spot_img

Să înțelegem anxietatea, explicată de psihoterapeutul Christophe André și desenată de Muzo

„Îmi depășesc anxietatea și frica” nu este doar un obiectiv potrivit pentru un început de an, ci și titlul celei mai recente cărți semnate de Christophe André, la Editura Trei. Psihoterapeutul și psihiatrul francez oferă cititorilor exact ceea ce au nevoie, dacă acest scop se regăsește pe lista lor de „mai bine” în 2022: ghidul perfect pentru a pleca în deplină siguranță, cu curaj și asumare, în această călătorie spre libertatea interioară. Aceea de a descoperi ce înseamnă și cum pot fi transformate anxietatea și formele sale, fobiile sau tulburările asociate cu acestea. Presărată cu definiții și explicații pe înțelesul tuturor, alături de exemple și povești, structurată atent pentru o lectură ușoară, Îmi depășesc anxietatea și frica nu-l ferește pe cititor de revelații și introspecții. De altfel, mai mult decât bine-venite în normalizarea unei realități nu de puține ori angoasante, pentru o persoană care suferă zi de zi. Aceea în care ”teama fără obiect”, cum mai este denumită anxietatea, devine o stare de neliniște permanentă în anticiparea unor posibile pericole ce poate nu se vor întâmpla niciodată. Însă, atât Christophe André, cât și desenatorul Muzo, care însoțește textul cu desene inspirate și anecdotice despre perspectivele tulburătoare ale felului în care se simte anxietatea, reușesc să aducă zâmbete și multă speranță celor care se confruntă cu cel puțin una dintre trăirile descrise. Practic, toată lumea pentru că „drept să spun, această carte vorbește despre noi toți, despre specia umană în asamblul ei, deoarece anxietatea, indiferent de cât de bună sau rea este ea, face parte din identitatea noastră. Suntem ființe vii, inteligente, sensibile și vulnerabile… prin urmare, anxioase”, precizează autorul, încă din paginile introductive. 

Ce este și cum se trăiește anxietatea?

 

O doză prea mică de anxietate ne poate pune în pericol. O doză prea mare, dimpotrivă, ne poate epuiza și paraliza din punct de vedere nervos. Uneori, anxietatea resimțită nu mai este doar o reacție la greutățile vieții cotidiene, ci devine o trăsătură de personalitate, un fel de a fi: în acest caz, perspectiva asupra lumii este dominată de ea, și, conștient sau nu, ne așteptăm întotdeauna la ce-i mai rău… „Perspectiva lor (a oamenilor anxioși) asupra lumii este de două ori dezechilibrată: 1. Persoanele percep mediul înconjurător ca fiind împânzit de potențiale pericole; 2. Se percep pe sine și pe cei apropiați ca fiind fragili, vulnerabili. De unde și principiul după care se ghidează: <Fii întotdeauna extrem de atent, la toate!> Foarte, foarte obositor”, spune André.

Anxietatea este așteptarea mai mult sau mai puțin conștientă a unui pericol, a unei probleme iminente cu care ne-am putea confrunta, întotdeauna cu consecințe negative în scenariul mental de anticipare. Această așteptare creează o stare de tensiune continuă, de neliniște, uneori chiar și fără să știm de ce. Ea poate fi eficace în doze mici și temporare, atunci când pericolele sau riscurile sunt reale. Pentru că ajută la mobilizarea organismului în fața unor provocări (interviuri de angajare, examene) sau are rol de avertizare în situații nesigure pentru integritatea corporală sau mentală. Însă, în doze mari, pe termen lung, această vigilență constantă îi împinge pe oameni să existe fie în viitor (anticipând probleme), fie în trecut (ruminând greșeli), privându-se de fericirea de a trăi, pur simplu. Și de a fi conștient de clipa prezentă. Pe lângă explicarea efectelor și a consecințelor deloc de neglijat, nu doar mentale și emoționale, ci și fizice, André prezintă în fiecare capitol dedicat tulburărilor de anxietate o serie de soluții și exerciții care ajută la schimbarea perspectivei și la diminuarea trăilor.

Sperăm ca lectura acestei cărți să te ajute să-ți clarifici anumite aspecte și să îți privești angoasele dintr-o perspectivă diferită. Nu uita, nu ești singur! Și cel mai important lucru, anxietatea se tratează”, precizează autorul. Printre aceste soluții, o metodă utilă care cultivă starea de prezență și aduce relaxarea atât de benefică în cazul tulburărilor anxioase, este meditația. Iar Christophe André este chiar unul dintre primii specialiști care a introdus-o în psihoterapie ca instrument de lucru și formă de tratament încă din 2004. Cei care doresc să experimenteze beneficiile acesteia pot începe cu Angoase, neliniști și ruminații, un exercițiu audio ghidat chiar de celebrul psihoterapeut francez, tradus și subtitrat în limba română pe pagina de YouTube a Editurii Trei. Acesta face parte dintr-o serie de 40 de teme de meditație, a câte 3 minute, care pot fi lecturate în cartea „3 Minute de meditație” și ascultate integral în limba franceză aici.

 

Christophe André este psihoterapeut și medic psihiatru la Spitalul Saint-Anne de Paris. Cărțile sale se adresează publicului larg și toate s-au bucurat de succes, atât în Franța, cât și în străinătate. Pentru cei interesați și de alte titluri ale autorului francez, Editura Trei a publicat în România 19 cărți, printre acestea numărându-se, „Seninătatea. 25 de povestiri despre echilibrul interior”, „Imperfecţi, liberi şi fericiţi. Practici ale stimei de sine” (recompensat cu premiul «Livre qui aide à mieux vivre sa vie» al Psychologies Magazine în 2006 și Prix Psychologies-Fnac în 2007), „Trei prieteni, în căutarea înţelepciunii” și „Libertatea interioară” (în colaborare cu Alexandre Jollien și Matthieu Ricard), „Cum să te iubeşti pe tine pentru a te înţelege mai bine cu ceilalţi” și „Cum să ne exprimăm emoţiile şi sentimentele” (ambele în colaborare cu François Lelord), „Viața interioară” sau „Mă vindec de complexe și deprimări”.

 

Pictor și desenator, Muzo a realizat până în prezent 30 de cărți pentru adulți și copii.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508