spot_img

Lansarea volumului „Răsucește-mă în jurul visului tău” de Viorica Nagacevschi

Marți, 1 martie 2022, scriitoarea Viorica Nagacevshi a lansat în România noul său volum de poeme – „Răsucește-mă în jurul visului tău”. Evenimentul, organizat sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Moldova, a fost găzduit de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și s-a bucurat de prezența autoarei, precum și a mai multor invitați din lumea culturală și diplomatică. „Republica Moldova și România au o profundă conexiune culturală și istorică, dar mai ales acest grai comun, aceste construcții lingvistice care ne ajută să exprimăm similar iubirea, deznădejdea sau pacea. Cred că astăzi este necesar mai mult decât oricând să avem poezie în viața noastră. Lansarea în România a acestui volum, semnat Viorica Nagacevschi, sperăm să apropie și mai mult comunitățile noastre și să reconfirme conexiunea culturală și emoțională, pe care o împărtășim” – a declarat Excelența Sa, Domnul Victor Chirilă, Ambasadorul Republicii Moldova în România, care a luat cuvântul în cadrul evenimentului.

Lansarea volumului a fost îmbogățită de prezența pe scena ARCUB Gabroveni a actorilor Flavia Hojda și Pavel Ulici, care au oferit în premieră publicului un spectacol de muzică și poezie, inspirat de creația Vioricăi Nagacevschi – o delicată răsucire de sunete, în jurul acestor poeme–vise. Una dintre creațiile muzicale realizate aseară de cei doi actori poate fi urmărită AICI.

Întregul volum „Răsucește-mă în jurul visului tău”, publicat de Editura Smart Publishing, poartă cititorul într-o călătorie introspectivă, de auto-descoperire, invitându-l să evadeze din agitația cotidiană într-un univers aparte, sensibil și luminos. Fiecare poem este însoțit de câte o creație grafică, ce te acompaniază pas cu pas în această călătorie, cu lucrări realizate de celebrul artist Lică Sainciuc, care a ilustrat primul abecedar românesc de după 1989, din Republica Moldova. Artistul este deținător a numeroase premii în domeniul ilustrației de carte și distins în 2010 cu „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova. Lică Sainciuc a ilustrat peste o sută de cărți de-a lungul carierei sale, în special pentru copii, printre cele mai cunoscute fiind „Abecedarul” alături de Grigore Vieru și Spiridon Vangheli sau „Fram, ursul polar”, de Cezar Petrescu.

Poți țipa de emoție când îți trece prin cap un avion cu gânduri, dar numai iubind poți învârti pământul cu degetul. Câteodată iubirea are nevoie de hainele celuilalt, alteori te face să-ți tremure literele în cerul gurii, ca până la urmă tot ea, iubirea, să-ți acopere aerul, drumul și timpul. Până la urmă, viața, în orice moment al său, este cel mai autentic poem de dragoste.” – a spus autoarea Viorica Nagacevschi cu ocazia lansării volumului.

Viorica Nagacevschi este o cunoscută scriitoare din Republica Moldova, cu numeroase distincții obținute pentru activitatea sa creativă, precum „Omul anului – 2018” la categoria Cultură – pentru succese remarcabile în literatură.

Până în acest moment Viorica Nagacevschi a publicat mai multe volume de proză, printre care „Grădinarul din rai” și „Sandhya”, dar și povești pentru copii, poeme sau culegeri de texte și cântece tradiționale din Republica Moldova. „Răsucește-mă în jurul visului tău” este cel mai recent volum de poeme lansat de autoare, prezentat în premieră în România.

 

Flavia Hojda și Pavel Ulici sunt doi tineri absolvenți ai UNATC, două personalități versatile, ce reușesc să se exprime cu aceeași naturalețe în zona de limbaj teatral sau muzical. La finalul anului 2021 au lansat MA RA MU, un mix de sonorități tradiționale și indie-jazz, una dintre cele mai fresh sonorități ale proiectelor muzicale recente din piața românească.

Flavia a putut fi urmărită în filmele  #selfie și #selfie69 – veritabile blockbustere românești, dar joacă și pe scenele teatrelor Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo.

Pavel a debutat pe scena teatrului Act, în spectacolul „Jocuri in curtea din spate” (regia Bobi Pricop). În 2016 și-a făcut debutul pe marile ecrane cu producția „Minte-mă frumos în centrul vechi” (regia Iura luncașu). A avut aparții în filmele: „The sons of liberty” (regia Kari Skogald 2014); „6,9 on The Richter Scale” (regia Nae Caranfil 2016), „Metal Hurlant”  (regia Gulilliam Lubrano 2014), „Dragon Heart: Druit Curse” (regia Colin Tague) etc.

 

*

Parteneri: 

Ambasada Republicii Moldova în România

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Connect Media Solutions – Agenție de relații publice și comunicare

Gitana Winery

Vlad Lăzărescu – video design

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508