Noi proiecte artistice, la Centrul de Artă Aluniș din Ținutul Buzăului

iun. 16th, 2022 | By | Category: Cronica de cArte

Începând de mâine, 17 iunie 2022, timp de o lună, la Centrul de Artă Aluniș (Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău) poate fi vizitată expoziția caritabilă de pictură contemporană cu titlul „Arta la Aluniș”.

Colectiva reunește lucrări ale artiștilor care au expus anterior la centru sau care au creat pe parcursul rezidențelor organizate la Aluniș în cadrul proiectului „Grădina cu Artă”.

Evenimentul susține construirea noului Centrului de Artă Aluniș, menit să revitalizeze arta buzoiană și să ofere un nou viitor meșteșugurilor cu tradiție din zonă, într-o viziune contemporană și sustenabilă, care să ajute la dezvoltarea comunității locale.

Expun artiștii: Florin Menzopol, Ciprian Dumitrache, Iulia Sîrbu, Ruslan Cîrlan, Dinu Mihai Fălcoianu, Alexandra Baciu, Sophia InLak’ech și Andreea Măiastra Aron.

În cadrul expoziției „Arta la Aluniș” deschisă publicului în perioada 17 iunie – 17 iulie 2022,  vizitatorii pot lua parte, în data de sâmbătă, 2 iulie 2022, între orele 10:00 – 17:00, la un brunch și o degustare de vinuri la Aluniș Retreat, casa de oaspeți a Centrului de Artă Aluniș, o clădire tradițională realizată exclusiv din lemn și piatră, acoperită cu șindrilă și situată în inima pădurii pe versantul opus celui cu Așezările Rupestre.

Anul acesta se împlinesc doi ani de la vernisajul inaugural al spațiului expozițional Centrul de Artă Aluniș, când au expus trei dintre cei mai apreciați artiști plastici din Buzău: Florin Menzopol, Stefan Daniel Lăzărescu și Dumitrache Ciprian. Au urmat apoi alte două expoziții de grup – Smaranda Isar, Victor Costache și Dinu Mihai Fălcoianu (expoziția „Astral. Geometric. Ancestral”), respectiv Maia Ștefana Oprea și Samir Mihail Văncică (expoziția „Homo faber, femina faber”) – dar și expoziții personale: Alexandra Baciu (expoziția „Human Naturscape”), Mădălina Costache (expoziția „A Heroine’s Journey”) și Ruslan Cîrlan (expoziția „Life in progress”). Pentru sezonul care tocmai a început, echipa alcătuită din fondatoarea centrului Iulia Sîrbu, curatoarea Ana Daniela Sultana și coordonatoarea de proiecte Maria Radu a pregătit rezidențe artistice și, bineînțeles, noi proiecte expoziționale, expoziția caritabilă „Arta la Aluniș” fiind unul dintre ele.

Centrul de Artă Aluniș  este un spațiu de creație multidisciplinar deschis în 2020, din al cărui program artistic fac parte concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști, acțiuni de ecologizare și multe alte evenimente. Pe site-ul www.alunis.ro  poate fi accesată și galeria de artă și artizanat online, unde se regăsesc produse și obiecte decorative din materiale naturale, realizate de creatori autohtoni, alături de lucrări de artă semnate de artiștii aflați în portofoliu, artiști care în mare parte se revendică, sub o formă biografică sau ideatică, Ținutului Buzăului.

 

Număr de vizualizări :269


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro