Lansare de carte: ”Omul nou”. O antologie a poeziei proletcultiste din RSS Moldovenească: 1924 – 1970, de Dumitru Crudu

mai 17th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 19 mai 2022, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului ”Omul nou. O antologie a poeziei proletcultiste din RSS Moldovenească: 1924 – 1970”, de Dumitru Crudu. Volumul a apărut la Editura Cartier, în colecția ”Cartier popular”. „Această antologie cuprinde cinci decenii de poezie proletcultistă. Poezie fără valoare estetică, aşa cum o calificase academicianul Mihai Cimpoi în Istoria deschisă a literaturii române din Basarabia, dar foarte importantă pentru a înţelege acea perioadă sovietică de pomină. Sociologii, istoricii, antropologii, filosofii şi toţi cei interesaţi să descopere rădăcinile unui comportament inexplicabil şi ale unor atitudini iraţionale din prezent ale basarabenilor si transnistrenilor ar trebui să citească această poezie, pentru că ea le-ar putea oferi anumite răspunsuri şi nişte explicaţii plauzibile de ce aceştia votează masiv cu stânga filorusă şi sunt nostalgici după imperiul de cândva. Această poezie a fost tăişul de baionetă al propagandei sovietice. Ea a fost folosită ca armă propagandistică pentru a manipula masele şi a rescrie istoria. Pentru a-i face pe basarabeni să-şi uite trecutul şi să se mancurtizeze.” (Dumitru Crudu)

Preț promoțional în ziua lansării. Sesiune de autografe.

Alături de autor vor participa:

Mihai Fusu

Claudia Partole

Igor Cașu

Moderator: Gheorghe Erizanu

 

Dumitru CRUDU (1967, Flutura, Ungheni, R. Moldova), prozator, dramaturg, poet. Pentru Alegerea lui Alexandru Suțțo, a luat premiul UNITER (Uniunea Teatrală din România) și al Principesei Margareta pentru cea mai bună piesă de teatru a anului 2003 din România. Pentru cartea de poezie Falsul Dimitrie, publicată în 2018, în limba polonă, la Editura Institut Kultury Miejskiej, Gdańsk, în traducerea lui Jakub Kornhauser și a Joannei Kornaś-Warwas, a fost nominalizat la premiul Poetul European al Libertății, ediția 2016-2018, Gdańsk, Polonia. A primit premiul pentru debut în limba sârbă, pentru volumul de versuri Cinci poeme din Rotterdam, tradus de Vasile Barbu, în cadrul ediției din 2019 a Festivalului „Cununa de spice” din Uzdin, Serbia. Din 2008, publică proză. Pentru romanul Un american la Chișinău, a fost nominalizat la premiul Visegrad Eastern Partnership Literary Award, Bratislava, Slovacia, la premiile revistei „Observator cultural” și al „Ziarului de Iași” și a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Chișinău. Pentru cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki, i s-a decernat Premiul de proză „Ion Creangă” al Academiei Române. Editura Petr Štengl din Praga i-a publicat romanul Oameni din Chișinău, tradus în limba cehă de Jiři Našinec. La Editura L’Harmattan din Franța, vede lumina tiparului cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki, tradusă în franceză de Benoit Vitse. Cel mai recent roman publicat: Margareta noastră, Editura Cartier 2021.

Mihai FUSU, actor, regizor, directorul Centrului de Arte „Coliseum”. Cel mai recent spectacol monatat: Recviem pentru Bucea (împreună cu Luminița Țâcu), premiera 9 mai 2022, Teatrul Național „Mihai Eminescu”..

Claudia PARTOLE, scriitoare. Cele mai recente cărți publicate: Straniera, Editura Bestseller, 2021; Fraierul, Editura Lumina, 2021.

Igor CAȘU, istoric, directorul Arhivei Naționale a Republicii Moldova. Cea mai recentă carte: Dușmanul de clasă, Editura Cartier, 2015.

Gheorghe ERIZANU, editor și director al Editurii Cartier. Cea mai recentă carte publicată: Texte egoiste, Editura Cartier, 2017.

Omul nou. O antologie a poeziei proletcultiste din RSS Moldovenească: 1924 – 1970, de Dumitru Crudu (Cartier popular). Broșată, 192 pag. Preț: 33 RON/139 MDL

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

De asemenea, poate fi comandată și online https://cartier.md/libraria/poezie/omul-nou/

 

Număr de vizualizări :197


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro