spot_img

A.C. Grayling: „O minte filosofică strălucită este una care aparține unei inimi de copil – mereu curioasă, mereu deschisă!”

„Filosofia e un demers care poate avea consecințe foarte importante”, spune A.C. Grayling în monumentala sa carte ”Istoria filosofiei”, volum care acoperă o perioadă de peste două milenii în care interacțiunea dintre lume și gândire au modelat istoria umanității. Publicată de Editura Trei, ”Istoria filosofiei” este cea mai recentă carte semnată de filosoful britanic A.C. Grayling, autor a peste 30 de volume, multe dintre ele devenite foarte populare, atât în rândul specialiștilor, cât și a „filosofilor amatori”, persoanele interesate de marile idei care au preocupat umanitatea de-a lungul mileniilor sale de existență. Într-un stil elegant și accesibil oricărui iubitor al lumii ideilor, profesionist sau nu, A.C. Grayling spune în cartea sa istoria ideilor care au modelat cursul evenimentelor străbătute de omenire. „Istoria se mișcă pe angrenajul ideilor, iar ideile sunt apanajul filosofiei”, afirmă A.C. Grayling într-un interviu pentru History Extra. „Am putea argumenta, așadar, că marele motor al schimbărilor istorice au fost întotdeauna dezbaterile pe care le purtăm: despre cum ar trebui să organizăm societatea, cine ar trebui să fie la putere și ce este corect sau bun. Toate acestea sunt întrebări filosofice. În consecință, filozofia a avut o influență semnificativă în determinarea aproape tuturor progreselor și schimbărilor la care ne putem gândi în istorie”.

Ca argument pentru susținerea afirmațiilor sale, filosoful britanic aduce exemplul lui Karl Marx și propune cititorilor săi un exercițiu de imaginație. Ideile care i-au venit acestuia în timp ce stătea și citea la bibliotecă au stârnit convulsii în toată lumea și „au schimbat fața istoriei globale” pentru o perioadă îndelungată, spune A.C. Grayling. 

            Pornind de la presocratici și ajungând până în contemporaneitate, Istoria filosofiei scrisă de A.C. Grayling este prima carte de acest gen care reunește într-un singur volum tradițiile gândirii occidentale și ale celei orientale. Pornind de la Thales, Anaximandru și Anaximene, trecând prin „treimea gândirii” – Platon, Aristotel și Kant – Grayling își familiarizează cititorii cu gândirea lui Heidegger, Sartre, Ricoeur sau Derrida. Înainte de observațiile finale, autorul britanic introduce câteva capitole despre filosofia indiană, chineză, arabo-persană și africană, o noutate absolută pentru acest tip de lucrări. Parcurgând una după alta epocile istorice, Grayling ne vorbește despre filosofia limbajului și a minții, logică, metafizică, estetică, filosofia feministă și cea politică, etică și istoria dezbaterilor.

            Într-o lucrare care realizează un echilibru uimitor între complexitate și accesibilitate, autorul britanic reușește să alcătuiască o expunere limpede și concisă a principalelor figuri și idei ale filosofiei din mai mult de două milenii.

            A.C. Grayling: „Filosofia este refuzul de a fi leneș în privința marilor întrebări

            „Aproape toți suntem filosofi, pot dovedi cu ușurință acest lucru”, spune A.C. Grayling în interviul pentru site-ul BBC History Extra. „Oricine merge la pub știe că, pe măsură ce trece timpul, devine tot mai înțelept și un gânditor mai profund. Tuturor ne place să aducem în discuție marile teme ale umanității. Și este important că o facem. Cred că această căutare a explicațiilor, a înțelegerii și a intuirii este naturală pentru noi, ca ființe umane”.

            Filosofia este o activitate înscrisă în însăși gena umanității este de părere A.C. Grayling, deși la fel de adevărat este că multă lume se teme să accepte provocarea de a gândi, lucru observat înainte și de Bertrand Russell. Însă, chiar dacă preocuparea pentru înțelegea mai profundă a realității și valorilor lumii este înscrisă în codul genetic al oamenilor, calitatea de mare filosof este una greu de dobândit. „Profunzimea viziunii, originalitatea și influența asupra modului în care gândesc generațiile următoare” sunt câteva dintre calitățile unui mare filosof în opinia lui A.C. Grayling. În plus, autorul Istoriei filosofiei crede că „o minte filosofică strălucită este una care aparține unei inimi de copil – mereu curioasă, mereu deschisă și vital interesată să confere sens tuturor lucrurilor! Frumusețea filosofiei e că te autorizează să fii interesat de orice, dar este și o datorie să fii interesat de orice”, mai spune A.C. Grayling. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508