spot_img

Evenimente culturale cu ecouri în viitor. Rezumatul proiectelor UCIMR din mijlocul anului 2022

În luna septembrie 2022 se încheie o parte dintre proiectele Asociației UCIMR dedicate dezvoltării profesionale a tinerilor muzicieni români, schimburilor internaționale de experiență și, totodată, promovării spațiilor de patrimoniu și formării de noi audiențe. Rezultatele acestor proiecte se concretizează în zece noi lucrări de muzică cultă contemporană, zeci de ateliere creative pentru copii și concerte derulate în țară și în străinătate, zeci de interpreți care și-au perfecționat arta sub îndrumarea unor mentori de talie internațională, spectatori de toate vârstele care s-au bucurat fizic și online de experiențe artistice de calitate aflând mai multe despre muzică și spații culturale. 

„Ana și Rozafa”, cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, un demers centrat pe  creație și schimb profesional între formații de jazz din România și Albania care au explorat deja posibilitățile folclorului muzical în jazz: Kaleidoscope Trio (Freddie Bryant – chitară, Patriche Blanchard – chitară bas, Gabi Matei – percuție), Stesso Mare Trio (Bardh Jakova – acordeon, Stefano Bertozzi – clarinet, Elena Indellicati – pian electronic), duo-urile Cătălin Milea – saxofon și Gabriel Bălașa – handpan și respectiv A-C Leonte feat. Alexandru Arcuș.

«Ana & Rozafa», figurile feminine din cele două legende înrudite, au generat, astfel, noi dimensiuni creative în compozițiile artiștilor selectați și au oferit pretextul și contextul unor explorări muzicale și improvizatorice originale, dar și concerte memorabile în spații de poveste, precum Peștera Ialomiței – în inima munților Bucegi, Muzeul Municipal Curtea de Argeș – în umbra Mânăstirii ridicate de Meșterul Manole, poalele Cetății Râșnovului și vecinătatea Castelului Rozafa din Shkoder (Albania). 

Parteneri culturali: Asociatia „Rrok JAKAJ” din Albania, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte, Asociația Mioritics.

Proiectul „Aventurile lui Muzicilă la Brașov”, cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov și organizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie din Brașov, a adus împreună publicul foarte tânăr și artiști de pe marile scene, într-o serie de evenimente pentru familiarizarea copiilor cu domenii culturale diverse, prin intermediul muzicii. Evenimentele au avut loc în Bastionul Țesătorilor / Bastionul Artiștilor din Strada Coșbuc nr. 9.

Proiectul s-a bucurat de un interes major în rândul celor mici, venind în întâmpinarea curiozității lor cu ateliere și concerte educative susținute de profesioniști cu experiență și de artiști îndrăgiți ai muzicii clasice și de tango. Personajul Muzicilă (interpretat succesiv de actorii Alexandru Unguru și Ana Turoș) a călătorit în lumi fantastice (a dansului, a istoriei, a poveștilor, a magiei) și și-a dovedit de fiecare dată iscusința în a face cele mai hazlii și atractive prezentări invitaților săi speciali.

În Bastion s-au derulat 4 ateliere creative și 4 concerte tematice susținute de artiști de vârf, precum: interpreții Analia Selis și Mariano Castro, ambasadori – brand de țară pentru Argentina, alături de dansatorii Silvia Spataru și Csongor Kicsi (campion european de tango) – „Muzicilă în Lumea Dansului”; soprana Veronica Anușca și tenorul Liviu Indricău, soliști ai Operei Naționale București alături de pianistul Alexandru Burcă – „Muzicilă la Muzeul de Istorie”, DUO HESPERUS format din chitariștii Costin Soare și Ioan Bănescu, alături de invitații Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, și Lorena Anastasiu, scriitoare de carte pentru copii – „Muzicilă în Lumea Poveștilor” și respectiv pianista Mădălina Pașol și actorul Marius Drăguș / MagiTot – „Muzicilă în Lumea Magiei”. 

„Rezidența Transilvanica”, un proiect cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, organizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, Contemporary Music Centre Ireland și Academia ICon Arts și-a propus să pună în valoare șase biserici fortificate săsești din Transilvania, prin intermediul muzicii noi, compusă de tineri creatori selectați la nivel internațional. Lucrările inspirate de cele șase edificii au fost încheiate la finalul lunii august, urmând ca până în luna noiembrie ele să fie interpretate de Ansamblul de percuție ICon Arts – condus de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, împreună cu alți 5 interpreți soliști. Noile piese vor putea fi audiate atât în concert, cu un suport vizual realizat de Mihai Benea, cât și în spațiile care le-au inspirat, în cadrul unui traseu cultural ce se va lansa în această toamnă. În proiect participă artiști din România, Irlanda, Polonia și SUA. Informațiile actualizate vor fi încărcate pe paginile facebook.com/ucimr și www.ucimr.ro.

„Belcanto la Curtea Domnească”, un proiect cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, organizat în colaborare cu Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Consiliul Județean Dâmbovița, a deschis oportunități de perfecționare și afirmare tinerilor interpreți de operă amatori și profesioniști și a pus totodată în valoare spații emblematice din județul Dâmbovița, precum Ansamblul Monumental Curtea Domnească Târgoviște, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Centrul Vechi din Târgoviște, Liceul de Artă „Bălașa Doamna”.  

Programul evenimentelor a cuprins un masterclass coordonat de personalități de prim rang ale scenei lirice – soprana Iulia Isaev, baritonul Florin Estefan, tenorul Florin Georgescu -, concerte camerale și de operă cu soliștii Operei Naționale București – soprana Veronica Anușca, tenorul Liviu Indricău și baritonul Lucian Petrean, alături de pianistul Alexandru Burcă, ori Ansamblul PlaCello, reprezentat de Ella Bokor și Mircea Marian, precum și un concurs național cu premii în valoare totală de peste 10.000 lei plus burse de studiu și invitații în stagiuni organizate de către Asociația UCIMR și instituțiile partenere (Filarmonica de Stat Sibiu, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Opera Națională București). Juriul a fost compus din soprana Iulia Isaev  – Conferențiar Universitar Dr. în cadrul Catedrei de Canto a Facultății de Interpretare Muzicală – UNMB și solistă a Operei Naționale București, baritonul Lucian Petrean – solist al Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga – directorul Operei Naționale București și respectiv managerul cultural Sebastian Gheorghiu. Președinte al juriului – tenorul Florin Georgescu, director al Centrului Județean de Cultură din Târgoviște.

Tot în cadrul proiectului a mai avut loc o ediție specială a conferințelor Round Table România, în care muzicologul Valentina Sandu – Dediu, moderatorul tradițional al acestui format, a purtat alături de artiștii Florin Georgescu și Iulia Isaev o discuție cu miez despre muzică, muzicieni și actorii culturali care contribuie la conturarea unei societăți educate. Conferința poate fi vizionată pe pagina de Facebook Enjoytv Romania.

Evenimentele „Belcanto la Curtea Domnească” s-au încheiat duminică, 4 septembrie, cu zâmbete și ritmuri de percuție în cadrul atelierelor creative pentru copii, dar și cu multe emoții în cadrul Finalei concursului de canto, emoții ce s-au prelungit pe parcursul unei seri speciale: Gala laureaților și Concertul extraordinar susținut de tinerii câștigători și membri ai juriului, alături de invitați speciali și de Orchestra simfonică „Muntenia” dirijată de Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București.

Parteneri ai proiectului „Belcanto la Curtea Domnească”: Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Filarmonica de Stat Sibiu, Academia & Festivalul ICon Arts Transilvania, Opera Națională București.

Despre UCIMR

Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” este un ONG de utilitate publică cu peste 10.000 membri la nivel național și o activitate de peste 27 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei. Activitatea noastră vizează atât promovarea tinerelor talente, cât și a muzicienilor de vârf, alături de elemente de patrimoniu românesc și universal. 

În fiecare an, prin intermediul proiectelor noastre cca. 200 de tineri interpreți se bucură de colaborări periodice la nivel național; alți 150 de artiști consacrați sau la început de carieră sunt implicați în concerte și spectacole în țară și în străinătate; 8 spații neconvenționale sunt activate prin stagiuni muzicale creative și câștigă noi audiențe; zeci de organizații culturale, instituții și artiști independenți își derulează propriile proiecte cu sprijinul nostru; 3 festivaluri se desfășoară la nivel internațional; peste 140 de concerte sunt organizate în toată țara și în străinătate; cel puțin 10 lucrări noi de muzică cultă sunt compuse prin comenzile pe care le lansăm periodic; peste 1.000.000 de persoane în format fizic și online  află mai multe despre muzică, artiști și spații de patrimoniu; peste 500 de copii din medii diferite își dezvoltă creativitatea în cadrul atelierelor noastre; peste 1.000.000 de lei sunt investiți în proiecte culturale și generează locuri de muncă, creștere profesională pentru artiști și experiențe memorabile pentru public.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508