A.C. Grayling: „O minte filosofică strălucită este una care aparține unei inimi de copil – mereu curioasă, mereu deschisă!”

sept. 1st, 2022 | By | Category: Agenda de carte

„Filosofia e un demers care poate avea consecințe foarte importante”, spune A.C. Grayling în monumentala sa carte ”Istoria filosofiei”, volum care acoperă o perioadă de peste două milenii în care interacțiunea dintre lume și gândire au modelat istoria umanității. Publicată de Editura Trei, ”Istoria filosofiei” este cea mai recentă carte semnată de filosoful britanic A.C. Grayling, autor a peste 30 de volume, multe dintre ele devenite foarte populare, atât în rândul specialiștilor, cât și a „filosofilor amatori”, persoanele interesate de marile idei care au preocupat umanitatea de-a lungul mileniilor sale de existență. Într-un stil elegant și accesibil oricărui iubitor al lumii ideilor, profesionist sau nu, A.C. Grayling spune în cartea sa istoria ideilor care au modelat cursul evenimentelor străbătute de omenire. „Istoria se mișcă pe angrenajul ideilor, iar ideile sunt apanajul filosofiei”, afirmă A.C. Grayling într-un interviu pentru History Extra. „Am putea argumenta, așadar, că marele motor al schimbărilor istorice au fost întotdeauna dezbaterile pe care le purtăm: despre cum ar trebui să organizăm societatea, cine ar trebui să fie la putere și ce este corect sau bun. Toate acestea sunt întrebări filosofice. În consecință, filozofia a avut o influență semnificativă în determinarea aproape tuturor progreselor și schimbărilor la care ne putem gândi în istorie”.

Ca argument pentru susținerea afirmațiilor sale, filosoful britanic aduce exemplul lui Karl Marx și propune cititorilor săi un exercițiu de imaginație. Ideile care i-au venit acestuia în timp ce stătea și citea la bibliotecă au stârnit convulsii în toată lumea și „au schimbat fața istoriei globale” pentru o perioadă îndelungată, spune A.C. Grayling. 

            Pornind de la presocratici și ajungând până în contemporaneitate, Istoria filosofiei scrisă de A.C. Grayling este prima carte de acest gen care reunește într-un singur volum tradițiile gândirii occidentale și ale celei orientale. Pornind de la Thales, Anaximandru și Anaximene, trecând prin „treimea gândirii” – Platon, Aristotel și Kant – Grayling își familiarizează cititorii cu gândirea lui Heidegger, Sartre, Ricoeur sau Derrida. Înainte de observațiile finale, autorul britanic introduce câteva capitole despre filosofia indiană, chineză, arabo-persană și africană, o noutate absolută pentru acest tip de lucrări. Parcurgând una după alta epocile istorice, Grayling ne vorbește despre filosofia limbajului și a minții, logică, metafizică, estetică, filosofia feministă și cea politică, etică și istoria dezbaterilor.

            Într-o lucrare care realizează un echilibru uimitor între complexitate și accesibilitate, autorul britanic reușește să alcătuiască o expunere limpede și concisă a principalelor figuri și idei ale filosofiei din mai mult de două milenii.

            A.C. Grayling: „Filosofia este refuzul de a fi leneș în privința marilor întrebări

            „Aproape toți suntem filosofi, pot dovedi cu ușurință acest lucru”, spune A.C. Grayling în interviul pentru site-ul BBC History Extra. „Oricine merge la pub știe că, pe măsură ce trece timpul, devine tot mai înțelept și un gânditor mai profund. Tuturor ne place să aducem în discuție marile teme ale umanității. Și este important că o facem. Cred că această căutare a explicațiilor, a înțelegerii și a intuirii este naturală pentru noi, ca ființe umane”.

            Filosofia este o activitate înscrisă în însăși gena umanității este de părere A.C. Grayling, deși la fel de adevărat este că multă lume se teme să accepte provocarea de a gândi, lucru observat înainte și de Bertrand Russell. Însă, chiar dacă preocuparea pentru înțelegea mai profundă a realității și valorilor lumii este înscrisă în codul genetic al oamenilor, calitatea de mare filosof este una greu de dobândit. „Profunzimea viziunii, originalitatea și influența asupra modului în care gândesc generațiile următoare” sunt câteva dintre calitățile unui mare filosof în opinia lui A.C. Grayling. În plus, autorul Istoriei filosofiei crede că „o minte filosofică strălucită este una care aparține unei inimi de copil – mereu curioasă, mereu deschisă și vital interesată să confere sens tuturor lucrurilor! Frumusețea filosofiei e că te autorizează să fii interesat de orice, dar este și o datorie să fii interesat de orice”, mai spune A.C. Grayling. 

Număr de vizualizări :90


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro