”Leonida Neamtu is back in town!”, eveniment organizat de Editura Publisol

mai 4th, 2022 | By | Category: Eveniment

Evenimentul este prilejuit de lansarea cartii ”Strania poveste a „Marelui Joc””, cel de-al 19-lea volum din seria de reeditari Leonida Neamtu de la editura Publisol. Seria cuprinde, pana acum, 24 de titluri aparute in 19 volume. Evenimentul ”Leonida Neamtu in back in town” ofera clujenilor nefamiliarizati cu cartile lui Leonida Neamtu o ocazie de a face cunostinta cu un scriitor atipic, inclasabil, chiar, care le-a umblat pe strazile orasului si a carui opera cuprinde peste treizeci de titluri. Iar celor care sunt deja imersati in universul autorului, le prilejuieste o intoarcere pe firul amintirilor, prin invitati care vor vorbi despre opera si om, dar si prin momente speciale, de arta si literatura.

Cartea debuteaza cu un text ca o pagina de jurnal, pentru a continua ca o piesa de teatru, prin prezentarea personajelor, urmand, apoi, sa aflam de disparitia unui poet pe nume Dhimitrie, ce starneste rumoare printre prietenii si cunoscutii acestuia. In incercarea de a-i da de urma, acestia ajung sa-si aminteasca tot felul de lucruri cu si despre el, pornind intr-o calatorie initiatica, atat exterioara, cat si launtrica. Este cartea lui Leonida Neamtu cu personajele cele mai stranii si interesante, din care nu lipseste, desigur intriga tesuta in felul atat de propriu al autorului.

Editura Publisol se adreseaza astfel cu aceasta serie de autor „adolescentilor de toate varstele”.

Invitatii care vor lua cuvantul sunt urmatorii: Ovidiu Pecican – scriitor, istoric, publicist si profesor al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Crin-Triandafil Theodorescu – paroh al Bisericii Lusca (Nasaud), speolog, cititor invederat, expert in Leonida Neamtu, Marcel Petrisor – scriitor, jurnalist, navigator, curator de arta, initiator, organizator si promotor al Campionatului National de Endurocross si Constantin Cublesan – prozator, dramaturg, poet, critic şi istoric literar, profesor al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, acesta din urma urmand sa aiba o interventie audio, inregistrata.

Ovidiu Pecican si Constantin Cublesan fac parte din colectivul redactional al Revistei Steaua, revista in cadrul careia a activat si Leonida Neamtu, fapt regasit in romanul semi-biografic Legenda cavalerilor absenti, in care povesteste despre viata in redactie, pe vremea in care la conducere era scriitorul modernist A.E. Baconsky.

In cadrul evenimentului vor avea loc si trei momente artistice:

  • expozitia pictorului Claudiu Presecan;
  • recitalul-lectura al actorului Robert Gutunoiu;
  • proiectia in premiera a unui scurtmetraj inspirat din proza lui Leonida Neamtu, regizat de Adrian Catu.

Moderatorii discutiei vor fi Hadrian Mateescu – director editorial Publisol si Mina Decu – redactoarea seriei de autor Leonida Neamtu.

Invitatii vor vorbi pe teme diverse din opera autorului clujean, dar si din viata lor cu cartile, povestile si chiar si persoana lui Leonida Neamtu.

Număr de vizualizări :292


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro