Elisabeta Lipă, invitata Galei ”Seniori de Colecție”

feb. 15th, 2022 | By | Category: Postcard

Teatrul Excelsior a găzduit prima ediție a Galei SENIORI de COLECȚIE, o întâlnire de suflet cu amintiri, povești și întâmplări inedite, confesiuni în premieră, cu emoții și momente unice, care vor rămâne în memoria publicului, seniori bucureșteni, studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Educație Fizică și Sport – UNEFS. Prima invitată a galei a fost distinsa și frumoasa doamnă Elisabeta Lipă, o legendă a sportului românesc și un simbol al Olimpismului Internațional, este omul care a contribuit din plin la faima României în întreaga lume și la scrierea istoriei canotajului românesc, este primul sportiv care a cucerit opt medalii olimpice și este prima femeie din România înaintată la grad de Chestor de Poliție, echivalentul funcției de General din Armata Română!

Au ascultat-o cu maximă atenție pe marea campioană care, să nu uităm că a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice la 19 ani și a devenit pentru a 5-a oară campioană olimpică la aproape 40 de ani, performanțe uluitoare pentru orice sport! Alături de moderatoarea evenimentului, jurnalista Mihaela Bîrzilă, aceștia au avut ocazia și șansa să dialogheze cu multipla campioană olimpică, Președinta Federației Române de Canotaj și a C.S.Dinamo, cea mai bună canotoare a secolului XX, maestră emerită a sportului și fost Ministru al Tineretului și Sportului.

 

SENIORI de COLECȚIE este un proiect inițiat de Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă (președinte Alexandra Dobre), cu sprijinul Polytrade Global, reprezentată de Cristina Ghiță, PR Specialist, această ediție fiind desfășurată în parteneriat și cu Liga Studenților și Absolvenților UNEFS (președinte Laurențiu Bocioacă, prezent la eveniment).

Fiecare Gală SENIORI de COLECȚIE este programată în fiecare lună și va aduce în centrul atenției mari personalități ale vieții sportive, cultural-artistice, științifice și medicale care au contribuit de-a lungul timpului la promovarea, susținerea și valorificarea imaginii României pretutindeni în lume și care au influențat în bine zeci de generații de tineri. Succesul (déjà anunțat) al fiecărei ediții va culmina, cu lansarea la sfârșitul anului a unui album ”de colecție” cu cele mai frumoase imagini surprinse în timpul interviurilor, dar și cu întrebările publicului și răspunsurile interlocutorilor, cu confesiunile și mărturisirile făcute în exclusivitate, cu poveștile și povestirile invitaților speciali.

            ”Într-o lume a valorilor, de multe ori discutabile și îndoielnice, a avea ocazia să-i întâlnești, să îi asculți și să vorbești cu cei care au contribuit substanțial la promovarea imaginii țării și a românilor, este un privilegiu!” – spunea Alexandra Dobre, Președinta Institutului pentru Îmbătrânire Activă (în foto) care, din motive obiective nu a putut fi prezentă la eveniment. ”Am lansat în premieră un proiect unic, generos, cu un titlu sugestiv, iar primul invitat de onoare a fost un veritabil senior de colecție al României. Doamna Elisabeta Lipă este un simbol al sportului românesc și al olimpismului, un model de conduită, fair-play și profesionalism, o femeie cu o o familie minunată și cu carieră impresionantă. Este acel om extraordinar, alături de care am avut ocazia să lucrez la Ministerul Tineretului și Sportului și de la care am avut atâtea de învățat! După succesul primei ediții, cred că acest proiect va fi o permanentă punte între generații prin care tinerii să cunoască și să dialogheze cu mari campioni, oameni de cultură și știință, medici, importante valori ale României și ale comunității locale, exemple demne de urmat. Numai așa putem modifica percepții și influența destinele unei noi generații aflate la granița dintre valoare și non-valoare”.

Am performanța în sânge! Nu mă las! Nu există nu se poate!” – Elisabeta Lipă

La Galele SENIORI de COLECȚIE, seniorii și tinerii au șansa să îi întâlnească pe aceia care, la un moment dat, i-au făcut să lăcrimeze de mândrie și bucurie că aparțin aceluiași popor, care le-au deschis poate orizonturi noi, le-au fost modele de viață și de conduită sau care le-au răspuns la un moment dat necunoscutelor viitorului către care tind.

Cea mai titrată campioană olimpică din toate timpurile, extraordinara Doamnă a Canotajului românesc și mondial, Elisabeta Lipă a venit cu bucurie la întâlnirea organizată de Președinta Institutului pentru Îmbătrânire Activă!

”Da, timpul zboară peste fiecare dintre noi, cu atât mai mult mă bucur să fiu alături de seniori și de generațiile tinere!” – a spus marea campioană. ”Viața noastră este o luptă continuă și trebuie să luptăm pentru ca să reușim. Nu trebuie să spui nu se poate, indiferent ce ai de făcut și de realizat! Talentul în sport sau în arte este și nativ, ca o moștenire frumoasă, dar trebuie să muncești enorm ca să îl păstrezi și să îl șlefuiești. Mi-a plăcut provocarea și am dorit mereu să fiu cea mai bună în toate. Și iată că, am ajuns să fiu acum și senior de colecție și țin să îi mulțumesc Alexandrei Dobre pentru că s-a gândit la mine, să fiu astăzi aici, pe scenă, alături de voi toți! Sunt sensibilă atunci când e vorba de ea, și pentru că am lucrat împreună la Ministerul Tineretului și Sportului, atunci când era la început de drum și pentru că știu ce evenimente frumoase face pentru seniorii bucureșteni pe care le admir și care merită aprecierea, respectul și susținerea noastră!”. 

  • Cum și de unde a început cel mai frumos vis împlinit pentru adolescenta originară din satul bucovinean Cândești, aflat pe malul Siretului, la granița cu Ukraina?  Ce sau cine v-a dat puterea să plecați singură la București, convinsă fiind că veți face canotaj? – Avea 16 ani și,  după numai un an cucerea prima medalie la Campionatele Mondiale!
  • Cum ați reușit ca, în numai trei ani să ajungeți campioană olimpică? – La nici 20 de ani a devenit la ediția din 1984 a Jocurilor Olimpice, de la Los Angeles cea mai tânără campioană olimpică
  • Cum a fost posibil o asemenea performanță după 20 de ani, mai ales că la Atena ați făcut o cursă memorabilă, fantastică ? – În anul 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, 39 de ani, a devenit cea mai cea mai vârstnică sportivă care a cucerit un titlu olimpic la canotaj, în proba de  8 + 1 !
  • În paralel cu sportul practicat la cel mai înalt nivel, v-ați dedicat și studiului, învățăturii, pregătirii personale și profesionale! Ați performat și aici. Sunteți Doctor în Educație Fizică și Sport, ați absolvit cursuri postuniversitare în Managementul activităţilor sportive și Dreptul muncii, sunteți antrenor, Președintă de Federație și ați avansat încet sau repede, dar sigur către cea mai înaltă funcție pe care o femeie o are în Poliția Română. Și aici ați fost prima ! Prima femeie Chestor – General ! Ba mai mult, ați fost și Ministru al Sporturilor ! Aveți secrete, rețete ale succesului pe care să ni le împărtășiți ?
  • Un sfert de veac în lotul olimpic… Cele mai multe medalii olimpice … Cele mai înalte distincții… Cea mai bună canotoare a secolului XX… Cum poate o femeie să facă totul la cel mai înalt nivel ?
  • Cum a reușit o femeie să aibă o familie? Frumoasă, unită, de care să fie mândră? Deși sunt convinsă că soțul dvs, Cornel Lipă și Dragos, baiatul dvs sunt cei mai mândri bărbați din viața dvs!…
Număr de vizualizări :235


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro