„Călătorie în timp” – primul volum de proză scurtă al lui Johan Sebastian Berglund

dec. 28th, 2021 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Aius din Craiova, a apărut volumul de proză scurtă a lui Johan Sebastian Berglund (n. 7 aprilie 1994), un tânăr român stabilit în Norvegia, absolvent al Facultății de Artă și Design din cadrul Universității din Timișoara. După cum se poate observa tânărul prozator reprezintă o voce promițătoare, ce prin coloratura dublei apartenențe culturale construiește un veritabil pod spiritual legând, deopotrivă, cu eleganță și candoare arta vizuală de beletristică. Influența dublă norvegiano-română contribuie la construirea unei solide personalități creatoare ce lasă o amprentă distinctă asupra operelor sale, aflate astfel sub auspiciile misterelor subtile dintr-un univers literar și artistic zbuciumat, insolit și ferm. În prozele sale se regăsește și crezul său artistic sintetizat în reflecții originale ca aceasta: „Inima este mintea omului, nu creierul. Creierul folosește mintea prin rațiune, dar inima este cea care prin emoție trezește mintea dincolo de rațiune.”

Deloc întâmplător, prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan remarcă în postfața volumului „Călătorie în timp” încărcătura profund metafizică a prozelor lui Johan Sebastian Berglund: „Cu un nume ce pare predestinat încă din naștere să rezoneze cu un alt predecesor celebru, la vârsta adolescenței, Johan Sebastian Berglund scrie o carte grea încărcată cu o imensă cantitate de informație, carte care în mod obișnuit se scrie în anii maturității, ca rod al unei culturi adunate de-a lungul multor ani de viață. Călătoria propriu-zisă în timp a autorului este descrisă cu har literar începând cu neliniștile unui adolescent aflat în fața vieții sale, relatate în mai multe ședințe de psihoterapie într-un limbaj ce pare desprins din „Procesul” lui Kafka. Ezitările firești multor debuturi sunt urmate de un lung periplu prin meandrele culturii umane, împletind imaginația cu noțiuni de filozofie orientală, și cu o mulțime de precepte ale religiei creștine exprimate, cele mai multe într-o viziune proprie. Modul de redare a conținutului gândirii sale este de asemenea interesant, recurgând la dialogul cu propria minte, cu propriul sine într-o călătorie în care este ghidat nu doar de imaginație, ci și de ideile științifice moderne, din care evident, fizica cuantică cu principiile sale derutante pentru logica formală nu putea lipsi unei personalități care tinde spre o înțelegere sinoptică a existenței. Se poate afirma fără rezervă că ne aflăm în fața unui autor tânăr dotat cu un real talent literar și eseistic, anticipând un scriitor de mare perspectivă. […] Modul de redare a conţinutului gândirii sale este de asemenea interesant, recurgând la dialogul cu propria minte, cu propriul sine într-o călătorie în care este ghidat nu doar de imaginaţie, ci şi de ideile ştiinţifice moderne, din care evident, fizica cuantică cu principiile sale derutante pentru logica formală nu putea lipsi unei personalităţi care tinde spre o înţelegere sinoptică a existenţei. Se poate afirma fără rezervă că ne aflăm în faţa unui autor tânăr dotat cu un real talent literar şi eseistic, anticipând un scriitor de mare perspectivă.”

Volumul de proză scurtă al lui Johan Sebastian Berglund poate fi comandat de pe siteul editurii: www.aius.ro

Număr de vizualizări :496


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro