spot_img

Baia Mare lansează seria evenimentelor manifest Street Delivery 2022 

Zeci de mii de participanți sunt așteptați anul acesta, în marile orașe ale României, la evenimentele stradale de educație urbană Street Delivery. Seria eco-festivalurilor Street Delivery promovează noi soluții pentru orașe verzi și inteligente și susține proiecte de reconvertire a spațiului public pentru integrarea sectoarelor și a categoriilor segregate.

Abandonate în ultimele decade, Parcul și Cinematograful Dacia din Baia Mare vor fi revitalizate pentru două zile prin proiecte culturale și civice. Pe termen lung, Street Delivery Baia Mare va fi implicat în procesul de reconversie a acestor spații, astfel încât acestea să-și recapete statutul inițial de locuri de întâlnire comunitară. 

În anul 2016, Street Delivery a fost declarat proiect strategic al orașului Baia Mare, în contextul candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Pledoarie pentru recuperarea spațiului public în beneficiul oamenilor, Baia Mare Street Delivery 2022 va avea loc, în perioada 3-4 septembrie 2022, în Parcul Dacia din oraș. Festivalul reprezintă o meditație asupra problemelor urgente ale timpului nostru, de la tehnologizare și consumerism, la cele mai acute teme ecologice contemporane. Ajuns la cea de-a patra ediție, Baia Mare Street Delivery deschide seria evenimentelor de educație urbană la nivel național, urmat de Dâmbovița Delivery (București, 16-18 septembrie) sau Bridge Delivery (Iași, 23-25 septembrie). Inspirată de cele mai noi soluții pentru ridicarea bunăstării și calității vieții urbane, ediția de anul acesta de la Baia Mare este, totodată, una dedicată crizelor contemporane, de la agresiuni asupra indivizilor, statelor sau asupra mediului, la crize energetice, economice și umanitare.

Evenimentul reunește, sub tema artei sociale și a ecologiei, reprezentanți ai scenei culturale, autorități locale, alături de activiști și jurnaliști specializați pe subiecte de urbanism și mediu. Muzicieni și performeri emergenți, alături de reprezentanți ai mediului antreprenorial, meșteșugari locali sau grupul ucrainienilor refugiați în Baia Mare sunt invitați în agora pentru a dezbate problemele urbane contemporane, în căutarea unor soluții adaptate noilor viziuni comunitare. 

Orele petrecute în trafic, bară la bară, drumurile lungi spre școală sau supermarket, aleile întunecate sau spațiile abandonate transformă orașele în cei mai mari inamici ai cetățenilor lor. Visul american a devenit coșmarul european, spun voci tinere ale planificărilor urbane, anticipând colapsul modelelor consumeriste și modul în care criza climatică s-ar putea transforma într-o criză urbană și comunitară. Viziunea modernistă, post-industrială, asupra orașului, care ignoră bunăstarea oamenilor, prioritizând eficiența mașinilor, a dat greș, transformând aglomerările urbane în principalele motoare ale crizelor de orice tip, sociale, mentale, climatice, naturale, de sănătate și de educație. Street Delivery Baia Mare deschide spații pentru discuții, urmărind eliberarea din captivitatea marilor aglomerări citadine, calmul în era vitezei sau umanul în decada expansiunii tehnologice.  

“Tema este importantă pentru un oraș ca Baia Mare, un centru stratificat, construit din contraste, de la vestigiile fostului punct minier – aflate încă în plin proces de regenerare și conversie -, la dezvoltări urbane moderne, care vorbesc despre orașele inteligente de mâine. De la spații populate de categorii defavorizate, la zone de întâlnire comunitară care atrag noile generații orientate spre antreprenoriat și industrii creative. Momentul în care s-a produs o schimbare semnificativă în viziunile cu privire la dezvoltarea pe termen lung este, probabil, 2015, anul în care orașul Baia Mare devenea una dintre finalistele cursei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Tot atunci am organizat și prima ediție Street Delivery, o ofertă atipică în peisajul cultural local. Ne place să credem că am devenit o voce importantă în procesul de schimbare, chiar dacă pariul este unul pe termen lung. Tocmai de aceea îi invităm încă o dată în agora pe toți cei interesați de o platformă informală de dialog. Dorim să ne unim eforturile și să facem pașii necesari pentru un oraș în care oamenii să se simtă confortabil, înțelegând importanța comunității și a modului în care ne afectează viața pe repede-înainte. Fiecare voce are importanță, fie că suntem parte din grupuri de inițiativă civică, fie că suntem membri ai unei comunități, a unei organizații pentru pace sau activiști pentru climă, natură și drepturile omului, muzicieni sau artiști stradali. Dar mai ales dacă suntem activiști sociali, urbaniști sau arhitecți care văd întâi de toate oamenii și abia apoi spațiile comerciale sau clădirile”. 

Izabella KisKasza,

Fondator Street Delivery Baia Mare 

Street Delivery Baia Mare își asumă misiunea de a milita pentru a reda orașului celedouă hectareale Parcului Scriitorilor, cunoscut drept Parcul Dacia, un spațiu emblematic al orașului, care și-a uitat demult statutul de punct de întâlnire și relaxare, fiind folosit mai degrabă ca zonă de tranzit. Aflat pe malul Săsarului, un loc cândva fermecător, parcul este total abandonat și alimentează în ultimii ani buletinele de știri cu povești despre dealeri și consumatori de droguri sau despre incidentele pe care le provoacă, din când în când, grupuri violente sau oameni fără adăpost. Dacia este o zonă ocolită chiar și în mijlocul zilei, cu atât mai puțin recomandată după lasarea întunericului, când devine, cel mai adesea, un punct roșu pe harta poliției. Părăsit în mijlocul parcului, Cinematograful Dacia cu greu ar mai putea evoca amintiri de odinioară, de la filmele copilăriei cu buncii, părinții sau prietenii, la prima iubire, parfumul prăjiturilor de la cofetărie sau farmecul plimbărilor târziii. Cinematograful – o sală imensă, cu 800 de locuri și o acustică extraordinară – era inaugurat cu fast în 1968, și a funcționat neîntrerupt vreme de decenii. Echipele care s-au îngrijit de el povestesc cum, în 1998, filmul Titanic a rulat două săptămâni şi a făcut încasări de o jumătate de miliard – o sumă uriaşă pentru acea vreme. Filmul rula până la 4 dimineaţa, pentru că la 9 să o ia de la capăt, iar tehnicienii dormeau, cel mai adesea, chiar în cinematograf. Peste toate acestea s-a așezat, la un moment dat, tăcerea. Timpul a erodat tot, pereți și echipamente, iar sala a rămas captivă în întuneric. Autoritatea locală a preluat imobilul de la Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor, proces început în anul 2012 și finalizat în 2021. Urmează o nouă etapă de reabilitare. 

„Încă de la ediția din 2019 a festivalului Street Delivery Baia Mare ne-am propus revitalizăm acest spațiu, prin proiecte culturale și inițiative civice și ecologice. Eco-sistemul care a invadat acest perimetru abandonat, format în mare măsură din grupuri… boeme, s-a arătat mirat și ușor deranjat, cu atât mai mult cu cât zona pe care o cuceriseră era tulburată pentru prima oară în ultimii ani. Există în acest parc și locuri cu adevărat insalubre, folosite vreme de ani ca toaletă publică, care urmează să fie igienizate. Noi, la Centrul de Tineret Baia Mare, le asigurăm constant consiliere și sprijin persoanelor care își petrec timpul acest fost parc, însă acesta este, de fapt, un program care trebuie susținut pe termen lung și care are nevoie de finanțare. Anul acesta ne reafirmăm angajamentul în procesul de schimbare. Am implicat în acest proiect și comunitatea ROUA, un grup de 540 de ucraineni refugiați aici din calea războiului, cărora tot noi le asigurăm asistența. Dintre cei care au ales Baia Mare ca a doua casă departe de casă, mulți sunt artiști talentați, oameni cu idei și inițiativă, care vor să răsplătească ospitalitatea băimăreană prin implicarea lor activă în viața comunității”, spune Izabella KisKasza. 

“Poate că nu este întâmplător faptul că Baia Mare, un fost oraș industrial care se transformă prin proiecte civice și culturale, dă drumul în 2022 seriei de evenimente-manifest Street Delivery care au loc în țară. Cu atât mai mult cu cât Street Delivery Baia Mare este încă o pledoarie pentru recuperarea spațiului public prin promovarea unor soluții simple și inteligente, care să susțină viața și interacțiunea cu sens în orașe prietenoase, deschise oamenilor și cu respect față de natură. Acțiunile constante ale echipelor pe care le formăm din societatea civilă pot aduce în atenția autorităților principii contemporane de urbanism și ecologie, astfel încât orașul sufocat de mașini, împărțit între cartiere dormitor și mall-uri, înghesuit între zone industriale, hypermarketuri și parcări imense să devină o amintire. Noi oferim o alternativă vie la orașul epuizant, cu distanțe mari, descurajante, presărat cu terenuri virane și străbătut de bulevarde largi, inundate de mașini, flancat de străzi pustii și întunecate, pe care nu se plimbă nimeni”. 

Cristian Neagoe, 

co-fondator și curator Street Delivery

Street Delivery. A fost inițiat în 2006 de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România pentru a educa și pentru a le oferi cetățenilor experiența străzii, în spiritul orașelor gândite pentru oameni. Revendicăm spațiul public de sub roțile automobilelor pentru a-l reda cetățenilor și promovăm proiectele care fac orașul mai prietenos cu locuitorii săi. 

ECHIPA ORGANIZARE: 

Coordonator general: Izabella KisKasza | Foto – Video: ERU Production | Grafică: Alina Bohoru și Daniel Danci | Comunicare: Evantia Barca | 

STREET DELIVERY BAIA MARE

Proiect dezvoltat de Asociația CITY MAKERS, în parteneriat cu Primăria Municipului Baia Mare

Cofinanțat de:

MOST Music – o strategie Europeană complexă

 pentru muzica balcanică, susținută de Europa Creativă, program-cadru al Comisiei Europene pentru sprijinirea sectorului cultural și audiovizual și Fundația Cărturești. cu sprijinul Universal Alloy Corporation, Aramis Feeling și Repka Electronics

Parteneri media:

Agerpres, Propargarta, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Revista Zeppelin, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile și Nopți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, Actual MM,   Social FM, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, Baia Mare TV, Munteanu, Igloo 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508