Eveniment editorial: ”Crivacul” de Gabriela Toma

sept. 12th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

În curând, la Editura Tracus Arte din București va fi lansat un nou volum semnat de Gabriela Toma, una dintre cele mai profunde și mai autentice voci ale poeziei române contemporane. Titlul acestei noi apariții editoriale este ”Crivacul” și este însoțit pe coperta a IV-a de recomandările lui Florin Piersic jr. și Gavril Pătru. Cum am declarat recent la lectura sa de la Maratonul de Poezie și Jazz: ”Gabriela Toma oferă cititorului profesionist de poezie un imaginar poetic ce pendulează între mitologiile subiective și geografiile mentale românești ori mexicane.” (Dan Mircea Cipariu)  

”Am citit poemele Gabrielei Toma în condiții optime. Adică. Am printat textul primit pe mail, am dat drumul la mica mea boxă bluetooth, am umblat în smartphone și am dat play unui album al lui Manu Katché. Apoi am făcut avioane din foile A4 și le-am aruncat prin toată camera. În jazz, nu am cum să ghicesc următoarea notă, sau când anume se va hotărî un muzician să intervină în ansamblu. La fel ca în poezie. Un haos controlat. O evadare din concret. Timp suspendat. Mai presus de orice meditație fake de pe YouTube.”, a scris pe coperta a IV-a Florin Piersic jr.

”Uneori, poeții uită că beneficiarul emoțiilor și imaginației lor este cititorul, spectatorul, ascultătorul… și încearcă atât de mult să complice cuvintele încât, de cele mai multe ori, în final, destinatarul abandonează, renunță! 

Ce frumoase’s emoțiile și trăirile ce lovesc în inimă atunci când sunt eliminate filtrele intelectuale ale expeditorului!

Îndrăgostiți, nostalgici, părinți, copii, depresivi și optimiști, tineri, bătrâni, femei, bărbați, orice purtător de suflet se va regăsi în cel puțin o pagină, o frază, un cuvânt al acestui volum de stări și emoții!”, a scris Gavril Pătru.

Gabriela Toma

Gabriela Toma (n. 1981) a debutat cu volumul Cântecul geamănului (Editura Humanitas, 2009). Din 2006 a călătorit și a explorat numeroase culturi din Europa și din America Latină. Spațiul cultural care a avut cel mai mare impact asupra sa a fost Mexicul, pe care l-a vizitat de trei ori și unde speră să se întoarcă. Aici, a realizat interviuri și a participat la ceremoniile prehispanice de cultură nahua din Mexicul actual. Este pasionată de educația non-formală, dialog intercultural și storytelling. În prezent, coordonează proiecte interculturale și de educație muzeală la MNLR, printre care Festivalul cultural latino-american și Atelierele Thomasinei. Lecturi publice: Cenaclul Euridice, Institutul Blecher, Noche Bohemia și Librăria La Ruenca de Gandhi (Xalapa, Veracruz), Primer Encuentro International de Mujeres Poetas en la Cuenca de Papaloapan (Tuxtepec, Mexic). În toamna aceasta îi va apărea al doilea volum, ”Crivacul”, la Editura Tracus Arte. Lucrează la o carte pentru copii și la un volum de eseuri.

Număr de vizualizări :145


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro