Ion Stendl, Aurelia Mocanu, Adriana Lucaciu, Reka Csapo-Dup, Mihai Zgondoiu și Horea Avram, laureați ai Premiilor UAP pentru anul 2021

sept. 4th, 2022 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 3 septembrie 2022, în Biserica Evanghelică din Cetatea Hărman, au fost decernate Premiile Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) pentru anul 2021, organizate de  Uniunea Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Comunei Hărman, Asociația AVV Hărman și Biserica Evanghelică Fortificată Cetatea Hărman, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, al Rotary România-Republica Moldova District 2241, al BES România, Hibridul SA, Nordexim și Boromir.

Printre laureați îi amintim pe Ion Stendl (Marele Premiu), Aurelia Mocanu (”Premiul Juriului”), Adriana Lucaciu (”Premiul pentru Grafică”), Reka Csapo-Dup (”Premiul pentru Sculptură”), Mihai Zgondoiu (”Premiul pentru Multimedia”) și  Horea Avram (”Premiul pentru critică de artă / curatoriat”)

Alegerea comunei Hărman pentru Gala UAP reprezintă o premieră în societatea românească și subliniază importanța dobândită în țesutul social de mișcarea artistică de la Hărman, interesul arătat de locuitori și de autoritățile locale pentru artă, creând o punte simbolică între istoria locului, monumentele, tradițiile sale și prezentul său în arta contemporană românească.

Mihai Zgondoiu și Cosmin Paulescu Cozo, la Gala Premiilor UAP pentru anul 2021

Festivitatea a fost precedată de o expoziție cu lucrări ale artiștilor premiați și de o expoziție de mozaicuri din colecția Nicolae Vrâncean.

MIHAI ZGONDOIU  (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între anii 2014-2021 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles.

În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.

Cele mai recente expoziții sunt: „Re-Conception”, Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), “The Uslan International Woodcut Biennale”, Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge (2019), “Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT” – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4”, Rezidența Scena9, București (2020), Beyond other horizons, Palace of Culture / Art Museum, Iasi (2020), M.A.F.A.7(Media Art Festival Arad), Kinema Ikon, Art Museum – Arad (2020), Bucharest School, Art Safari Contemporary Art Pavilion, Bucharest (2020), Clubul sportiv al artelor, Muzeul de Artă Recentă, București (2021), Puls 20, Kunsthalle Bega, Timișoara (2021), Omul aproximativ 3.0, Kunsthalle Bega, Timișoara (2022).

Număr de vizualizări :213


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro