spot_img

”Republica Moldova: 30 de ani în 30 de cuvinte”, volum coordonat de Dorina Roșca și Lidia Cotovanu

Joi, 24 februarie 2022, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului ”Republica Moldova: 30 de ani în 30 de cuvinte”, volum coordonat de Dorina Roșca și Lidia Cotovanu, apărut la Editura Cartier în colecția ”Cartier istoric”, coordonată de Virgil Pâslariuc. 

 

 

Preț promoțional în ziua lansării.

Alături de autoare vor participa: 

Oleg Serebrean

Natalia Vladicescu

Vitalie Sprînceană

Moderator: Em. Galaicu-Păun

„Prin structura și conținutul său, volumul răspunde unui triplu imperativ. In primul rând, el sintetizează experiența celor 30 de ani de existență a Republicii Moldova prin prisma unor noțiuni și concepte care surprind și permit o lectură transversală a spiritului epocii demarate în 1991. În al doilea rând, și în strânsă legătură cu imperativul precedent, cartea propulsează terenul moldovenesc pe locul care i se cuvine în cadrul științelor sociale, scoțând în evidență valorile euristice intrinsece subiectului. Sperăm că am reușit să operăm un ritual de (re)instituire a terenului moldovenesc, scoțându-i în lumină identitatea și importanța prin prisma celor treizeci de cuvinte, care sunt tot atâtea variații ale legitimității sale ca teren fertil de cercetare. În fine, prin efortul nostru comun, îmbogățim instrumentarul teoretic, conceptual și metodologic necesar cercetării terenului moldovenesc.

Adresăm acest instrument de lucru și de cunoaștere, care constituie rezultatul unui exercițiu de reflecție și de analiză colectiv, publicului academic, dar şi tuturor celor interesaţi de trecutul recent al unei țări încă in plină căutare de sine.” (Dorina Roșca, Lidia Cotovanu)

Lidia COTOVANU, licenţă în Litere (Limbi clasice) la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Master în Istorie balcanică medievală la Universitatea din Ioannina (Grecia). Doctor în Istorie şi civilizaţii, cu teza Migrations et mutations identitaires dans l’Europe du Sud-Est (vues de Valachie et de Moldavie, XIVe – XVIIe siècles), EHESS, Paris, 2014. Cercetător ştiinţific III la Institutul de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române. Publicaţii reprezentative: „The Naturalization of Greeks in the Romanian Principalities of Wallachia and Moldavia: Disputed Meanings, Contested Interpretations”, în A. Cuşco, Fl. Solomon, K. Clewing (ed.), Migration and Population Politics during War (time) and Peace (time): Central and Eastern Europe from the Dawn of Modernity to the Twentieth Century, Cluj-Napoca 2021: Mega, p. 65-87; „«Chasing away the Greeks…»: The Prince-State and the undesired foreigners (Moldavia and Wallachia, end of the 16th – beginning of the 18th Century)”, în O. Katsiardi-Hering, M.A. Stassinopoulou (ed.), Across the Danube: South Eastern Europeans and Their Travelling Identities (17th-19th Centuries), Leiden – Boston 2016: Brill.

 

Dorina ROŞCA. Absolventă a ASEM, specialitatea Economie generală şi drept. Masterat în Știinţe sociale la Universitatea din Bucureşti, Şcoala Doctorală Francofonă de Ştiinţe Sociale. Doctor în Socio-economia dezvoltării cu teza susţinută în 2013 la EHESS, Paris. Până în 2019, cercetător științific la Centre d’études des modes d’industrialisation (CEMI), EHESS. În prezent, cercetător științific asociat la Laboratoire Dynamiques sociales et recomposition des espaces (LADYSS), UMR7533 CNRS, Franța; lector universitar și șefă a Catedrei „Business Administration & Marketing” la American University of Moldova. Membru-fondator și președinte al Institut Européen d’Études du Développement (IEED), Paris. Publicații reprezentative: Le grand tournant de la société moldave: „Intellectuels” et capital social dans la transformation post-socialiste, Paris 2019: Presses de l’INALCO; „The Post-Soviet Moldovan Capitalism: Between Oligarchic Political Economy and Reciprocity”, Post-Communist Economies, 2020, DOI: 10.1080/14631377.2020.1793583; „Capital social et inégalités dans la Moldavie soviétique”, Revue d’études comparatives Est-Ouest 46/1 (2015).

 

Republica Moldova: 30 de ani în 30 de cuvinte, volum coordonat de Dorina Roșca și Lidia Cotovanu (Cartier istoric). Legată, 512 pag. Preț: 59 RON/249 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe cartier.md/

Cartea poate fi comandată și online: https://cartier.md/libraria/istorie/republica-moldova-3/

 

În Cartier istoric au mai apărut:

Era revoluțiilor (1789 – 1848), de Eric Hobsbawm

Era capitalului (1848 – 1875), de Eric Hobsbawm

Era imperiului (1875– 1914), de Eric Hobsbawm

Era extremelor (1914 – 1989), de Eric Hobsbawm

Iunie 1940. Raptul Basarabiei în presa occidentală, de Dorin Dușceac

Istorii antisovietice, de Oleg Panfilov

Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier Secolul XXI. Istorie recentă și futurologie, volum coordonat de Alex Cistelecan

Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699 – 1806), de Ion Chirtoagă

Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, de Mihai Gribincea

Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zîgar

Odessa, de Charles King

Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru

România în secolul XX, de Francesco Guida

Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntașu

Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial, (ediția a II-a) de Anna M.Wittmann

Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov 

Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu

Dificila Unire, de Alberto Basciani

Introducere în istoria limbii și literaturii române, de Klaus Bochmann și Heinrich Stiehler

Bandiții,  de Eric Hobsbawm 

Despre istorie,  de Eric Hobsbawm 

Popoarele, statele și frica,  de Barry Buzan

Toți oamenii Kremlinului,  de Mihail Zîgar 

 

 În curând:

Regele ucis de-un porc, de Michal Pastoureau

O istorie a Evului Mediu occidental, de Michal Pastoureau

Aventuri în Rusia de azi, de Peter Pomerantsev

Basarabia și nobilimea ei în secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, de Vladmiri Morozan

Istorii antirusești, de Oleg Panfilov

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508