiri și renunțări, neînțelegeri emoționale și pendulări sexuale între genuri, greșeli, alegeri dubioase, nonconformism, droguri, sevraj și abuz. Merită să o iei de la zero doar pentru a arunca pietricica în șotron sau e necesar să iei o pensulă cu vopsea neagră și să ștergi întregul contur? Asta ar fi o întrebare pe care Vanda, protagonista romanului, o ridică și încearcă să-i găsească un răspuns. Iar salvarea este aproape, ca o mână întinsă de divinitate. Oare viața poate fi resetată sau trecutul e mai puternic?”

Despre autoare:

Prozatoare, sociolog de profesie, Emilia Toma (n. 1989), este autoarea romanelor De la zero (2022) și O numărătoare inversă (2021). Semnează volumul de nonficțiune Terapie pe salteaua de pilates (2020).

A publicat proză scurtă în antologiile colective Dragostea când te doare (Editura Litera, 2022), În umbra timpului (ca premiu doi în cadrul primei ediții a concursului de proză scurtă organizat de Editura Biscara, 2021) și Lirica unui miez de toamnă (Editura InfoRapArt, 2021) și contribuie cu texte literare, eseuri, opinii în revistele literare Opt Motive, O mie de semne, Echinox, LiterOmania, PROEZIA, Revista Golan, LiterNautica, Planeta Babel.

Număr de vizualizări :139


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro