spot_img

Spectacolul Teatrului Bulandra, „O scrisoare pierdută”, cu distribuția din 1972 – Toma Caragiu și Rodica Tapalagă în rolurile principale –, în premieră absolută, într-o transmisiune radio

Luni, 29 noiembrie 2021, de la ora 11:00, în premieră națională, Teatrul Bulandra prezintă, în exclusivitate la Radio Guerrilla, versiunea realizată înainte de 1977 a spectacolului ”O scrisoare pierdută”, în regia lui Liviu Ciulei. Cu Toma Caragiu în rolul Tipătescu și Rodica Tapalagă în rolul Zoe, aceasta este singura înregistrare cu distribuția originală. 

 

Aceasta este singura înregistrare integrală a spectacolului regizat de Liviu Ciulei în versiunea care a precedat cutremurul din 1977

 

Pe 29 noiembrie, când partenerul nostru, RADIO GUERRILLA, împlinește 17 ani de existență, Teatrul Bulandra aduce în atenția publicului iubitor de teatru, de data aceasta pe calea undelor, un spectacol de excepție, care se credea pierdut.

 

Atunci când spunem ”O scrisoare pierdută”, avem în minte în primul rând înregistrarea live a spectacolului de la Teatrul Bulandra realizată de TVR în anul 1983. Pentru public, Zoe va fi, desigur, Mariana Mihuț. Iar apelul celebru: ”Zoe, fii bărbată!” nu va suna, pentru publicul larg din România, altfel decât în felul în care îl rostește Victor Rebengiuc (în rolul lui Ștefan Tipătescu).

 

Respectiva înregistrare a unei reprezentații live, jucată pe scena Teatrului Bulandra, în fața sălii pline, a fost făcută în perioada în care Tudor Vornicu se afla la conducerea TVR. Un act care, dincolo de a fi unul cultural, a fost și un act de precauție. De prezervare. De salvare.

 

De ce de salvare? Trebuie să reamintim aici un aspect extrem de important, dar – din păcate – necunoscut sau uitat de majoritatea (tele)spectatorilor din România: spectacolul din 1979 este precedat de versiunea care s-a jucat între 1972 și 1977 (montare care a avut premiera la 29 ianuarie 1972). În acea perioadă, Ștefan Tipătescu a fost jucat de actorul Toma Caragiu, iar Zoe era interpretată de Rodica Tapalagă.

 

Cutremurul din 1977, care a schimbat dramatic chipul Bucureștiului, dar și al țării, a afectat în mod tragic și lumea teatrului și a cinematografiei românești, prin pierderea lui Toma Caragiu. După doi ani de explicabilă pauză, regizorul Liviu Ciulei va relua spectacolul la Bulandra, în aceeași montare, cu același scenariu și cu aceeași scenografie. Ba chiar, exceptând rolurile Tipătescu, Zoe și Agamiță Dandanache, cu aceeași distribuție. Dan Jitianu l-a secondat pe Liviu Ciulei la concepția decorului, iar Doris Jurgea a creat costumele.

Spre deosebire de versiunea din 1979, cea de dinainte de cutremur nu a avut șansa de a fi fost înregistrată în mod complet nici pentru radio, nici pentru televiziune, deși în Arhiva TVR există o înregistrare parțială. A fost, așadar, un spectacol doar live, exclusiv pentru spectatorii care au avut șansa de a ajunge în fotoliile din sală, la reprezentații.

 

Dar iată că în arhiva Teatrului Bulandra a fost descoperită această înregistrare unică, realizată în regim propriu înainte de 1977. Impuritățile și trecerea timpului au afectat, desigur, calitatea înregistrării, dar, în același timp, îi subliniază vechimea și autenticitatea.

 

Prin bunăvoința și implicarea domnului Alex Dragomir de la Raza Studio, înregistrarea a beneficiat de curățare, estompare distorsiuni, editare, eliminare zgomot de fond și corectare.

 

Pe data de 29 noiembrie 2021, la ora 11:00, Teatrul Bulandra vă așteaptă pe frecvența Radio Guerrilla pentru a asculta în premieră ”O scrisoare pierdută”, așa cum se juca înainte de cutremurul din 1977.

 

// anunță Teatrul Bulandra.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508