Lansare de carte la MNLR Iași: Cu trenul expres spre moarte de Leonard Zăicescu

iun. 28th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

image description

Joi, 30 iunie 2022, ora 17.00, la Casa Muzeelor, Sala de Conferințe (Strada Vasile Alecsandri 6, Iași), va avea loc lansarea volumului ”Cu trenul expres spre moarte. Din mărturiile unui supraviețuitor al Pogromului de la Iași” de Leonard Zăicescu, publicat în coeditare Polirom și Editura Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Invitați:

Leonard Zăicescu via Zoom

Mihai Dinu Gheorghiu, Alexandru Florian

Moderează: Violeta Cincu

 

Despre carte

Ediţia a II‑a adăugită

Coeditare cu Editura Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

Ediţie îngrijită de Elisabeth Ungureanu

Cuvânt‑înainte de Alexandru Florian

 

„În perioada martie-septembrie 1941, «jidanii», căci așa vorbea Cabinetul despre evrei, erau expuși unor acțiuni de marginalizare, îndepărtare din societate sau reprimare. Iată cum se exprima Ion Antonescu la întrunirile Cabinetului: «Va trebui să inspirăm românilor ura împotriva dușmanilor nației. Așa am fost crescut eu: cu ură împotriva turcilor, jidanilor și ungurilor» (8 aprilie). Toată această incitare la ură împotriva evreilor s-a transformat într-un set de ordine privind uciderea în masă, deportarea și moartea în Transnistria, iar semnalul începerii soluției finale a fost dat la Iași. Mărturiile din acest volum sunt importante pentru că redau o experiență unică, a unui tânăr de 14 ani aflat, din voința altora, în fața morții. A unei morți criminale.” (Alexandru Florian)

 

Leonard Zăicescu (n. 1927), supraviețuitor al Pogromului de la Iași. După încetarea războiului a debutat în ziaristică și a fost membru al Sindicatului Mixt de Scriitori, Artiști și Ziariști (președinte: Mihail Sadoveanu). A studiat filologia și a făcut un curs de pedagogie specială. A lucrat la Agerpres, în radiodifuziune, în cinematografie și la mai multe publicații și reviste, până când i s-a interzis să mai activeze în presă, fiind evreu. Ulterior, a fost profesor de română în învățământul special.

 

Număr de vizualizări :192


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro