spot_img

Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery

În cadrul Romanian Creative Week, ArtEast Gallery găzduiește expoziția „Îmblânzitorul de pietre” realizată de cunoscutul artist Ion Barbu. Așadar, galeria vă invită duminică, 22 mai 2022, de la ora 16:00, la vernisajul expoziției curatoriate de Dana Lungu. La eveniment va participa, alături de artist, creatoarea de modă Irina Schrotter.  Expoziția va putea fi vizitată în perioada 20 mai – 5 iunie 2022 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași. Ion Barbu s-a născut la 6 iulie 1953, în Petroșani. Este artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat la peste 400 de expoziții naționale și internaționale, câștigând peste 50 de premii. Este decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii române”.

S-a remarcat inițial drept caricaturist, fiind considerat cel mai important autor contemporan român în acest domeniu. Dintre numeroasele premii obținute, mai bine de jumătate au fost distincții internaționale, în țări precum Italia, Franța, Belgia, Turcia, Serbia, Elveția, Brazilia, Japonia sau Coreea. De asemenea, i-au fost organizate zeci de expoziții internaționale în Marea Britanie, SUA, Italia, Macedonia, Turcia, Luxemburg, Bulgaria șamd.

A realizat caricaturi la cotidianele Adevărul, România liberă (1993-1995), Evenimentul zilei, Ziua (din 1995), precum și la publicațiile săptămânale Academia Cațavencu (din 1994), Suplimentul de Cultură (din 2004) și Dilema Veche (din 1998). Caricaturile și desenele sale au fost publicate și în numeroase ziare și reviste din străinătate, printre care: La Repubblica (Italia), Szpilky (Polonia), Ludas Maty (Ungaria), Witty World (S.U.A.), Stîrșel, Apropos (Bulgaria), Hurriet, Mylliet, Cumhurriet (Turcia) etc.

În ultimele două decenii, activitatea lui Ion Barbu a cuprins tot mai multe domenii ale artelor vizuale, remarcându-se prin lucrări murale urbane, instalații artistice, street-art, colaje, intervenții pe fotografie, intervenții pe obiecte vechi, ready-made-uri, happening-uri etc. Ion Barbu este fondator, realizator și curator a patru muzee și al unui centru expozițional: Muzeul Poezie(i) din Iași, deschis în 2021 în Casa Muzeelor de pe strada Vasile Alecsandri; Casa Memorială I.D. Sîrbu din Petrila, deschisă în 2010; Mother’s Museum din Petrila, deschis în 2012; Muzeul Instalatorului Român din Petroșani, deschis în 2016, precum și Centrul Pompadour (Petrila), un spațiu care găzduiește expoziții artistice temporare.

Ion Barbu este un artist atipic, neastâmpărat și îngrozitor de efervescent. Când crezi că i-ai prins formula, vine cu un nou proiect care te obligă să-l redefinești. Cu toții știm isprava lui de la Petrila, pe care a reinventat-o împânzind zidurile și clădirile delabrate cu versuri ale poeților români. Minunea n-a durat decât câteva zile, fiindcă au venit autoritățile din urmă cu bidineaua, să restabilească dulcea ordine a mediocrității. Dar Ion Barbu crede ca nimeni altul în forța subtilă a poeziei de a transforma lumea. Așa se explică minunea de Muzeu al Poeziei pe care l-a făcut la Iași, cel mai potrivit loc pentru așa ceva.” (Dana Lungu, curator)

Artistul a realizat multe alte proiecte interdisciplinare, îmbinând artele vizuale cu poezia, în expozițiile sale, în instalațiile artistice din muzeele pe care le-a creat, dar și în diverse alte apariții editoriale.

În proiectul de față, Ion Barbu ne propune o serie de mici instalații petro-poetice.  Rebusul, puzzle-ul, caroiajul, timbrele, logourile sau harta sunt tot atâtea pretexte pe care se poate urzi un vers. Poezia este peste tot în jurul nostru. După cum se vede, fiind născut la Petrila, Ion Barbu are o relație specială cu pietrele. Încă de mici, de când sunt pietricele, le învață să spună poezii, așa cum o face chiar acum. Haideți să le ascultăm cu ochii și să ne bucurăm cu șira spinării!” (Dana Lungu, curator)

Galeria ArtEast a apărut în 2021, pornind de la realitatea că în Iași există artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns țara, iar în țară sunt artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns Iașiul. Scopul ArtEast este de a încuraja, de a susține și de a promova arta vie, a timpului în care trăim, de a cultiva artiștii cu spirit novator, fie ei emergenți sau consacrați, de a ne bucura împreună de ceea ce ne oferă astăzi artele vizuale.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508