spot_img

Concert de harpă, bansuri și flaut cu Prana Trio

Seria de concerte “West meets East” aduce o nouă premieră muzicală în România, un concert-raritate în reprezentație unică pe scena sălii Dalles, sâmbătă, 19 februarie 2022, de la ora 19.00. Prana Trio sunt pentru prima dată în România, invitați în cadrul concertelor “West meets East” care, din 2017 încoace, celebrează prin spectacole unice întâlnirea creativă și fertilă dintre muzica Europei și României cu muzica Indiei. În concertul Prana Trio de sâmbătă, 19 februarie, avem prilejul să îi vedem într-un dialog instrumental inedit, ce mizează pe subtile nuanțări sonore pe harpista franceză de origine română Alexandra Luiceanu – considerată de critica de specialitate din Hexagon un ”fenomen muzical”, pe Bhaskar Das – la bansuri, licențiat al riguroasei școli de muzică indiană clasică și descendent al unei foarte vechi și celebre familii de muzicieni indieni și pe flautistul tunisian Issam Garfi, profesor de flaut, cu master în științele educației, la cele mai reputate școli de muzică din Franța. 

Cei trei muzicieni propun audienței o călătorie sonoră prin muzica clasică din Franța, până în Orientul Îndepărtat, cu două escale, în spaţiul otoman şi în India. Ei au pregătit un program care include lucrări de Doina Rotaru, Eric Satie, Michio Miyagi, Jean-Philippe Rameau, Dimitrie Cantemir alături de compoziții și aranjamente inedite având la bază ragas indiene.

 

Trio-ul Prana (prana înseamnă “suflu vital” în sanscrită) este un proiect imaginat de artiști în vreme de pandemie, în distanțarea impusă de context, visând la libertate și la călătorii extraordinare. Veți asista la împlinirea acestui vis pe scena de la București. Cei trei artiști creează o muzică vie și colorată cu cele mai variate trăiri, de la calm și visare, până la exuberanță și bucurie de viață.

 

PRANA TRIO sunt într-un micro-turneu în România. Ei au susținut un concert la Filarmonica din Ploiești (18.02.2022) și un master class pentru tinerii care studiază harpa și flautul, precum și o sesiune educativă de prezentare a instrumentelor pentru peste 100 de elevi din școlile ploieștene care s-au arătat interesați de acest subiect.

 

Despre cei trei muzicieni din Prana Trio

ALEXANDRA LUICEANU – este un adevărat fenomen pe scena muzicală din Franța, unde a primit apelativul de “harpa diva”. Renumită pentru stilul său virtuoz, expresiv și plin de culoare, s-a lansat în 2019 cu un prim album solo intitulat MATRIOCHKA, singurul album de harpă nominalizat la Premiile Internaționale de Muzică Clasică 2020 și care a primit „Clef d’Or” ResMusica. Absolventă a Conservatoarelor din Lyon și din Paris, Alexandra a câștigat Premiul I la Music & Stars Awards și la Concursul Internațional Léopold Bellan, de asemenea, este laureată a Fundației Banque Populaire și a Fundației Tissier-Grandpierre.

 

BHASKAR DAS – este deja cunoscut publicului român prin participarea la cele trei turnee „West meets East” 2017-2019, un revival și un pas înainte pe calea începută de Ravi Shankar și Yehudi Menuhin în 1965. Descendent al unei mari familii de muzicieni clasici indieni, Bhaskar a primit în dar primul său flaut la vârsta de 4 ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Hariprasad Chaurasia. A avut privilegiul de a cânta pentru premierul indian Narendra Modi și pentru regele Filip al Belgiei. Este recunoscut de către Consiliul Indian pentru Relații Culturale pentru măiestria sa în interpretarea la bansuri, iar talentul său a fost onorat cu premii la numeroase concursuri muzicale. Este, de asemenea, bursier al guvernului Indiei, cu o diplomă master cu distincție de la Universitatea din Banaras.

 

ISSAM GARFI – și-a început cariera de muzician în Tunisia de la o vârstă fragedă, cântând în orchestra tatălui său, apoi ca flaut solo în Orchestra Simfonică Tunisiană. A apărut pe scenă ca solist, muzician de cameră și orchestral cu diverse ansambluri și orchestre. Este absolvent al Conservatorului Regal din Liège, al Conservatorului Național din Strasbourg și al Conservatorului Național din Rouen, titular al unui Master în Științe ale Educației, Issam predă ca profesor de flaut în școlile de muzică din Franța: Conservatorul Național de Muzică din Rouen, Académie d’Aix-Marseille și Académie de Nice.

 

Despre concertele West Meets East

Este o inițiativă muzicală a Jazzmine.World, ce își propune să aducă pe scena românească formule de concert unice, care valorifică întâlnirea creativă și fertilă între muzica Orientului și muzica europeană, în spiritul trilogiei omonime inițiate în anul 1967 de Ravi Shankar și Yehudi Menuhin.

  • Seria „West meets East” a fost lansată în anul 2017 cu un turneu eveniment ”Enescu Shankar Menuhin”, care a inclus o combinație de ragas indiene, compoziții de Ravi Shankar scrise pentru prietenul său Yehudi Menuhin, interpretate în premieră în România, și de compoziții de Enescu. Pe scenă au urcat un elev al lui Shankar, Udhai Mazumdar (tabla), alături de Rohan Dasgupta (sitar), Bhaskar Das (bansuri), alături de Alexandru Tomescu (vioară) și Sânziana Mircea (pian).
  • În cel de-al doilea turneu al seriei, în 2018, “Povestea continuă”, programul a fost completat cu muzică nouă, bazată pe piese celebre românești recompuse pentru instrumente indiene de elevul lui Shankar, care au ridicat sălile în picioare.
  • În 2019, turneul Parfumurile Muzicale ale Indiei și Transilvaniei, a încheiat restituirea pieselor lui Ravi Shankar din faimoasa trilogie, alături de noi compoziții de Bela Bartok, recompuse pentru instrumente indiene, Bach, Enescu și Ysaye. Un prieten bun al lui Menuhin, Gilles Apap (vioară) a adus deliciu publicului alături de Udhai Mazumdar (tabla), Rohan Dasgupta (sitar), Bhaskar Das (bansuri).

 

Organizatori: Jazzmine.World și Centrul cultural „Rabindranath Tagore” în parteneriat cu Ministerul Culturii din India și Ambasada Indiei la București. Sponsori: Institutul Francez București, Organic India.

 

Biletele se pot cumpăra prin EVENTBOOK (https://eventbook.ro/music/bilete-prana-trio-west-meets-east) sau de la punctele de vânzare: librăriile Humanitas și „Kyralina” (str. Biserica Amzei 10), cafenelele Lente (Arcului și Dionisie Lupu), casieria Cinema „Elvire Popesco” (Bd. Dacia 77), casieria Eventbook.ro (str. Boteanu, nr.5).

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508