spot_img

Zilele Culturii Urbane la ARCUB

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în acest an la ARCUB cu un weekend de proiecte artistice ale sectorului cultural independent din Bucureşti. Intitulat ”Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan”, evenimentul multidisciplinar din 14-16 ianuarie 2022 prezintă publicului o selecţie a proiectelor create sub umbrela Programului de finanţare „Bucureşti – Oraş deschis” 2021.  În cele trei zile de evenimente la ARCUB Gabroveni, bucureştenii pot alege între întâlniri cu artişti coregrafi, dialoguri cu scriitorii oraşului, vernisaje, proiecţii de filme documentare, teatru pentru copii, un spectacol lectură şi proiecte premiate de teatru independent. ”Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan” debutează vineri, 14 ianuarie cu vernisajul expoziţiei „Imagini. Amintiri”, a artistei Florina Coulin. Parte a proiectului „În Bucureştiul iubit” iniţiat de Galeria Ivan, expoziţia prezintă, în sălile de la etajul Hanului Gabroveni, o serie de litografii ale artistei, expuse pentru prima dată într-un solo show, alături de o selecţie de picturi şi desene ilustrând vise, însemnări de jurnal, evenimente şi reflecţii personale ale artistei. În cadrul expoziţiei „Imagini. Amintiri” vor fi proiectate la Zilele Culturii Urbane la ARCUB (14, 16 ianuarie) şi trei filme documentare inedite, realizate de artistul Ion Grigorescu, prieten şi coleg de generaţie cu Florina Coulin. 

Cea de-a doua expoziţie a evenimentului, Open Practice Society prezintă lucrări de artă contemporană create în cadrul programului de mentorat artistic demarat de Asociația Qolony – Colonia pentru Artă și Știință. Expoziţia va fi vernisată sâmbătă, 15 ianuarie şi poate fi vizitată la Sala Cafenea şi la Sala Bolţilor până pe 30 ianuarie 2022.

 

Pe tot parcursul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB, la Sala Cafenea, scriitoarea Svetlana Cârstean propune publicului incursiuni zilnice în literatura contemporană românească prin seria de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti”. Întâlnirile de la Zilele Culturii Urbane la ARCUB vin în completarea proiectului Dragă B., în cadrul căruia Svetlana Cârstean a invitat scriitori, jurnalişti şi actori să compună scrisori către Bucureştiul pandemic. Printre invitaţii dialogurilor de la ARCUB se numără Mihai Duţescu, Vasile Ernu, Bogdan Ghiu, Cristian Iftode, Katia Pascariu, Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Luiza Vasiliu.

 

Sala Arcelor de la parterul centrului cultural găzduieşte, vineri 14 ianuarie şi sâmbătă 15 ianuarie, ateliere de dans contemporan UnShame Dance prin care coregrafele Irina Marinescu şi Andreea Novac propun o împrietenire cu dansul ca modalitate de autocunoaştere şi dezvoltare kinetică şi emoţională. Cele două ateliere sunt completate de jam session-ul UnShame Dance de duminică, 16 ianuarie, cu muzică live de Alexandros Raptis şi Denis Bolborea.

 

Fanii dansului contemporan se pot delecta cu o selecţie de filme documentare din programul celei de-a unsprezecea ediţii a Bucharest International Dance Film Festival ce vor fi proiectate la Sala Mare ARCUB în zilele de 14 şi 15 ianuarie. Printre acestea se numără filmul-concert Summer of Soul care a câştigat Marele premiu al juriului și Premiul publicului la Festivalul de Film de la Sundance 2021 şi care îi are ca protagonişti pe Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & The Family Stone.

 

Pe lângă filmele de artă ale lui Ion Grigorescu şi filmele documentare dedicate dansului, Zilele Culturii Urbane la ARCUB prezintă sâmbătă, 15 ianuarie, la Sala Coloanelor, un experiment audiovizual iniţiat de Image and Sound în cadrul proiectului Short Sounds: Silent Romanian Documentary.  Proiecţia de filme documentare româneşti va fi însoţită de un performance muzical live, în care Makunouchi Bento adaptează sonor o serie de filme mute realizate în perioada 1897-1940.

 

Proiectele de teatru independent din cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB sunt programate duminică, 16 ianuarie. La Sala Mare ARCUB, se joacă producţia untreatru de copii care a primit Premiul Special al Juriului la Bucharest Fringe #11, one woman show-ul „Clara şi timpul liber” şi „Cassandra”, spectacolul al Vanner Collective şi Apollo111 Teatrul, desemnat Cel mai bun spectacol în cadrul Bucharest Fringe #11. Un produs cultural unic despre identitatea romă contemporană, spectacolul lectură scris, regizat şi interpretat de Alina ŞerbanCel mai bun copil din lume” poate fi urmărit la Sala Studio a Hanului Gabroveni.

 

Pentru mai multe detalii despre evenimentele din cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB şi pentru rezervări, consultaţi site-ul www.arcub.ro.

 

Program Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan

14-16 ianuarie 2021

ARCUB – Hanul Gabroveni

 

VINERI, 14 ianuarie 2022

18.00 Sala Arcelor / Atelier de dans contemporan „UnShame Dance” (cu coregrafa Irina Marinescu) / Asociatia Developing Art

18.00 Sala Coloanelor, Sala Lipscani, Sala Gabroveni / Vernisaj expoziție „Imagini. Amintiri” în cadrul proiectului „În Bucureştiul iubit” (14-30 ianuarie) / Galeria Ivan

19.00 Sala Coloanelor / Proiecție de film documentar „În Bucureștiul iubit” (eveniment conex al expoziției „Imagini. Amintiri” din cadrul proiectului „În Bucureștiul iubit”) / Galeria Ivan

19.30 Sala Cafenea / Dragă B. – Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti moderate de Svetlana Cârstean (invitaţi: Andreea Răsuceanu, Bogdan-Alexandru Stănescu)

20.00 Sala Mare / Proiecție de film „512 Hours” (selecție BIDFF 2021) / Asociația Tangaj Collective

 

SÂMBĂTĂ, 15 ianuarie 2022

16.00 Sala Arcelor / Atelier de dans „Corpul nostru” în cadrul „UnShame Dance” (cu coregrafa Andreea Novac)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508