Joi, 12 mai 2022, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului ”Realitatea ca hologramă”, de Nina Corcinschi, apărut la Editura Cartier în colecția ”Rotonda”, coordonată de Emilian Galaicu-Păun. „Dincolo de energia şi plasticitatea stilului scriiturii critice a Ninei Corcinschi, acum ne confruntăm cu o viziune deja futuristă a literaturii. Şi nu numai literatura ar fi o hologramă, ci întreaga realitate. Nu se accentuează aici simulacrele baudrillardiene, ci capacitatea literaturii de a inventa şi a criticii de a hermeneutiza până la reinvenţie. De altminteri, o panoplie de cărţi interpretate agil şi cu instrumente critice şi filologice de fineţe. Verva este drapelul autoarei, bucuria de a interpreta incertitudinile şi ambiguităţile faptelor literare.” (Felix Nicolau)
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
Alături de autor vor participa:
Tatiana Ciocoi
Alexandru Cosmescu
Oxana Gherman
Moderator: Em. Galaicu-Păun
Nina CORCINSCHI (20 septembrie 1979, Dișcova, Orhei), critic literar. Este doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar, director al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și din România. A publicat volumele Poezie și Publicistică. Interferenţa limbajelor (Tipografia Centrală, 2008); Arcul voltaic. Textul ca realitate (i)mediată (Eikon, 2016); Publicistica literară din Republica Moldova (în colab., Institutul de Filologie, 2015); Cărțile care mă iubesc (Junimea, 2016); Cartea din mâna lui Hamlet. Andrei Țurcanu de vorbă cu Nina Corcinschi (în colab., Cartier, 2017), Narațiuni ale erosului (Cartier, 2019). A îngrijit edițiile Alexandru Robot. Scrieri. Poezie. Proză. Publicistică. Eseu (Știința, 2018), Alexandru Robot. Scrieri. Eseu. Publicistică. Cronici. Interviuri (Știința, 2019) și a pregătit (selecție și prefață) antologia Rost, de Andrei Țurcanu (Cartier, 2018). Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2008, 2013), Premiul Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru critică literară (2010, 2012), Premiul Salonului Internațional de Carte de la Chișinău (2015), Premiul Academiei de Științe a Moldovei în domeniul literaturii „Grigore Vieru” (2018), Premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova (2018, 2020), Premiul „Ioan Strat” pentru management cultural, acordat de Revista „Convorbiri literare” (2019), Premiul „Ion Creangă”, al Muzeului Național al Literaturii Române, Iași (2019).
Tatiana CIOCOI (născută în 1968, în orașul Soroca, Republica Moldova) este profesoară de literatură universală și comparată, cercetătoare și critic literar. Cea mai recentă carte publicată: China mea din viață și din cărți, Editura Cartier, 2021.