spot_img

Ediţie specială la feminin în revista „Orizonturi culturale italo-române”

Ediţia specială la feminin din luna martie 2022 a revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu evocarea Reginei Maria a României. Ştefania Dinu descrie vizita în Italia a Reginei Maria, din septembrie-noiembrie 1919, pe care regina o consemnează cu lux de amănunte în însemnările sale zilnice, fiind prima pe care o efectua cu scopul de a se bucura de vacanță, după anii grei din timpul Marelui Război. Delia Bălăican o evocă apoi pe Adina Brătianu, care a călătorit în Italia anilor 1924 și 1926, prin corespondența acesteia provenind din colecția de manuscrise de la Biblioteca Academiei Române.

 

Urmează o amplă prezentare, de Otilia Doroteea Borcia, a „Madonelor” pictate de Leonardo Da Vinci, şi expoziția-eveniment „Reprezentări feminine în arta românească” de la Muzeul Naţional Cotroceni, cu o cronică a curatorului şi istoricului de artă Cosmin Năsui. În continuare, „Istoriile unei mari artiste”, Corina Chiriac, la Muzeul Național de Istorie a României, cu o bogată ilustrare, în articolul semnat de Cristina Păiuşan-Nuică.

O altă temă de interes vizează cuplul artistic Franca Rame şi Dario Fo, o iubire de Nobel care a durat şaizeci de ani, printr-o mărturie tradusă din italiană de George Popescu.

Apoi, liderele feministe Olga Mavrocordat Sturdza, prințesă-artistă ocrotitoare a orfanilor, în studiul semnat de Monica Negru, şi Ella Negruzzi, prima femeie avocat pledant din România, într-un studiu de Sanda Safta.

În continuare, primul volum de poezii al literaturii feminine din Banat, semnat de Mia Cerna şi prezentat de Monica M. Condan.

În Focus Social, Silvia Dumitrache vorbeşte despre munca invizibilă a asistentelor familiale din Italia.

Secţiunea specială Centenar Pasolini aduce noi traduceri de poezie realizate de Smaranda Bratu Elian, mărturia lui Umberto Eco şi intervenţia criticului de film Marian Sorin Rădulescu.

În seria de Evenimente, este semnalat Festivalul „Noua cinematografie italiană în România”, 9-13 martie 2022, organizat de Ambasada Italiei şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, la care revista „Orizonturi culturale italo-române” este partener media.

În seria de Întâlniri, un interviu realizat de Irina Ţurcanu cu scriitorul Roberto Mercadini, câştigătorul Turneului literar „Robinson” din Italia.

Revista inaugurează în acest număr şi secţiunea specială Dino Buzzati, la 50 de ani de la dispariţia unuia dintre cei mai importanţi prozatori italieni ai secolului XX.

În Orizonturi Filosofice, un interviu cu Ted Anton, tradus de Gabriel Badea, şi textul în memoria remarcabilului eliadist Mac Linscott Ricketts, text semnat de Andrei OIşteanu.

Semnalările editoriale vizează noua carte a Doinei Ruşti cu „ciudățenii” minunate, recenzată de Victor-Claudiu Turcitu, cu un document oferit de Arhivele Naţionale ale României.

Apoi, cartea italiană „Vegan Holocaust” de Salvatore Setola, recenzată de Patrizia Ubaaldi, traducerea fiind realizată prin colaborarea revistei cu Centrul Italian de Cultură din Cluj şi studenţii de la secţia de italiană a Universităţii Babeş-Bolyai.

În Seria de Autor Ionel Cionchin, un studiu dedicat învăţătorului Climentu Dinna, întemeietorul Şcolii Române din comuna Denta, judeţul Timiş, la 2 martie 1855.

În Seria Claudiu Isopescu, un articol de Nicoleta Silvia Ioana despre crearea bibliotecii românești de la Universitatea „La Sapienza” din Roma.

În Orizonturi de Artă, Solo show Silviu Preda la Tiny Griffon Gallery din Nürnberg, curatoriat de Cristina Simion.

 

Toate articolele numărului 3/martie 2022 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508