Dirijorul Alexander Walker și violonistul Mircea Călin, în stagiunea Filarmonicii „George Enescu”

feb. 15th, 2022 | By | Category: Postcard

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului ”Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40” de Antonín Dvořák, ”Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2” de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și ”Simfonia nr. 7, în la major, op. 92” de Ludwig van Beethoven. ”Nocturna pentru orchestră de coarde” a fost compusă de Dvořák în 1883, însă a rămas nepublicată în timpul vieții autorului. Pe lângă versiunea originală, editorul Simrock a mai realizat o versiune pentru vioară și pian  și o versiune pentru pian la patru mâini.

Compuse în anul 1928, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Bartok pot fi asemuite cu o suită de dansuri și respectă modelul „dual” lisztian – o parte în mişcare lentă, urmată de alta în tempo rapid, evidenţiind stilul violonistic tradițional și arhaic specific compozitorului.

 

Simfonia nr. 7 închide traseul deceniului „eroic” din creaţia lui Ludwig van Beethoven (1770 – 1827). Ultima simfonie beethoveniană cu introducere lentă  este cea mai eclectică şi greu încadrabilă. „Asemănarea cu Eroica se prelungeşte în partea a treia, un scherzo nedeclarat într-un presto irepresibil, contrastat de un trio solemn. Finalul dezvăluie motorul întregii lucrări, care se hrăneşte din energia ritmului”, potrivit muzicologului Mihai Cojocaru.

 

Joi și vineri, 17 februarie și 18 februarie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

DIRIJOR

Alexander Walker

 

SOLIST

Mircea Călin

Antonin Dvorak
Nocturna în si major pentru orchestră de coarde, op. 40

Bela Bartok
Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2

Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 7, în la major, op. 92

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 110 lei;

Categoria II: 100 lei.

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis „cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie”. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

ALEXANDER WALKER 

Dirijorul Alexander Walker a contribuit la redescoperirea şi readucerea în atenţia publicului a unor compozitori. În 2018, a fost distins cu Medalia „Elgar Society”, prin aceasta alăturându-se unui grup mic de muzicieni, ce îi include pe Daniel Barenboim, Vladimir Ashkenazy, Sir Andrew Davies, Sir Mark Elder. De la absolvirea studiilor, urmate la clasa legendarul Ilya Musin de la Conservatorul de Stat din Skt. Petersburg, a dirijat în Rusia, Europa Centrală şi de Est şi în Scandinavia, iar numeroase interpretări ale sale, cu precădere cele de muzică britanică, au fost difuzate la posturi naţionale de radio şi televiziune. Dirijează frecvent Orchestra Simfonică de Stat a Rusiei, Musica Viva, Orchestra Simfonică „Noua Rusie” (director muzical: Yuri Bashmet) şi Filarmonica din Rusia. Alte colaborări recente includ concerte cu Philharmonia din Praga, Filarmonica „George Enescu“ Bucureşti, Filarmonica din Belgrad şi Orchestra Simfonică a Ungariei de Nord. A  condus orchestre importante din Polonia şi din România, precum şi numeroase ansambluri din Finlanda, Danemarca, din Balcani. A dirijat frecvent spectacole la Opera Regală Covent Garden, iar alături de Baletul Regal a realizat un turneu  în Statele Unite (Metropolitan Opera, Kennedy Center), la teatrele Balşoi şi Mariinski din Rusia, în Turcia şi în Asia. A realizat direcţia muzicală în Lacul Lebedelor la Opera Naţională din Finlanda şi în Spărgătorul de nuci pentru Opera Naţională din Norvegia. „Dirijorul Alexander Walker a demonstrat o stăpânire completă atât asupra scenei, cât și a orchestrei”, a scris critica de specialitate din Oslo.

 

MIRCEA CĂLIN

Născut la București, violonistul Mircea Călin a studiat vioara cu profesoara Dorothea Waldinger, în continuare avându-i drept mentori pe profesorul Marius Cristescu și Ștefan Gheorghiu. Și-a continuat studiile în Marea Britanie și Germania, cu profesorii Ifrah Neaman, Zakhar Bron și Rugiero Ricci. Principalele atribute care îl definesc sunt abilităţile tehnice, susținute de o muzicalitate rafinată și inteligent cultivată.  Deține premii la concursurile „Paganini’’, „Wieniawski’’, „Tibor Varga’’,„Romano Romanini’’ și ’„Rodolfo Lipizer’’. La acestea se adaugă un premiu special, constând într-un arcuș ’C.Hans-Karl Schmidt’, acordat de maestrul Rugiero Ricci. A colaborat cu nume sonore, printre care se numără Valeri Gergiev, Sergiu Comissiona, Lawrence Foster, Sir Mark Elder, Philippe Herreweghe, Sir Andrew Davis, Salvador Mas Conde, regretatul Ghenadi Rozjdestvenski.  Înaintea stabilirii  în Olanda, a deținut funcția de concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu’’ şi de lector la catedra de vioară a Academiei de Muzică din București. În prezent,  continuă activitatea pedagogică, colaborând cu Royal Conservatory din Ghent (Belgia) și Conservatorio Superior „Bonifacio Gil’’ din Badajoz (Spania). Este membru in juriul Concursului internațional de violoncel ’’Adrien François Servais”.

 

Număr de vizualizări :305


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro