spot_img

Premieră editorială: ”decât nimic, mai bine totul / better everything than nothing” de Dana Potorac  

Editura Integral și Ambasada Sustenabilității în România anunță joi, 14 aprilie 2022, evenimentul prilejuit de lansarea cărții ”decât nimic, mai bine totul / better everything than nothing”, volum de poeme bilingv, român-englez, autor Dana Potorac.

Originară din Galați, stabilită în București, Dana Potorac este jurnalist independent cu o experiență în audio-vizual de peste 15 ani. În tot acest timp a intervievat personalități importante din mai toate domeniile: politică, administrație, cultură, justiție, economie, mediu academic, jurnalism, societate civilă etc. S-a făcut remarcată și îndrăgită de public, de colegii de breaslă, dar și de invitați, pentru intransigența și acuratețea cu care își face meseria. Este licențiată a Facultății de Științe Economice și Administrative a Universității ”Dunărea de Jos” Galați, dar business-ul ei este în comunicare, imagine și relații publice.

 

 

Despre cartea ”decât nimic, mai bine totul / better everything than nothing”:

”Din mici detalii („un puzzle de nimicuri”) se poate aglutina imaginea ascunsă a unei existențe mereu scurtcircuitată liric dar, prinsă în „cutia de hârtie” predestinată, fără emfaza melodramei. Implorând memoria să dovedească măcar „un dram de fidelitate”, tensiunea spunerii rămâne constantă, implacabilă, covârșitoare, împiedicând uitarea. Prețul plătit este, fără nicio îndoială, unul uriaș, iar, la finalul acestui pact faustic, asumat dureros, în fapt nimic nu mai poate răscumpăra o vină nenumită, născută tocmai din delicata dar obsesiva caligrafiere a clipei reiterate la nesfârșit, rezultatul fiind un palimpsest nud, revendicat în orb de versul care, cu bună știință, se încrâncenează să cauterizeze orice posibilă emoție: „ziua de azi nu vrea mormânt/ nici cuvinte/ vrea doar un imperiu blând/ care s-o primească așa cum a fost/ goală/ rece/ a nimãnui”…

Filosoful spunea odată că despre ceea ce nu se poate vorbi… trebuie să se tacă. Pe urmele sale, poeta Dana Potorac preia acest angajament livresc și, deopotrivă, existențial – „îi răspund cu privire senină /deschid brațele/ și tac/ nu știu altfel a mulțumi mai bine”, la limita cutremurătoare a înțelegerii propriei meniri, pe care, însă, nimic nu o poate anula, câtă vreme a mai rămas măcar promisiunea unui „drum îngust/ neterminat”. Explorând această cărare de fiecare dată pierdută și întotdeauna regăsită, Poesia se legitimează paradoxal, dar de bună seamă orgolios, la hotarul mereu înșelător al neantului cu conștiința de sine: „nu-ți fie teamă/ de lumină/ să nu-ți fie/ niciodată/ teamă”.

Dan-Silviu Boerescu

 

”Curgi” este timpul Danei Potorac, se prelinge ca-n tablourile lui Dali (”toate curg”), vătându-se a resemnare ca-n Glossa lui Eminescu (”sunt de neoprit / toate ferestrele de la care ai privit / toate fricile de-a le deschide / stau ghemuite în suflet”) trăindu-se, sau mai bine zis trăindu-te, ca-n Smplicius și Heraclit. Timpul poetei ne trece și ne petrece în cheie platoniciană, sfârșind prin negarea realității lumii materiale: ”poate că nici nu ești / poate ești doar o închipuire a ta / curgi”. E un amestec bizar de trăiri care-i conferă autenticitate. Fiecare dintre noi citindu-i versurile deschidem ferestrele timpului nostru și ne privim… trecerea / petrecerea.

Poezia Danei Potorac e oglinda noastră… dacă știm să aprindem lumina.”

Ondine Gherguț

 

”Dana Potorac are un condei aprig, viu și neliniștit. Crescută și dospită într-o atmosferă culturală cosmopolită, răscolită de melancoliile stepei de la gurile Dunării, cooptată-n viața Bucureștiului și animată de ritmurile unei modernități trepidante, sufletul Danei vibrează la sugestii celeste, semne vegetale și simboluri ancestrale. Poezia revelată în ultimul său volum atinge teme folozofice fundamentale: iubirea, suferința, singurătatea și nostalgia paradisului. Într-o lume asuprită de zgomot verbul doamnei Potorac e vindecător și eliberator.”

Mihai Neamțu,

Clubul Marile Cărți

 

De aceeași autoare:

Înger ucis, poezii, editura Hypatya, Galați, 1997

Cuvinte sonore, poezii, editura Alma, Galați, 2002

Cronică de cafea, poezii, editura Fundația Culturală Antares, Galați, 2010

De tine nu poți scăpa, Dana Potorac în dialog cu Nicolae Săftoiu, editura Homer, Galați, 2011

Menuet, poezii, editura Centrul Cultural Dunărea de Jos, Galați, 2014

Întâlnire cu istoria, Dana Potorac în dialog cu Mihai Dimitrie Sturdza, audio book, editura Homer, Galați, 2015

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508