Editura Integral și Ambasada Sustenabilității în România anunță joi, 14 aprilie 2022, evenimentul prilejuit de lansarea cărții ”decât nimic, mai bine totul / better everything than nothing”, volum de poeme bilingv, român-englez, autor Dana Potorac.
Originară din Galați, stabilită în București, Dana Potorac este jurnalist independent cu o experiență în audio-vizual de peste 15 ani. În tot acest timp a intervievat personalități importante din mai toate domeniile: politică, administrație, cultură, justiție, economie, mediu academic, jurnalism, societate civilă etc. S-a făcut remarcată și îndrăgită de public, de colegii de breaslă, dar și de invitați, pentru intransigența și acuratețea cu care își face meseria. Este licențiată a Facultății de Științe Economice și Administrative a Universității ”Dunărea de Jos” Galați, dar business-ul ei este în comunicare, imagine și relații publice.
Despre cartea ”decât nimic, mai bine totul / better everything than nothing”:
”Din mici detalii („un puzzle de nimicuri”) se poate aglutina imaginea ascunsă a unei existențe mereu scurtcircuitată liric dar, prinsă în „cutia de hârtie” predestinată, fără emfaza melodramei. Implorând memoria să dovedească măcar „un dram de fidelitate”, tensiunea spunerii rămâne constantă, implacabilă, covârșitoare, împiedicând uitarea. Prețul plătit este, fără nicio îndoială, unul uriaș, iar, la finalul acestui pact faustic, asumat dureros, în fapt nimic nu mai poate răscumpăra o vină nenumită, născută tocmai din delicata dar obsesiva caligrafiere a clipei reiterate la nesfârșit, rezultatul fiind un palimpsest nud, revendicat în orb de versul care, cu bună știință, se încrâncenează să cauterizeze orice posibilă emoție: „ziua de azi nu vrea mormânt/ nici cuvinte/ vrea doar un imperiu blând/ care s-o primească așa cum a fost/ goală/ rece/ a nimãnui”…
Filosoful spunea odată că despre ceea ce nu se poate vorbi… trebuie să se tacă. Pe urmele sale, poeta Dana Potorac preia acest angajament livresc și, deopotrivă, existențial – „îi răspund cu privire senină /deschid brațele/ și tac/ nu știu altfel a mulțumi mai bine”, la limita cutremurătoare a înțelegerii propriei meniri, pe care, însă, nimic nu o poate anula, câtă vreme a mai rămas măcar promisiunea unui „drum îngust/ neterminat”. Explorând această cărare de fiecare dată pierdută și întotdeauna regăsită, Poesia se legitimează paradoxal, dar de bună seamă orgolios, la hotarul mereu înșelător al neantului cu conștiința de sine: „nu-ți fie teamă/ de lumină/ să nu-ți fie/ niciodată/ teamă”.
Dan-Silviu Boerescu
”Curgi” este timpul Danei Potorac, se prelinge ca-n tablourile lui Dali (”toate curg”), vătându-se a resemnare ca-n Glossa lui Eminescu (”sunt de neoprit / toate ferestrele de la care ai privit / toate fricile de-a le deschide / stau ghemuite în suflet”) trăindu-se, sau mai bine zis trăindu-te, ca-n Smplicius și Heraclit. Timpul poetei ne trece și ne petrece în cheie platoniciană, sfârșind prin negarea realității lumii materiale: ”poate că nici nu ești / poate ești doar o închipuire a ta / curgi”. E un amestec bizar de trăiri care-i conferă autenticitate. Fiecare dintre noi citindu-i versurile deschidem ferestrele timpului nostru și ne privim… trecerea / petrecerea.
Poezia Danei Potorac e oglinda noastră… dacă știm să aprindem lumina.”
Ondine Gherguț
”Dana Potorac are un condei aprig, viu și neliniștit. Crescută și dospită într-o atmosferă culturală cosmopolită, răscolită de melancoliile stepei de la gurile Dunării, cooptată-n viața Bucureștiului și animată de ritmurile unei modernități trepidante, sufletul Danei vibrează la sugestii celeste, semne vegetale și simboluri ancestrale. Poezia revelată în ultimul său volum atinge teme folozofice fundamentale: iubirea, suferința, singurătatea și nostalgia paradisului. Într-o lume asuprită de zgomot verbul doamnei Potorac e vindecător și eliberator.”
Mihai Neamțu,
Clubul Marile Cărți
De aceeași autoare:
Înger ucis, poezii, editura Hypatya, Galați, 1997
Cuvinte sonore, poezii, editura Alma, Galați, 2002
Cronică de cafea, poezii, editura Fundația Culturală Antares, Galați, 2010
De tine nu poți scăpa, Dana Potorac în dialog cu Nicolae Săftoiu, editura Homer, Galați, 2011
Menuet, poezii, editura Centrul Cultural Dunărea de Jos, Galați, 2014
Întâlnire cu istoria, Dana Potorac în dialog cu Mihai Dimitrie Sturdza, audio book, editura Homer, Galați, 2015