spot_img

Secretul lui Armand Gamache, detectivul care i-a „detronat” pe Sherlock Holmes și Hercule Poirot în preferințele iubitorilor de romane polițiste

Genialul Sherlock Holmes, bonomul Hercule Poirot sau legendara Miss Marple, Harry Bosch sau Alex Cross? Indiferent că e vorba despre personaje ale romanului polițist clasic sau eroi ai literaturii moderne de acest gen, dezbaterea cu tema „cine e cel mai grozav detectiv” a aprins imaginația cititorilor dintotdeauna. Deși e greu de crezut că personaje precum Sherlock Holmes sau Poirot pot fi depășite în popularitate, într-un sondaj realizat de Washington Post, Armand Gamache, inspectorul creat de scriitoarea canadiană Louise Penny, a surclasat personajele devenite legendare. Cei mai populari detectivi ai romanului polițist clasic, nedetronați până acum de niciun alt erou al genului, au fost depășiți în preferințele cititorilor de inspectorul-șef de la Secția de Omucideri a Sûreté du Quebec, Armand Gamache. Protagonist al 18 romane traduse în 31 de limbi, Gamache, personajul central al romanului ”Toți diavolii sunt aici” publicat recent de Editura Trei, este urmat în clasamentul realizat de Washington Post de Sherlock Holmes, Hieronymus „Harry” Bosch și Hercule Poirot. 

Publicată în 2006, prima carte din serie, „Still Life”, a debutat ca nr. 1 în top bestseller New York Times. Romanele care i-au urmat au avut același parcurs de succes și au câștigat importante premii ale literaturii de profil – WA New Blood Dagger, Arthur Ellis, Agatha, de șapte ori la rând și au fost finaliste la Edgar Award for Best Novel.

Patru dintre romanele seriei au fost publicate de Editura Trei: „Lungul drum spre casă”, „Locul de unde vine lumina” „Un om mai bun” și Toți diavolii sunt aici, lansat de scriitoarea canadiană în perioada pandemiei, în 2020. Care este secretul farmecului irezistibil al lui Armand Gamache? Care sunt „armele” care l-au ajutat să înfrângă inteligența sclipitoare a lui Sherlock Holmes sau rafinamentului lui Hercule Poirot? Louise Penny îl dezvăluie într-un interviu realizat în exclusivitate pentru Editura Trei: a creat un bărbat de care s-ar fi putut îndrăgosti și în viața reală. Și din cât se pare, nu este numai cazul ei.

            Armand Gamache, „…un bărbat cu care mi-aș dori să mă căsătoresc”!

Cele 18 romane care-l au ca protagonist pe Armand Gamache sunt o serie de personaj. Inspectorul-șef de la Sûreté du Quebec este o adevărată „locomotivă” care trage după sine crime care așteaptă să fie rezolvate, comploturi și mistere de nepătruns. „Nu voiam să mă plictisesc niciodată de personajul meu principal, așa că am hotărât să-l fac să fie un bărbat cu care mi-aș dori să mă căsătoresc. I-am dat toate calitățile pe care le admir la un bărbat”, spune Louise Penny. Astfel, Armand Gamache este cald și iubitor, e inteligent și cu umor, empatic, dar și un pic arogant. Este perseverent, dur și de neclintit în anchete, dar total dezarmat în relația cu fiul său, pe care nu-l înțelege. Louise Penny este nu numai creatoarea unor romane polițiste care se citesc cu sufletul la gură, ci și a unui personaj de care cititorii se îndrăgostesc. Detaliile despre viața inspectorului sunt foarte bogate în toate romanele seriei. Cititorii sunt alături de Armand Gamache nu doar când se află pe urmele criminalilor, ci și la pub-ul din Three Pines, în muzee și restaurante luxoase, la Quebec și la Paris. Gamache este un bărbat elegant, atrăgător, cu un aer stilat și „pare în egală măsură un războinic spiritual și un detectiv”, după cum scria „Wall Street Journal”. În plus, este un bărbat cultivat, care iubește arta, dar știe să se bucure și de o masă încărcată cu mâncăruri gourmet, în familie sau cu prietenii.

Am creat pe cineva a cărui companie să-mi placă și s-a dovedit că… Îmi aduc aminte că într-o zi, când scriam Still Life, am coborât la parter și jos era soțul meu, Michael. Eram la mic-dejun și eu tot sporovăiam despre, nu știu, ultimul episod din vreo comedie sau reality-show, și el vorbea despre pacea mondială. Și mi-am dat seama că de fapt nu l-am creat pe Gamache; am transcris un bărbat care era inspirat de soțul meu”, dezvăluie Louise Penny.

Romanul Toți diavolii sunt aici aduce o premieră în serie, pentru că acțiunea se petrece pentru prima dată în Franța, prilej pentru cititori să descopere deliciile Parisului gastronomic și farmecul Parisului cultural.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508