Romanul ”Provizorat” de Gabriela Adameşteanu a apărut la prestigioasa editură spaniolă ”Acantilado”

iun. 7th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Romanul ”Provizorat” de Gabriela Adameşteanu, apărut la Polirom în patru ediții, a fost publicat de prestigioasa editură spaniolă ”Acantilado”, în traducerea lui Marian Ochoa de Eribe, cu titlul ”Vidas provisionales”. Este a patra carte a autoarei publicată în limba spaniolă, după ”Drumul egal al fiecărei zile”, ”Dimineață pierdută” și ”Întâlnirea”. Gabriela Adameşteanu a participat, la invitația Institutului Cultural Român, la mai multe evenimente dedicate ediției spaniole, care au avut loc în cadrul Târgului de carte de la Madrid, ediția cu numărul 81. Vineri, 3 iunie 2022, la Pavilionul Comunității Madrid din cadrul târgului, a avut loc lansarea romanului. Alături de autoare au participat traducătoarea volumului și Mercedes Monmany, una dintre cele mai apreciate voci ale criticii literare spaniole. Evenimentul a fost organizat de ICR Madrid, în colaborare cu Rețeaua Bibliotecilor Publice din Comunitatea Madrid.

Sâmbătă, 4 iunie 2022, Gabriela Adameșteanu a participat la Pavilionul Europa la o masă rotundă intitulată  „Călătorie spre trecut. Literatura memoriei”, alături de Gabriel Chifu și de scriitorii spanioli Manuel Rico și Juana Salabert. Masa rotundă a fost moderată de Angélica Tanarro. Evenimentul a fost  organizat de ICR, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în Spania și Asociația Colegială a Scriitorilor din Spania.

 

În aceeași zi, Gabriela Adameșteanu a susținut o sesiune de autografe la standul României din cadrul târgului.

 

„Nu este ușor să menții o relație extraconjugală dacă ești funcționar al unei instituții de cultură din România anilor 1970. Sub jugul lui Ceaușescu, când controlul guvernamental pătrunde totul, Sorin caută iubire, iar Letiția, o supapă de scăpare a dezamăgitoarei sale vieți de cuplu. În întâlnirile lor clandestine, ambii visează în zadar să lase în urmă rigorile regimului și teama că se va descoperi adevărata origine a familiilor lor, ceea ce le-ar compromite poziția în Partid. Gabriela Adameșteanu ne cufundă în universul delirant al României comuniste și, cu o măiestrie extraordinară, pătrunde în soarta emoționantă a protagoniștilor săi, sortiți trădării și minciunii.” (Editura Acantilado)

 

Număr de vizualizări :183


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro