Centrul de Teatru Educațional Replika împlinește 7 ani

feb. 11th, 2022 | By | Category: Postcard

Pe 13 februarie 2022, Centrul de Teatru Educațional Replika împlinește 7 ani. Centrul Replika a structurat, încă de la înființarea sa, un concept articulat în jurul metodologiilor și practicilor teatrului educațional, un teatru care accentuează misiunea profund pedagogică a demersurilor artistice, un teatru care are în centru relația dintre artiste / artiști pedagogi și publicuri pentru care spectacolul de teatru devine o confruntare cu evenimente imediate. Teatrul educațional este teritoriul cercetărilor care deschid imaginația artistică spre investigarea realităților sociale cu potențial de dezbatere și reflecție.

De-a lungul celor 7 ani, artistele și artiștii Centrului Replika au dezvoltat ateliere pentru copii și adolescenți / adolescente pe teme axate pe problematici specifice lor, au creat spectacole pornind de la cercetări și documentări care au în centru subiecte cu impact educațional – bullying, cyberbullying, identiate de gen, relații de putere în familie și în sistemul educational, condiția copiilor neurodivergenți –, au participat la festivaluri naționale și internaționale, au structurat platforme de artă educațională și proiecte ample de intervenție culturală, au imaginat parteneriate cu organizații și asociații din Germania, Grecia, Italia, Franța, Portugalia, Spania, preocupate de programe educaționale.

 

Cei 7 ani de activitate au fost pentru Centrul Replika o continuă provocare, o luptă pentru supraviețuire decentă, într-un context cultural local în care sectorul independent a fost permanent pus în pericol.

 

Artistele și artiștii Centrului Replika le mulțumesc tuturor celor care le-au fost alături în cei 7 ani, tututor celor care i-au ajutat să creeze comunități educaționale care pot imagina lumi mai solidare și mai empatice: artiști și artiste care au dezvoltat proiecte în parteneriat cu Centrul, cadre didactice deschise spre colabări artistice, eleve și elevi participante / participanți în proiecte educaționale, spectatori și spectatoare, experți și experte în educație.

Datorită muncii susținute a creatorilor și creatoarelor Centrului  și datorită tuturor celor care au crezut în misiunea educației prin teatru și ni s-au alătura, Replika este încă în viață!

 

 

Centrul de Teatru Educaţional Replika este un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării creaţiilor artistice performative, cu miză socială și pedagogică.

Centrul REPLIKA reprezintă o platformă de creație pedagogică și artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

 

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea „Proiecte culturale şi festivaluri”.

În 2018, în cadrul Galei Premiilor UNITER, Centrul Replika a primit „Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award).

 

Parteneri media: LiterNet, Sub25, Şapte Seri, Timpul Cireşelor, feeder.ro, Radio România Cultural, Agenda Culturală PENTRU COPII, hailateatru.com, Scena9, scena.ro.

 

Număr de vizualizări :241


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro